Журавель

Журавель, а якщо точніше – то журавель справжній (латинська назва Grus). Мешкає в Європі, Північній Америці, Азії, Австралії. Існує багато видів цього птаха, все їх умовно можна розділити на групи. Перша об’єднує австралійського, індійського, даурского журавлів, в другу входять американський, сірий, Чорношиїй, чорний, японський журавлі, третя група найменш численна – це стерх і канадський журавель.

Опис

Журавель в загальному вигляді – це досить великий птах (трохи більше 1 метра завдовжки) з довгими ногами, шиєю і дзьобом. На ногах у нього три довгих пальця і ​​один короткий, розташований позаду. Дзьоб прямий, конусоподібний. Пір’я на крилах цих птахів довгі і пишні, хвіст короткий. У забарвленні дорослих журавлів переважає сірий колір, тільки голова, нижня частина шиї, частково пір’я крил і хвоста чорного кольору. Голову і верхню частину шиї прикрашає біла смуга. Самець і самка приблизно одного розміру і не відрізняються один від одного по забарвленню.

Поширення і спосіб життя

Живуть журавлі практично завжди на болотистих територіях, а зимують в теплих країнах: Єгипті, Індії, Марокко або Китаї. Терміни відльоту на зимові місця проживання розрізняються залежно від клімату тих місць, де журавель живе влітку. Чим тепліше клімат, тим пізніше ці птахи відлітають у теплі краї. У північних регіонах вони відлітають в кінці серпня – початку вересня, з середніх широт – в жовтні. Повернення журавлів на місця гніздування теж розтягнуто в часі і залежить від погоди, що, але зазвичай це березень або квітень. Перельоти на зимівлю і назад журавлі здійснюють і вдень і вночі, летять високо над землею, витягаючи в польоті ноги і шиї на всю довжину і шикуючись в добре відомий усім клин.

Навесні, після прильоту на батьківщину у журавлів відразу починається шлюбний період. В цей час птахи здійснюють шлюбні танці, які можуть відбуватися як в окремих парах, так і цілою зграєю. Журавлині танці дуже красиві і цікаві, але спостерігати за ними можна тільки здалеку, так як це дуже обережні птахи і близько до себе сторонніх не підпускають.

Журавлі вкрай рідко сідають на дахи будинків або на дерева. Вони тримаються тільки на землі, рухаються повільно, не поспішаючи, різкі рухи і раптові помахи крилами характерні для нього тільки під час шлюбних ігор. Живуть і будують гнізда ці птахи на великих болотах, покритих мохом або травою, мокрих, затоплених лугах з рідкісними чагарниками і в інших рідко відвідуваних людьми місцях.

Розмноження

Гніздяться журавлі парами далеко один від одного. Самці журавлів створюють пару з однією і тією ж самкою протягом багатьох років. У травні журавка відкладає в гніздо два яйця, через місяць з них вилуплюються пташенята. Вони живуть в гнізді всього кілька днів, а потім починають ходити з батьками по болотах і полях. Висиджують пташенят обидві птиці, але самець сидить в гнізді тільки тоді, коли самка йде годуватися. Весь інший час він бродить навколо, охороняючи територію. Гніздо журавля знайти дуже важко, тому що птах ніколи не підлітає до нього, а підходить тільки пішки, ховаючись у високих рослинах. Так само таємно журавлі і йдуть від гнізд.

Молоді журавлі першого року життя літають у вирій зі своїми однолітками окремо від батьків. По досягненню зрілого віку (вона зазвичай настає через два роки) молодняк починає гніздитися в прихованих місцях, які вибирають їм батьки.

Журавля можна назвати всеїдною птахом. Він харчується переважно зернами, горохом, корінцями, дрібними рослинами, ягодами, бобами. Нерідко «на столі» у цього птаха з’являються комахи (особливо любить вона сарану), черви, жаби. Харчується вона і дрібними зміями (головним чином вужами), мишами, ящірками. Деякі види журавлів, особливо, що живуть в приморських районах, харчуються молюсками. М’ясо цієї птиці їстівне, але їдять її рідко, тому мисливського інтересу вона не представляє, крім того, полювання на журавлів заборонена в багатьох країнах.

Цікаві факти

Журавель – розумна і обережний птах, але, незважаючи на це, його дуже легко приручити. Потрапивши в неволю, навіть дорослим він швидко стає ручним. Буває, що птах настільки прив’язується до господаря, що може давати себе гладити або шукає господаря по дому. Однак дражнити журавля не рекомендується, так як, розсердившись, він завдає сильні удари дзьобом в обличчя і очі кривдникові. У неволі журавель може прожити понад п’ятдесят років, в природі тривалість його життя набагато менше – всього близько двох десятків років.

Багато народів вважають журавлів священними птахами. У слов’ян побачити летять журавлів завжди вважалося доброю прикметою, вбивство журавля – великим гріхом. У всьому світі відома японська прикмета, згідно з якою потрібно зробити тисячу журавликів з паперу для того, щоб здійснилася мрія. А в Угорщині пір’ям цього птаха обов’язково прикрашають національні капелюхи.

ПОДІЛИТИСЯ: