Повідомлення на тему “Філін”

Філін – хижий птах із сімейства совиних, що характеризується переважно нічним способом життя. Проживає пугач більшою мірою на євразійському континенті. Для цього птаха важливо наявність безлічі затишних місць.

Філін – найбільш своєрідний птах. Деякі особини важать більше 4-5 кілограм, а розмах крил таких птахів становить понад півтора метра. У цих птахів також самці відрізняються від самок на користь жіночих особин (коли самка більший і важчий самця), але при цьому так звані “вушка” у самців випрямлені.

Цікавий факт: довгі і стирчать пір’я на голові птиці (помилково вважаються вухами) допомагають пугачеві зливатися з навколишнім середовищем.

Пір’я і забарвлення

Для тихого польоту природа наділила пугачів м’яким, досить легким і пухким оперенням. У пір’яний забарвленні можна помітити такі кольори як: чорний, іржаво-коричневий, бежевий, оранжевий, димчастий. Цей також збільшує шанси пернатих залишитися непоміченими для своїх жертв і людей.

Зір

Відмінною особливістю цього пернатого є не тільки довгі і стирчать на голові пір’я, а й великі виразні очі. Вони не рухливі і дивляться тільки вперед. Філін оглядає навколишню територію тільки завдяки будові шийних хребців. Саме через них птах може повертати голову на 200 градусів без пошкодження важливих кровоносних судин.

Важливо знати: не дивлячись на загальне оману пугач володіє не тільки нічним, але і прекрасним денним зором.

Харчування птиці

Прожиток пугач видобуває самостійно. Полювати крилатий хижак переважно в сутінках або вночі. Але якщо день досить похмурий, то птах полювати і вдень. Стратегія полювання полягає в наступному:

  • Перший етап – знаходження і вистежування видобутку. Нетривалий політ над гладдю води або землі і недовгий відпочинок, під час якого птах також виглядає здобич.
  • Другий етап – переслідування і затримання жертви. Помітивши потенційну їжу, пугач з великої висоти кидається на неї каменем і впивається гострими кігтями в тіло і шкурку.
    Третій і заключний етап – поглинання їжі.

Раціон

Сімейство совиних не відрізняється вередливістю в їжі. У щоденний раціон входять дрібні ссавці, птахи, риба. Основні жертви – це щури, полівки, їжаки, миші і кролики.

“Спів” пугачів

Звичайно ж, пугач – не співочий птах. Але такого спектру звуків може позаздрити будь-який пернатий співак. Зазвичай пугачі видають глухе “ухання”, яке можна почути за 3-4 кілометри. До репертуару також входять уривчастий енергійний сміх, плач, гудіння, кашель. А деякі особини можуть імітувати мову людини (непальська пугач).

Цікавий факт: тривалість життя пугача в неволі становить близько 20 років, але в неволі птах може прожити до 70 років (при гарному догляді).

ПОДІЛИТИСЯ: