Слон

Анатомія слона

Слони, це одні з найбільших тварин на землі. Їх анатомічна будова дуже специфічне. У висоту слон може досягати від 2 до 4 метрів, а вага дорослого слона коливається від 3 до 7 тонн. В Африці зустрічаються особини і до 12 тонн. Тіло слона покрито товстою шкірою, товщина якої може досягати 2,5 см. Слон має багатофункціональний хобот, за допомогою якого може діставати необхідні предмети, дихати, пити і поливати себе водою. Так само, у нього величезні бивні, які дуже цінуються по сей день, і полюючи за якими, свого часу, браконьєри погубили не одну тисячу тварин.

У слона два великих вуха, які є товстими біля основи і тонкими на краях. Вуха допомагають слону охолоджувати своє тіло коли він ними махає. Слон є єдиним ссавцем нездатним стрибати. Це обумовлено двома колінними чашечками у слона. Довжина хвоста у слона приблизно така ж як і довжина його задніх лап. За допомогою хвоста тварина відганяє від себе комах. Також у слонів дуже багато різних м’язів. Живуть ці тварини в зграях і живуть близько 60-80 років.

  • Сімейство: Слонові
  • Клас: Ссавці
  • Загін: Хоботні
  • Тип: Хордові
  • Царство: Тварини
  • Домен: Еукаріоти

Де живе слон?

Природне місце існування цих тварин – теплий і жаркий клімат. Зустріти їх можна на материку Африка, а також на материку Євразія, у таких країнах як Індія, Китай, Таїланд, М’янма та інших країнах.

Чим харчується слон?

Слони їдять в основному рослини, траву, листя і гілки. Так як слони відрізняються від інших тварин своїми габаритами, то і їдять вони набагато більше інших. Так, наприклад, дорослий слон може з’їсти до півтонни рослин в день. Добувають їжу слони з допомогою хобота, який виконує функції рук у людини і лап у тварин. Для правильної роботи організму, слону необхідна сіль, яку він шукає в землі. У зоопарках слонів можуть годувати сухими сумішами, зерном, сіном, і обов’язково давати їм необхідні солі, мінерали і вітаміни. Також багато слони і п’ють води. У день слон може випити від 100 до 300 літрів рідини.

Розмноження слонів

Слони можуть повноцінно розмножуватися, коли досягають десяти – п’ятнадцяти років, при цьому, самка може завагітніти всього на 2 дні зі спеціального циклу в організмі, який триває близько чотирьох місяців. У той же час, вагітність у слонів проходить набагато швидше, ніж у людини, всього за 22 тижні. При пологах, часто, самці допомагають інші особини жіночої статі. Крім того, що вони охороняють її від нападу інших тварин, іноді вони виконують і «акушерську» роботу, допомагаючи «приймати пологи» і витягаючи слоненяти за допомогою хобота.

Вага тільки народженого малюка складає приблизно вісімдесят – сто кілограм. Так само, незважаючи на те, що малюк вже з шести місяців може їсти тверду їжу, мати годує його молоком протягом цілих двох років. І це показує, наскільки слоненя залежимо від матері. На жаль, не в природному середовищі, слони розмножуються дуже рідко.

...
ПОДІЛИТИСЯ: