Повідомлення на тему “Дрофа”

Дрофа звичайна або дудак – велика рідкісний птах, що знаходиться на межі зникнення і занесена до Червоної книги України. Відноситься до сімейства Дрофині, загону Журавлеподібні. Вважається найважчою з літаючих птахів. Для того щоб злетіти, їй доводиться робити розбіг довжиною 30 метрів. Середній її вага досягає 16, а іноді 21 кг. Дрофа має сильні ноги завдяки чому добре бігає. Але є вкрай полохливої ​​і в разі небезпеки воліє ховатися, завмираючи серед високої трави. Може піддаватися нападу з боку таких хижаків, як вовки, дикі собаки, лисиці, борсуки, орли.

Оперення птахів яскраве, на грудях біле, на крилах і спині – сіре, руде і чорне. Захисний забарвлення допомагає маскуватися і залишатися непомітними серед рослинності. Хвіст досить довгий і закруглений. Дзьоб короткий і міцний, сірого відтінку. Ноги покриті лусочками і мають на кожній по три пальці. У шлюбний період у самців біля дзьоба виростають так звані «вуса», що відрізняють їх від самок.

Дрофа мешкає переважно в саванах, преріях, в євразійських степах і напівпустелях. В цілому в усьому світі налічується близько 40 тисяч цих птахів. Близько 60% усієї чисельності знаходиться в Португалії та Іспанії. У Росії – 8 тисяч особин, поширені в основному в Забайкаллі, степах Північного Причорномор’я, Криму. В даний час вид знаходиться на межі зникнення через знищення природних середовищ існування. Птахи вважаються осілими або перелітними в залежності від місця, в якому виводять пташенят. Якщо клімат холодний, можуть відправитися на пошуки більш теплих і багатих їжею місць.

Харчуються дрохви змішано, як рослинної, так і тваринною їжею. Раціон включає трави, злаки, комах, мишей, жаб, ящірок, равликів, черв’яків. Щоб покращити перетравлення їжі, ковтають дрібні камені. В степах мало води і на водопій доводиться літати до найближчих джерел. Взимку їдять сніг для угамування спраги.

Пір’я дрохв позбавлені спеціального мастила через відсутність копчиковой залози. Це доставляє багато незручностей. Під час спеки пір’я НЕ охолоджуються. Птахам доводиться лягати на землю, широко розправивши крила, і глибоко дихати через відкритий дзьоб. Восени під час дощів пір’я промокають наскрізь, а наступні за дощами заморозки роблять дрохв абсолютно безпорадними.

Під час гніздування з квітня по травень самка відкладає від одного до трьох яєць, що мають оливковий або темно-зелений колір в цяточку і діаметр не більше 10 см. Висиджування яєць займає від 3 до 4 тижнів. Вже на другий день після появи на світло пташенята виходять з матір’ю з гнізда, щоб знайти їжу. Самки дрохв – хороші мами. У разі наближення небезпеки вміють прикидатися пораненими, відводячи ворога від гнізда. Самки продовжують опікувати пташенят навіть після того, як ті навчаться вільно літати.

Дрохви мовчазні і звуків майже не вимовляють. Середня тривалість життя становить 15-20 років. В даний час вживаються заходи для збереження чисельності зникаючого виду, вивчаються можливості та способи вирощування дрохв в домашніх умовах.

ПОДІЛИТИСЯ: