Велика панда

Велика панда (Ailuropoda melanoleuca) або бамбуковий ведмідь – відноситься до виду ссавців сімейства Ведмежі, який ризикує стати вимираючим. Панда стала національною емблемою Китаю і занесена до Червоної книги, а так само є призером Книги рекордів Гіннеса як симпатична тварина нашої планети.

Наукова класифікація

Вид «Велика панда» можна розділити на два підвиди:

  • Ailuropoda melanoleuca melanoleuca
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis

Ціньліньскіе панди – живуть на заході Китаю в горах Циньлин, в честь яких вони і отримали свою назву. Від чорно – білих панд вони відрізняються кольором і більш дрібним розміром. Це дуже рідкісний підвид панд. На сьогоднішній день їх чисельність становить не більше 300 особин.

«Панда» – це назва двох схожих зовні і за способом життя азіатських ссавців тварин, але відносяться до різних родин. Велика панда – сімейство Ведмежі, а Мала панда – сімейство Пандовая. На китайській мові «панда» означає «ведмідь – кішка». Це ім’я походить від Малої панди, що живиться в основному тільки рослинністю і має розмір трохи більше кішки.

Середовище проживання

Велика панда живе в одній єдиній країні – Китаї. Живе вона в гірських регіонах, таких як Тибет і Сичуань. Також її можна побачити в деяких зоопарках інших країн, які взяли панду в оренду. Вартість оренди доходить до мільйона доларів на рік. Все ведмежата, народжені в неволі, вважаються власністю Китаю. Вчені вважають, що Великих панд залишилося, приблизно, близько 2000 особин.

Опис

Велика панда – це ведмідь, який має своєрідну забарвлення – чорно-білого кольору. Спина і живіт мають біле забарвлення. Всі лапи темного кольору. Голова у них біла з чорними вухами і плямами навколо очей. Своєю зовнішністю вона підкорила весь світ. Одного разу в 1869 році, один мандрівник – зоолог Арман Давид привіз з Китаю в Музей природної історії, що знаходиться в Парижі, шкуру незвичайного звіра, схожого на ведмедя. Придбав він її у жителів провінції Сичуань, які розповіли йому про те, що вона належить реальному тварині «бий – шунгіт», (в перекладі – білий гірський ведмідь) живе в горах. Дивлячись на цю дивовижну шкуру, у всіх складалося враження, що перед ними лежали два вміло зшитих шматка різного кольору. Вчені так і не змогли знайти сліди склейки та шиття. Була навіть версія що шкура просто пофарбована.

Пізніше мандрівникові вдалося купити убитого «бий – Шунга» у мисливців і відправити його в Париж для дослідження. Вивчивши будову і спосіб життя цього звіра, його спочатку назвали бамбуковим ведмедем. У довжину панди досягають від 1,2 до 1,8 метра. Їх вага не перевищує 160 кг. Самці завжди більші за самок. Їх тіло масивне, кігті гострі. Від всіх ссавців панд їх відрізняє наявність шести пальців на лапах. Насправді шостий великий палець не можна назвати пальцем. Це лише збільшена сесамовідная кістка. У решти ведмедів вона дуже мала. Завдяки цьому розвиненому «пальцю» панди можуть утримувати бамбук. Найближчим родичем панд вважають очкового ведмедя, що живе в Південній Америці.

Спосіб життя

Панди живуть поодинці. Лише в шлюбний період вони збираються парами для спільного виховання дітей. Цей вид ведмедів водиться в непрохідних бамбукових лісах. Бамбук є одночасно і укриттям і їжею для ведмедів. Не дивлячись на те, що панди належать до загону хижаків, вони харчуються в основному бамбуком, який становить 99% раціону харчування панди. У день вона витрачає 14 годин на їжу і з’їдає до 30 кг їжі. Але в рідкісних випадках вони харчуються дрібними звірками, птахами, яйцями. У сплячку ці тварини не лягають. Лише в крайніх випадках, якщо випадає багато снігу, вони можуть ненадовго заснути. Тривалість життя ведмедів у неволі може досягати 30 років.

Розмноження

Великі панди досягають зрілості не раніше чотирьох років, а деякі і того пізніше, наприклад, до восьми років. Спаровуються вони тільки навесні. Народжує самка раз в два роки. Тривалість вагітності від 95-160 днів. Зазвичай народжується один – два ведмедика (рідше три), вагою до 130 грам. Але незалежно від того, скільки народиться малюків, мати буде ростити тільки одного, кинувши другого на вірну смерть. Якщо малюки народжуються в неволі, то працівники зоопарку змінюють їх місцями, таким чином, обидва малюка отримують материнську турботу. Ведмежата знаходяться поруч з мамою до трьох років.

ПОДІЛИТИСЯ: