Очковий ведмідь

Очковий ведмідь – це один з видів хижих ссавців тварин, що відносяться до сімейства Ведмежі. Цей ведмідь є найближчим родичем Великий панди. Так само, як і панда, він відноситься до виду, що знаходиться на межі вимирання і занесений до Червоної книги.

Очковий ведмідь

Очковий ведмідь це єдиний вид ведмедів, що мешкають в Південній Америці. Мешкає він в важкодоступних західних гірських лісах, які розташовані на схилі Анд. Але його також можна побачити і в низинних саванах і на лугових схилах. Найближчим родичем цього виду ведмедів був вимерлий Флоридський печерний ведмідь, останки якого були знайдені у Флориді. Він дуже сильно був схожий на сучасного очковий ведмідь, який є найшкідливішим ведмедем з усіх видів. Він практично не нападає на людей. Тільки у випадках самозахисту.

Опис

Очковий ведмідь – звір середньої величини, який не лягає в сплячку і не будує барлогів. Веде нічний спосіб життя, а вдень відсипається в заростях чагарників. Його довжина тіла досягає до 1,8 метра. Самці важать до 140 кг, а самки в два рази менше – до 70 кг. Хутро чорно – бурого кольору, а навколо очей світлі кільця, які з’єднуються зі світлим півколом на горлі тварини. У деяких ведмедів цих плям немає. Тривалість життя цього виду до 20 років. Однак в неволі ведмідь може прожити до 35 років.

Живлення

Також як і Велика панда, очковий ведмідь є в основному травоїдним. Основу харчування складають трави, коріння і плоди. Гризуни, кролики, олені становлять дуже маленький відсоток в раціоні цього звіра. Також він дуже любить мед, який видобуває, руйнуючи вулики диких бджіл. Може здійснювати набіги на поля з цукровою тростиною. Завдяки потужним щелеп, він може вживати їжу, недоступну для інших тварин. Цей ведмідь спокійно може залізти на високу пальму і колючий кактус.

Розмноження

Самка готова до запліднення протягом усього року, але частіше це відбувається навесні. Вагітність триває 8 місяців. Ведмедиця зазвичай призводить від одного до трьох ведмежат, вагою до 300 грам. Поруч з матір’ю вони знаходяться до року. Єдиними ворогами малюків є самці ведмеді і пуми.

...
ПОДІЛИТИСЯ: