Тварини африканської савани

У більшості тварин савани є довгі ноги або крила, які дозволяють мігрувати на великі відстані. Саванна – ідеальне місце для хижих птахів, таких як яструби і канюки. Широка відкрита рівнина дає їм чітке уявлення про свою видобутку, висхідні потоки гарячого повітря дозволяють з легкістю парити над землею, а рідкісні дерева дають можливість відпочивати або гніздиться.

У савані є велике видове різноманіття фауни: африканська савана стала домом для більш 40 різних видів рослиноїдних тварин. В одній області можуть співіснувати до 16 різних рослиноїдних видів (тих, хто харчується листям дерев і травою). Це можливо завдяки власним уподобанням в їжі кожного окремого виду: вони можуть пастися на різній висоті, в різний час доби або року, і т.п.

Ці різні травоїдні тварини є їжею для хижаків, таких як леви, леопарди, гепарди, шакали і гієни. У кожного хижого виду є свої переваги, що дозволяють жити на одній території і не конкурувати за їжу. Всі ці тварини залежать один від одного, займають певне місце в харчовому ланцюгу і забезпечують баланс у навколишньому середовищі. Тварини савани знаходяться в постійному пошуку їжі і води. Деякі з них перераховані нижче:

Африканський слон саванний

Африканський слон саванний – найбільше наземний ссавець в світі. Ці тварини виростають до 3,96 м в холці і можуть важити до 10 т, але частіше за все мають розмір в холці до 3,2 м і вага – до 6 т. У них є довгий і дуже гнучкий хобот, який закінчується ніздрями. Хобот використовується для захоплення їжі і води, і перенесення їх в рот. З боків рота є два довгих зуба, які називаються бивнями. У слонів товста, сіра шкіра, яка захищає їх від смертельних укусів хижаків.

Цей вид слонів поширений в африканських саванах і луках. Слони є травоїдними, і харчуються травами, фруктами, листям дерев, корою, чагарниками і т.п.

У цих тварин є важлива робота в саванах. Вони з’їдають кущі і дерева, і тим самим допомагають зростати траві. Це дозволяє вижити багатьом рослиноїдних тварин. Сьогодні в світі налічується близько 150 000 слонів і вони знаходяться під загрозою зникнення, тому що браконьєри вбивають їх через слонової кістки.

Гієновидна собака

Африканська гієновидна собака живе на луках, в саванах і відкритих лісових масивах східної і південної Африки. Хутро цієї тварини короткий і пофарбований в червоний, коричневий, чорний, жовтий і білий кольори. Кожна особина має вою унікальну забарвлення. Їхні вуха дуже великі і округлі. Морда у собак коротка, і вони мають потужні щелепи.

Цей вид прекрасно пристосований для погоні. Як і у хортів, у них струнке тіло і довгі ноги. Кістки нижніх передніх ніг злиті разом, що запобігає їх скручування при бігу. У африканських гіеновідних собак великі вуха, які допомагають відводити тепло від тіла тварини. Коротка і широка морда має потужні м’язи, що дозволяють вистачати і утримувати здобич. Різнобарвне пальто забезпечує маскування під навколишнє середовище.

Африканська гіеновідная собака є хижаком і харчується антилопами середнього розміру, газелями, і іншими рослиноїдних тваринами. Вони не конкурує з гієнами і шакалами за їжу, так як не їдять падло. Їх єдиними ворогами вважаються люди.

Чорна мамба

Чорна мамба – дуже отруйна змія, поширена в саванах, скелястих і відкритих лісових масивах Африки. Змії цього виду виростають близько 4 м в довжину і можуть розвивати швидкість до 20 км / ч. Чорна мамба насправді не чорного забарвлення, а коричнево-сірого, зі світлим черевом і коричневими лусочками на спині. Вона отримала свою назву через фіолетово-чорного забарвлення внутрішньої поверхні пасти.

Чорні мамби харчуються дрібними ссавцями і птахами, такими як полівки, щури, білки, миші і т.п. Змія може вкусити велика тварина і відпустити його. Потім вона буде переслідувати свою здобич, поки її не паралізує. Менших тварин мамба кусає і утримує, чекаючи дії токсичної отрути.

Чорні мамби дуже нервують, коли до них наближається людина і будь-яким способом намагаються цього уникати. Якщо ж це неможливо, змія проявляє агресію піднявши передню частину тіла і широко розкриваючи пащу. Вони швидко нападають і вводять в жертву свою отруту, а потім уползают. До того, як були розроблені протиотрути, укус мамби був на 100% смертельним. Однак, щоб запобігти летальних результат, ліки слід вводити негайно. У них немає природних ворогів, і основна загроза виходить від руйнування місця існування.

Каракал

Каракал – вид ссавців з сімейства котячих, широко поширений в саванах Африки. Статура схоже зі звичайною кішкою, але каракал більший і має великі вуха. Шерсть у нього коротка, а колір варіюється від коричневого до червонувато-сірого, іноді навіть стає темним. Його голова має форму перевернутого трикутника. Вуха чорні зовні і світлі всередині, з пучками чорного волосся на кінчиках.

Вони активні вночі, в основному полюють на дрібних ссавців, таких як кролики і дикобрази, але іноді їх жертвами стають великі тварини: вівці, молоді антилопи або олені. У них є особливі навички для лову птахів. Сильні ноги дозволяють їм стрибати досить високо, щоб фактично збити птахів, що летять своїми великими лапами. Основна загроза для каракали – люди.

Ведмежий павіан

Ведмежі павіани живуть в основному в африканській савані і високогірних луках. Вони ніколи не відходять далеко від дерев або джерел води. Цей вид є найбільшим в роду павіанів, самці можуть важити 30-40 кг. Це дуже волохаті тварини з оливково-сірим хутром.

Ведмежі павіани не живуть на деревах, вони проводять більшу частину свого часу на землі. Вони можуть підійматися на дерева в разі загрози, для видобутку їжі або відпочинку. Ці примати в основному їдять фрукти з дерев, коріння і жуків. Павіани ненавмисно годують інших тварин, кидаючи або залишаючи їжу позаду себе, яку інші підбирають.

Єгипетський мангуст

Єгипетський мангуст є найбільшим з усіх мангустов в Африці. Тварини поширені в чагарниках, скелястих регіонах і невеликих районах савани. Дорослі особини виростають до 60 см в довжину (плюс хвіст 33-54 см) і мають вагу 1,7-4 кг. Єгипетські мангусти мають довгу шерсть, як правило, сіру з коричневими точками.

Вони в основному м’ясоїдні, але також їдять фрукти, якщо вони доступні в їх природному середовищі. Їх типова дієта складається з гризунів, риби, птахів, рептилій, амфібій, комах і личинок. Єгипетські мангусти також харчуються яйцями різних тварин. Ці представники фауни можуть їсти отруйних змій. Вони полюють на хижих птахів і великих м’ясоїдних тварин савани. Єгипетські мангусти приносять користь навколишньому середовищу, вбиваючи тварин (таких, як щури і змії), які вважаються шкідниками для людини.

Зебра Гранта

Зебра Гранта є підвидом бурчеллової зебри і вона широко поширена в екосистемі Серенгеті-Мара. Її висота становить близько 140 см, а маса близько 300 кг. У цього підвиду досить короткі ноги і велика голова. Зебра Гранта має чорні та білі смуги по всьому тілу, однак ніс і копита повністю чорні. Кожна особина має свій унікальний забарвленням.

Основними хижаками зебр є гієни і леви. У савані залишилося близько 300 000 зебр і вони знаходяться під загрозою зникнення.

Лев

Леви живуть в африканських саванах на південь від Сахари. Вони їдять газелей, буйволів, зебр і багатьох інших дрібних і середніх ссавців. Леви – це єдині кішки, які живуть в сімейних зграях, званих Прайд. Кожен прайд включає від 4 до 40 особин.

Забарвлення шерсті цих тварин ідеальний для маскування з навколишнім середовищем. У них є гострі гачкуваті кігті, які вони можуть прибирати або висувати за бажанням. Леви мають гострі зуби, які ідеально підходять для того, щоб кусати і пережовувати м’ясо.

Вони відіграють важливу роль для виживання інших тварин. Коли цей хижак вбиває свою жертву і їсть її, зазвичай залишаються частини або шматки туші, які поглинають стерв’ятники і гієни.

Леви є досить цікавими і граціозними істотами, за якими цікаво спостерігати, проте вони знаходяться під загрозою зникнення через надмірну полювання, і втрати місця існування.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Чому пінгвіни не літають?