Розповідь про їжаків

У євразійських їжаків від 5 000 до 7 000 голок на спині і з боків, кожна голка піднімається власним м’язом, створюючи «лінію оборони», яку важко подолати хижакам. Коли їжак в разі небезпеки згортається в кулю, спеціальний м’яз стягує «зайву» шкіру навколо його голови і крижів, як шнурок на сумці.

З часів Стародавнього Риму і на протязі всього Середньовіччя в Європі вважалося, що їжак носить з собою запас фруктів, наколів їх на голки.

Понад 150 000 їжаків гине щороку під колесами автомашин тільки на території Франції.

Малі щурячі їжаки, що мешкають в Південно-Східній Азії і Китаї – це найближчі родичі їжаків, хоча у них і немає голок.

Під час полювання їжак видає посвистувати звуки.

Довговухі і пустельні їжаки Азії і Північної Африки риють свої індивідуальні короткі норки. Єжи довгий час можуть обходитися без води, а в разі зневоднення можуть за короткий час випити кількість води, що дорівнює половині їх ваги.

Самець західноєвропейського їжака контролює територію в 35 га.

Не стільки холодна погода, скільки відсутність їжі спонукають їжака впасти у сплячку.

Запах важливий для їжака, тому що за допомогою запаху вони спілкуються і шукають їжу

ПОДІЛИТИСЯ: