Які тварини мешкають в степу

Степом називають рівнинну територію, покриту травами і чагарниками. Тут жарке літо і холодна зима, особливістю клімату степів є нерегулярні і мізерні опади. Рослинність представлена ​​злаковими, які добре переносять посуху і високі температури.

Завдяки своїм природним умовам, степи є домом для унікальних представників тваринного світу. Багато видів не зустрічаються більше ніде на планеті. Браконьєрство завдало сильний шкоди фауні степів, але популяції двох культових видів – сайгаки і коні Пржевальського – по всій видимості, відновлюються.

На жаль, цей унікальний биом практично зник з лиця Землі через діяльність людини. Велика частина території була використана для потреб сільського господарства і видобутку корисних копалин. Первозданні ділянки степу можна зустріти тільки в заповідниках і національних парках. Сотні видів рослин були втрачені назавжди. Через брак їжі, втручання людини і браконьєрства, степові тварини опинилися на межі вимирання або мігрували в інші екорегіони.

Більшість представників фауни, що мешкають в степу – це пасуться тварини, такі як кролики і коні. Проте в цій природній зоні також є безліч унікальних видів, таких як корсак, або степова лисиця, пазуриста песчанка, або монгольська піщанка, антилопа сайгак, звичайна рись, степова боривітер, двогорбий верблюд. Більшість тварин є травоїдними, так як в степу є велика кількість трав. Однак є винятки, такі як корсак і рись, які є хижими.

Нижче представлені приклади деяких степових тварин з коротким описом і фото:

Cайгак

Представник сімейства бикових на сьогоднішній момент відноситься до зникаючих видів. Довжина тіла дорослої особини близько 100-140 см, вага – 20-40 кг, окремі тварини досягають ваги більше 60 кг. Особливістю сайгака є ніс, що нагадує короткий хоботок. Забарвлення шерсті змінюється в залежності від сезону, зимове хутро світліше і гущі річного. Тварини навчилися адаптуватися до погодних умов. Вони вважають за краще жити численними стадами. Влітку сайгаки харчуються пагонами трав, а взимку кочують у теплі краї, щоб знайти їжу. Природним ворогом є степовий вовк.

Лугова собачка

Лугові собачки відносяться до ряду гризунів. Свою назву вони отримали за видаваний звук, який нагадує гавкіт собаки. В середньому довжина тіла складає 30-40 см, вага – 0,5-1,5 кг. Хутро бурий, спинка забарвлена ​​в темніший колір. Лугові собачки живуть колоніями в підземних норах. Основу їх раціону складають пагони, насіння, нирки, листя і квіти рослин. У разі небезпеки тварини починають кричати, подаючи сигнали іншим родичам. На лугових собачок полюють хижі птахи і лисиці.

Тушканчики

Єдиний представник гризунів, який пересувається виключно на задніх лапах. Довжина тіла від 4 до 26 см, вага 200-300 г. Тушканчики ведуть нічний спосіб життя, під час переміщень завдяки забарвленню зливаються з грунтом. Днем звірята проводять час в норах. Житла бувають тимчасові, для укриття на день від спеки або ворогів, і постійні. На зиму тушканчики впадають в сплячку. Джерелом живлення служать пагони рослин і різні насіння. Для тушканчиків становлять небезпеку плазуни і хижі ссавці.

Жовтобрюхий полоз

Ці змії відрізняються великим розміром, деякі особини досягають 2-2,5 метрів. Спинна луска забарвлена ​​в темні кольори, нижня частина тіла має жовтий відтінок. Полоз харчується гризунами, птахами, ящірками та іншими зміями. З листопада по березень впадає в сплячку. Жовтобрюхий полоз не отруйний, однак, в разі небезпеки може завдати болючі укуси. Природними ворогами є мідянки, лисиці, орли і куниці.

Корсак

Тварина належить до сімейства собачих і нагадує звичайну лисицю, хоча поступається їй за розмірами. Довжина тіла становить 45-65 см, вага не перевищує 6 кг. Забарвлення шерсті сірий або з рудим відтінком. Взимку хутро довший і пухнастий. Корсак добре бігає і лазить по деревах. Своїх сховищ не робить, а населяє кинуті житла борсуків, лисиць і ховрахів. З усіх нір тільки одна є жилою. Харчується хижак гризунами, птахами, комахами. Через нестачу їжі в сніжні зими тварини мігрують на південь. У разі небезпеки лисиці прикидаються мертвими. Природними ворогами є великі хижі птахи і вовки.

Чорний жайворонок

Пернаті населяють злакові та полинові степи. Довжина тіла становить 19-21 см, вага – 40-60 м Свої гнізда чорні жайворонки влаштовують на землі, в будь-якому заглибленні. Раціон складається з мурах, турунів, сарани, павуків, багатоніжок і бджіл. Рослинна частина харчування складається з диких злаків. З початком холодів невеликі зграї починають кочувати в пошуках корму. Небезпека для чорного жайворонка представляють лисиці, тхори, соколи, луні і ворони.

Байбак

Степовий бабак має значні для гризунів розміри. Розмір дорослої особини становить від 50 до 70 см, довжина хвоста 15 см. Максимальна вага нагуляти жир самця може досягає десяти кілограм. Байбаки живуть колоніями в норах. Харчуються м’якими і соковитими травами. Загрозу для сільськогосподарських угідь не уявляють. До кінця літа степові бабаки нагулюють жир, а в вересні впадають в сплячку. Запасів тварини не роблять. Після пробудження вони риють нові нори. Природними ворогами є корсаки, вовки і хижі птахи.

Кулан

Кулан є родичем ослів, зебр і диких коней. Довжина тіла дорослої тварини може досягати 2 м, вага варіюється від 120 до 290 кг. Кулан здатний бігти зі швидкістю 60 км / ч. Ці непарнокопиті ссавці живуть стадами, ватажок в разі небезпеки подає сигнал. Кулани невибагливі в їжі, можуть вживати як свіжі трави, так і висохлі злаки. Взимку в пошуках корму вони риють сніг копитами. Кулани добре переносять спрагу і можуть пити солонувату воду з пустельних озер. Серйозну загрозу представляють вовки.

Вухатий їжак

У цих самих маленьких представників їжакових є величезні вуха, довжина яких може складати 5 см. Вони захищають тварину від перегріву. Вухаті їжаки досягають 13-30 см в довжину, вага дорослої особини становить 250-400 м Активність припадає на нічний час. У пошуках їжі їжаки долають кілька кілометрів. Основу раціону складають дрібні плазуни, гризуни і комахи. Влітку вухаті їжаки харчуються фруктами, ягодами, овочами і зеленню. В кінці літа звірята запасають жир, а до жовтня впадають в сплячку. У вухатого їжака чимало природних ворогів. Оскільки звір не вміє згортатися в клубок, він намагається втекти від хижаків.

ПОДІЛИТИСЯ: