Тваринний світ лісостепу

Лісостеп не має характерних лише “його” видів фауни. Тут уживаються, як типові для лісів тварини (білки, зайці, козулі, куниці і лосі), так і степові представники (хом’яки, миші, лугові собачки, лісові бабаки, змії, ящірок і різні комахи).

Нижче описані деякі представники фауни, що мешкають в лісостепу:

Великий тушканчик

Великий тушканчик – вид гризунів з сімейства тушканчикових, що мешкає в Казахстані, Росії, Туркменістані, Україні та Узбекистані. Як правило, цей вид воліє напівпустелі і пустелі, але також не рідко зустрічається в лісостепах. Середня довжина тіла тварини становить 180 мм, хвоста 260 мм, а маса не перевищує 300 мг. Інтенсивне сільське господарство в степу і лісостепу, порушує природне місце існування великого тушканчика, що призвело до зниження його чисельності в цих природних зонах.

Дика свиня

Дика свиня, або вепр, або кабан – ссавець з сімейства свині, довжиною до 2 м, близько 1 м. в холці і масою до 180 кг. Мешкає в лісах і лісостепах на більшій частині Євразії. Це всеїдна тварина, яке споживає, як рослинну їжу:

  • коріння;
  • бульби;
  • цибулини;
  • горіхи;
  • ягоди;
  • насіння;
  • листя;
  • кору;
  • гілки та пагони;

так і тваринну:

  • дощових черв’яків;
  • комах;
  • молюсків;
  • риб;
  • гризунів;
  • пташині яйця;
  • ящірок;
  • змій;
  • жаб і падаль.

Дрофа

Дрофа – птах із сімейства дрофині, єдиний представник роду дрохви. Вона гніздиться на відкритих степових і сільськогосподарських ділянках в південній і центральній Європі, а також в помірному поясі Азії. Згідно Червоного списку МСОП, вид перебувати в уразливому становищі.

Заєць русак

Один з найбільших видів зайців, який адаптувався до життя на відкритій місцевості. Це травоїдні тварини, які харчуються в основному травами, доповнюючи раціон гілочками, бутонами, корою і польовими культурами, особливо в зимовий період. Їх природні хижаки включають великих хижих птахів, вовків і рисей. Захищаючись від потенційних загроз, зайці русаки покладаються на швидкість і витривалість, які досягаються завдяки потужним кінцівками і великими ніздрями.

Крапчастий ховрах

Крапчастий ховрах – вид гризунів з сімействі білячі. Тварина має темно-коричневий або сіро-буре хутро з білими плямами на спині і короткому хвості. Довжина тіла до 25 см, а маса близько 280 гр. Крапчастий ховрах зустрічається в степах і лісостепах в Білорусії, Молдови, Польщі, Росії та України. Основні місцеперебування включають помірні лукопасовищні угіддя, але він також влаштувався на оброблюваних землях. Вид перебувати під загрозою через втрату і фрагментацію природного місця існування, з причин розширення сільського та лісового господарства, випасання худоби та урбанізації. Крім того, в деяких районах його винищують, як сільськогосподарського шкідника.

Лісова куниця

Лісова куниця – невеликий ссавець з сімейства куницевих. Довжина тіла до 53 см, хвоста – 25 см. Самці трохи крупніше самок, в середньому лісова куниця важить близько 1,5 кг. Хутро зазвичай має світлий або темно-коричневий колір, а в зимові місяці воно стає довшим і шовковистим. На горлі присутнє кремове і/або жовтувате маркування. Живуть, як правило, в лісистій або гірській місцевості, де є дерева.

Лось

Лось – найбільший зі збережених видів родини оленевих, який характеризується широкими плоскими (або пальчастими) рогами у самців; інші члени сімейства мають роги деревовидної конфігурації. Лосі зазвичай мешкають в бореальних лісах або помірних широколистяних та змішаних лісах, але також зустрічаються в лісостепу. Їх раціон складається з наземної і водної рослинності. Найбільш поширеними хижаками лося є:

  • сірий вовк;
  • ведмідь;
  • людина.

Звичайна білка

Звичайна білка – поширений по всій Євразії представник роду білки. Довгий хвіст допомагає їй балансувати і міняти напрямки, стрибаючи з дерева на дерево і бігаючи вздовж гілок, а також зігріває тварину під час сну. Гострі вигнуті кігті необхідні, щоб підніматися і спускатися по широким стовбурам дерев, тонких гілочках і навіть стін будинків. Сильні задні лапи дозволяють перестрибувати між деревами. Звичайна білки також непоганий плавець.

Звичайний хом’як

Звичайний хом’як є єдиним видом роду Cricetus. Займає великий географічний діапазон в Євразії, що тягнеться від Бельгії до Алтайських гір і річки Єнісей в Росії. Віддає перевагу ниці лісостепових і лугових ділянок, а також сільськогосподарським угіддям. У деяких регіонах звичайний хом’як вважається сільськогосподарським шкідником. На більшій частині ареалу, чисельність хом’яків викликає найменші побоювання, але в багатьох західноєвропейських країнах вид знаходиться під загрозою.

Степовий бабак

Степовий бабак – вид гризунів з роду бабаки, що мешкає в степовій і частково лісостеповій зонах Східної Європи і Середньої Азії. Ця соціальна тварина зустрічається на степових луках, в тому числі біля полів. Як і інші бабаки, Бабак сприйнятливий до зараження бубонною чумою. Вважають, що популяція степових бабаків, які живуть на Уралі, послужила резервуаром для епідемії бубонної чуми, що вразила західну Росію в кінці XIX століття.

Тетерів

Тетерів – великий птах із сімейства фазанових, який гніздиться на півночі Євразії в заболочених районах поблизу лісистої місцевості. Самці досягають близько 53 см. в довжину і 1000-1450 г. маси, самки менше – 40 см. в довжину і вагою 750-1110 г. Хоча чисельність виду скорочується в Західній Європі, глобальна популяція не викликає занепокоєння і оцінюється в 15-40 мільйонів особин. Зниження пов’язане з втратою місця існування, хижацтва з боку лисиць, ворон і т.д.

Тхір степовий

Степовий тхір – невеликий ссавець з сімейства куницевих, родом з Центральної і Східної Європі, а також Середньої Азії. Він внесений до списку МСОП, як вид, який викликає найменші побоювання, через широке поширення і адаптацію до змін середовища проживання. Це, світло-жовта тварина з темними кінцівками і маскою на обличчі. У порівнянні з його родичем, європейським тхором, степовий тхір більший за розміром і має більш масивний череп.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Що їдять рисі?