Тварини басейну Амазонки

Басейн річки Амазонки, також відомий як дощові ліси Амазонки, або Амазонія, охоплює понад 7 млн ​​квадратних кілометрів і перекриває кордону дев’яти країн: Бразилії, Колумбії, Перу, Венесуели, Еквадору, Болівії, Гайани, Суринаму і Французької Гвіани. За деякими оцінками, цей регіон (який займає майже 40% від площі південноамериканського континенту) є домом для десятої частини тварин світу. У цій статті, ви відкриєте для себе найважливіших тварин, що мешкають в басейні річки Амазонки, від мавп до лягушек- древолазsв.

Піранья

Є багато міфів про Піранья включаючи, що вони можуть з’їсти тушу корови менше, ніж за 5 хвилин або люблять нападати на людей. Тим не менше, немає ніяких сумнівів, що піранья створена вбивати, адже у неї гострі зуби і надзвичайно потужні щелепи. З огляду на те, як багато хто боїться звичайну піранью, вони навряд чи б захотіли дізнатися про гігантський предка піраньї – megapiranha, який був в 4 рази більший за свого сучасника.

Капібара

Капібара – найбільший у світі гризун, який виростає до 70 кг. Вона широко поширена по всій Південній Америці, але особливо любить теплі, вологі околиці басейну річки Амазонки. Це ссавець воліє багату рослинність тропічних лісів, в тому числі фрукти, кору дерев, водні рослини, і збирається в соціальні групи до 100 особин.

Ягуар

Ягуар – третій за величиною представник сімейства котячих після левів і тигрів. За останнє сторіччя ягуари зіткнувся з погрозами, такими як збезлісення і людське вторгнення, що обмежило їх ареал проживання по всій Південній Америці. Проте, на ягуарів набагато складніше полює в густих лісах басейну річки Амазонки, ніж у відкритій місцевості, і непрохідні ділянки тропічних лісів можуть стати останньою надією для цих кішок. Ягуар є суперхіщніком, перебуваючи на вершині харчового ланцюга, йому не загрожують інші тварини.

Гігантська видра

Гігантські видри є найбільшими представниками сімейства куницевих, і тісно пов’язані з ласками. Самці цього виду можуть досягати довжини до 2 м і ваги до 35 кг. Обидві статі мають густу і блискучу шерсть, яка дуже цінна для браконьєрів. За оцінками, у всеціло Амазонії, залишилося тільки близько 5000 особин гігантських видр.

Незвично для куньіх (але, на щастя для браконьєрів), гігантські видри живуть у великих соціальних групах, що складаються з близько 20 особин.

Гігантський мурахоїд

У нього комічно довга морда – завдяки якій, він здатний пробиратися в вузькі нори комах, а також довгий пухнастий хвіст. Деякі особини можуть досягати ваги 45 кг. Як і багато ссавців Південної Америки, гігантський мурахоїд знаходиться під серйозною загрозою, проте болотистий, непрохідний басейн річки Амазонка, забезпечує деякий рівень захисту від посягань людей для решти особин (не кажучи вже про невичерпних запасах смачних мурах).

Золотиста левова ігрунка

Золотиста левова ігрунка – мілка мавпа, також відома як золотистий левиний Тамарін або розалия. Цей вид приматів страшно постраждав від вторгнення людини: за деякими оцінками, мавпа втратила колосальні 95% південноамериканської середовища проживання, з приходом європейських поселенців 600 років тому. Золотиста ігрунка важить не більше одного кілограма і має вражаючий зовнішній вигляд: густу, шовковисту, яскраво-руду шерсть, а також темне обличчя, і великі карі очі.

Відмітна колір цього примата, імовірно, залежить від поєднання інтенсивного сонячного світла і достатку каротиноїдів, що містяться в його раціоні.

Чорний кайман

Це найбільша і найнебезпечніша рептилія в басейні річки Амазонки. Він є представником сімейства алігаторова і може досягати довжини тіла близько 6 м і ваги до 500 кг. Чорні каймани вживають майже все, що рухається, починаючи від ссавців до птахів і своїх побратимів плазунів. У 1970-х роках, чорний кайман перебував під серйозною загрозою вимирання, через полювання заради м’яса і цінної шкіри, однак його популяція з тих пір відновилася, що не може приносити радість іншим тваринам дощових лісів Амазонії.

Древолази

Древолази – сімейство з класу земноводних, налічує 179 видів. Чим яскравіше забарвлення у древолазов, тим сильніше їх отрута – саме тому, хижаки Амазонки тримаються подалі від яскраво-зелених або оранжевих видів. Ці жаби не виробляють свій власний отрута, але накопичують його від мурах, кліщів і інших комах, що входять в їх раціон харчування (про це свідчить той факт, що древолази, які містилися в неволі і харчувалися іншою їжею, набагато менш отруйні).

ПОДІЛИТИСЯ: