Повідомлення “Ластівки”

Ластівка – невеликий птах, який спочатку оселився в скелях, але з часом пристосувалася до життя в містах. Це перелітний птах, що зимує в Африці і Азії. З зимівлі повертається в квітні або травні. Її приліт є символом остаточного приходу весни.

Ластівки селяться зграями на берегах річок і схилах гір. Берегові види виривають нори в крутих берегах річок і обривах. Часто ластівки гніздяться в печерах, а міські – в’ють гнізда під дахами і карнизами будинків, під мостами, обов’язково під навісом. Кам’яні будівлі їм подобаються більше, ніж дерев’яні.

Ці птахи утворюють пару на все життя. Вони кілька років поспіль можуть повертатися в одне і те ж гніздо, просто ремонтуючи його. Гнізда будують з грудочок землі, склеєних слиною. Усередині їх вистилають пір’ям, шерстю. На будівництво житла йде близько двох тижнів. Якщо господарів немає, але гнізда ластівок із задоволенням займають горобці.

Ластівка розміром трохи більше горобця, має подовжений тулуб і характерний хвіст з вирізом. Самці і самки однакового забарвлення: верх птиці чорний, іноді з синім відливом, а черевце і пір’я під крилами – білі. Живуть близько 4 років.

ЛасточкаПітаются ці птахи літаючими комахами, яких вправно хапають на льоту. Це дуже швидка птах. Ластівка полює частіше на висоті до 20 метрів, низько літає тільки перед дощем або похолоданням. Іноді літніми вечорами через те, що у поверхні води комах більше, ластівки також літають низько. Найбільше вони ловлять жуків, мух, мошок, комарів, метеликів. Іноді їдять павуків, на бджіл і ос не полюють.

Головний ворог ластівок – сокіл. Ця швидка хижий птах може наздогнати ластівку. Від інших хижаків ластівкам зазвичай вдається втекти завдяки стрімкому польоту. Ластівки погано переносять холоду. Небезпека для них представляє активне використання пестицидів у сільському господарстві, а також постійна конкуренція з горобцями.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Перші стародавні ссавці