Розповідь на тему “Мурахи”

Мурахи належать до числа найдавніших громадських комах. Як свідчать вчені, їм не менше 120 млн. років. Вважається, що спочатку вони з’явилися в тропіках, а потім розселилися по іншим територіям. На сьогоднішній день на планеті Земля живе близько 10 000 різних видів мурах. Довжина найменших з них не перевищує 1 міліметра, а найбільші особини досягають 4 сантиметрів. Тривалість життя залежить від виду і «кастової» приналежності.

Завдяки особливостям соціальної організації і вмінню користуватися різними ресурсами мурахи відрізняються високою адаптивністю. Живуть вони колоніями (тобто громадами, сім’ями) в мурашниках, в яких існує своєрідна ієрархія. Кожної особини визначена певна роль. Завдання крилатих мурах-самців – запліднення королеви під час польоту. Після цього процесу їх чекає смерть. Стерильні невеликі мурахи-самки виконують всю роботу в громаді: старі шукають їжу, а молоді – займаються годівлею личинок, самців і королеви. Великі і агресивні охороняють і захищають мурашник, неагресивні – збирають падь, лоскочучи черевце попелиці. Призначення королеви – відкладання яєць, з яких з’явиться новий виводок, создадущій в майбутньому нову колонію.

Мурахи здатні переносити вантажі, вага яких майже в 7 разів більша за масу їх власного тіла. В якості засобів спілкування використовують дотики і запахи. Можуть вступати у взаємовигідні зв’язки з іншими комахами і навіть грибами. Наприклад, вони дбають про яйця і личинках попелиці, оскільки люблять ласувати солодкуватої рідиною, яку вона виділяє.

Природа наділила мурах 2 типами щелеп і 6 добре розвиненими лапками. За допомогою верхньої пари щелеп ці комахи риють, атакують, захищаються і переносять різні предмети, а внутрішня пара служить для пережовування їжі. Око у більшості видів 5: 2 фасеткових і 3 звичайних.

Мурахи-хижаки харчуються тільки їжею тваринного походження: безхребетними, комахами та личинками, дрібними ящірками, трупами тварин і іншим. Рослиноїдні їдять фрукти, горіхи, ягоди, насіння, коріння, злаки, рослинний сік. Всеїдні ж мурахи, які найбільш широко поширені, їдять їжу будь-якого походження.

ПОДІЛИТИСЯ: