Тварини Антарктики

Антарктида – це континент, з суворими кліматичними умовами. Температура на більшій частині материка ніколи не піднімається вище точки замерзання, а весь континент покритий льодом. Проте, Південний океан, що оточує Антарктиду – одна з найдивовижніших екосистем на Землі і є домом для безлічі неймовірних істот.

Більшість тварин є мігруючими, оскільки клімат континенту надто складний для постійного перебування і зимівлі.

У той же час, багато видів зустрічаються тільки в Антарктиді (тварини, що живуть тільки в одній області, називаються ендемічними) і зуміли відмінно пристосуватися до суворої середовищі існування. Оскільки Антарктида була виявлена ​​лише 200 років тому, місцеві види не звикли до суспільства людини, що призводить до однієї з найдивовижніших особливостей диких тварин Антарктиди: люди для них настільки цікаві, як і вони для людей. Для відвідувачів це означає, що до більшості тварин можна підійти, і вони не втечуть, а для дослідників – можливість краще вивчити фауну Антарктиди. Однак, необхідно враховувати той факт, що антарктичні договори забороняють торкатися до диким тваринам!

Кити

Кити є одними з найбільш загадкових і дивних істот на Землі. Синій кит – це найбільша тварина, коли-небудь жило на планеті, з вагою понад 100 тонн, вони легко переважують найважчих динозаврів. Навіть «звичайний» кит має величезні розміри і вважається воістину вражаючим творінням природи. Кити величезні, але невловимі ссавці, і їх складно вивчити. Вони дуже розумні, зі складною соціальною життям і повною свободою пересування.

Кити відносяться до загону ссавців, під назвою китоподібні, поряд з дельфінами і морськими свинями. Вони є такими ж ссавцями, як і люди, собаки, кішки, слони і інші. Тобто їх не можна називати рибами. Кити дихають повітрям і тому повинні підніматися на поверхню через регулярні проміжки часу, щоб зробити вдих. Вони народжують живих дитинчат, які залишаються з матір’ю протягом року і харчуються її молоком. Кити теплокровні і мають схожий з людським скелет (хоча і сильно модифікований).

Китами Антарктиди називаються всі кити, які хоча б частину часу в році, проводять поблизу берегів континенту. До них відносяться:

  • Синій кит (Середня довжина дорослого самця 25 м, самки – 26,2 м. Середня маса тіла дорослої особини – 100 – 120 т);
  • Південний гладкий кит (Середня довжина 20 м, а вага – 96 т);
  • Сейвал (Довжина тіла 18 м, вага – 80 т);
  • Финвал (Довжина від 18 до 27 м, вага 40-70 т);
  • Кашалот (Середня довжина 17 м, середня вага 35 т);
  • Горбатий кит (Середня довжина 14 м, вага – 30 т);
  • Південний малий полосатик (Довжина – 9 м, вага – 7 т);
  • Косатка (Довжина тіла від 8,7 до 10 м, вага до 8 т).

Кергеленський морський котик

Кергеленський морський котик відноситься до сімейства, відомому як вухаті тюлені (Otariidae), яке включає морських котиків і морських левів.

За зовнішнім виглядом і манерою, ці ссавці нагадують велику собаку. Вони здатні підтягувати задні ласти під тіло і піднімати свою вагу передніми ластами, тому набагато більш гнучкі на суші, в порівнянні з іншими ластоногих.

Самці досягають маси 200 кг і в 4-ри рази більше, ніж самки. Вони обмежені в основному субантарктическими островами, з 95% популяції на острові Південна Георгія.

Морський леопард

Названий морським леопардом через плям по тілу, він є одним з найбільших хижаків в Антарктиді. Вага самців становить до 300 кг, а самок – 260-500 кг. Довжина тіла самців варіюється в межах 2,8-3,3 м, а самок 2,9-3,8 м.

Харчування морських леопардів дуже різноманітне. Вони можуть з’їсти будь-яку тварину, яке здатні вбити. Раціон складається з риб, кальмарів, пінгвінів, птахів і дитинчат тюленів.

Морські леопарди не є умілими водолазами, в порівнянні з іншими морськими ссавцями. Найтриваліше занурення не триває більше 15 хвилин, тому тварини залишаються близько до відкритій воді, а не занурюються на великі відстані під безперервними льодами. Вони здатні плавати зі швидкістю до 40 км / год.

Тюлень-крабоїд

Тюлені-крабоїди, як вважають, найбільш численні великі ссавці континенту. Дорослі особини важать 200-300 кг і мають довжину тіла близько 2,6 м. Статевий диморфізм у цих тюленів не виражений. Це досить поодинокі тварини, проте можуть лежати невеликими групами, що створює враження соціальної сім’ї. Реальна зв’язок можливий між матерями і їх дитинчатами.

Вони не харчуються крабами, не дивлячись на свою назву. Їх раціон на 95% складається з антарктичного криля, іншу частину складають кальмари і риби. Вони добре пристосовані для лову криля завдяки зубам, які формують сито для виловлювання видобутку з води.

Оскільки тюлені-крабоїди харчуються в основному крилем, їм немає необхідності глибоко і надовго пірнати. Типове занурення на глибину 20-30 м, триває близько 11 хвилин, однак вони були зареєстровані на глибині 430 м.

Антарктична крячка

Антарктична крячка є типовим представником сімейства крячкові. Це невеликий птах 31-38 см завдовжки, вагою 95-120 г, і з розмахом крил 66-77 см. Її дзьоб, як правило, темно-червоний або чорнуватий. Оперення в основному світло-сіре або біле, на голові присутня чорна «шапочка». Кінчики крил цієї крячки сірувато-чорного кольору.

Вони харчуються рибою і крилем, особливо коли знаходяться в Антарктиді. Крячки помічають свою здобич з повітря, а потім, пірнають за нею у воду.

Антарктичний синьоокий баклан

Антарктичний синьоокий баклан є єдиним представником сімейства Бакланова, який зустрічається в Антарктиді. Вони живуть уздовж Південно-Антільського хребта і Антарктичного півострова, заглиблюючись на південь. Ці баклани характеризуються яскравим кольором очей і оранжево-жовтим наростом біля основи дзьоба, який стає особливо великим і яскравим протягом сезону розмноження. Вага тіла становить 1,8-3,5 кг, при цьому самці трохи важче самок. Довжина тіла варіюється в межах від 68 до 76 см, а розмах крил – близько 1,1 м.

Вони харчуються в основному рибою, часто утворюючи «пастку», з десятків або сотень птахів, які неодноразово пірнають у воду і допомагають один одному ловити рибу. Ці баклани здатні пірнати на глибину до 116 м. Під час плавання, вони щільно притискають крила до тіла і використовують свої перетинчасті лапи.

Імператорський пінгвін

Імператорські пінгвіни є найбільшими пінгвінами в світі, із середньою вагою близько 30 кг, (але можуть досягати і 40 кг), і зростанням 1,15 м. У самців і самок схожий забарвлення і розміри тіла. Спина і голова чорні, живіт білий, груди блідо-жовта, в області вух є плями яскраво-жовтого кольору. Як і всі пінгвіни, вони безкрилі, з обтічним тілом, і крилами сплющеними в ласти для морського середовища проживання.

Його раціон складається в основному з риби, але також може включати ракоподібних і головоногих молюсків. Під час полювання, ці птахи можуть залишатися під водою до 18 хвилин і занурюватися на глибину 535 м. Він має для цього деякі адаптації, включаючи незвично структурований гемоглобін, тверді кістки і можливість зниження метаболізму.

Імператорський пінгвін гніздиться в холодному середовищі. Вид адаптувався декількома способами для протидії втрати тепла: пір’я забезпечують 80-90% ізоляції, і він має шар підшкірного жиру, який досягає 3 см з товщину; пухової підшерсток, в поєднанні з оперенням, відіграє вирішальну роль в збереженні тепла птиці; процес чищення пір’я має життєво важливе значення в забезпеченні ізоляції і в підтримці оперення жирним, і водовідштовхувальним.

Королівський пінгвін

Королівський пінгвін є другим, за величиною, видом пінгвінів після імператорських. Зростання становить від 70 до 100 см, а вага від 9,3 до 18 кг. Самці трохи крупніше самок. Оперення королівських пінгвінів, набагато яскравіше, ніж у їх близького родича імператорського виду, проте в іншому схоже.

Королівські пінгвіни їдять дрібну рибу і кальмарів. Вони можуть занурюватися на глибину 100 м, але також були помічені на глибині понад 300 м. Риба становить 80-100% їх раціону, за винятком зимових місяців року.

Королівські пінгвіни розмножуються на субантарктичних островах, в північних районах Антарктиди, а також на Вогненної Землі, Фолклендських островах та інших островах з помірним кліматом.

...
ПОДІЛИТИСЯ: