Мурахоїд

Тварина мурахоїд належить класу ссавців сімейства мурахоїдові, загону неповнозубих. Дане сімейство включає два роди (гігантський і чотирипала мурашкоїд), три види (гігантські, чотирипалі і мексиканські тамандуа) і одинадцять підвидів. Представники видів і підвидів відрізняються один від одного, але є і загальні характеристики, властиві всім тваринам.

Анатомія мурахоїда

У тварин цього сімейства довгасте тулуб, голова і особливо ніс сильно витягнуті, кінчик носа вузький, має форму трубки, очі і вуха дрібні, довжина тіла від 20 до 120 см., Хвоста близько 90 см, з його допомогою тварини можуть лазити по деревах. Відсутність зубів у муравьедов компенсує довгий м’язистий язик з гострими шипами, у гігантських муравьедов його довжина 50-70 см. Скелет тварин складається з хвостових, крижових, поперекових і спинних хребців. До спинним хребців кріпляться широкі ребра, що перекривають один одного. Добре розвинений нюх допомагає в пошуках здобичі.

  • Сімейство: мурахоїдові
  • Клас: Ссавці
  • Загін: неполнозубих
  • Тип: Хордові
  • Царство: Тварини
  • Домен: Еукаріоти

Де живе мурахоїди?

Мурахоїди люблять тепло, тому ареал їх проживання – країни Південної Америки і Мексика. Представники цього сімейства воліють тропічні ліси і савани з рясною рослинністю

Чим харчується мурахоїд?

У природних умовах представники сімейства мурахоїдові харчуються термітами і мурашками, чиї оселі вони руйнують міцними передніми лапами, а клейким язиком збирають порозбігалися комах. Рідше вживають в їжу інших дрібних комах, личинки і ягоди. У неволі можуть харчуватися фруктами, м’ясом, яйцями, які потрібно подрібнювати, оскільки у тварини немає зубів і дуже маленький рот

Спосіб життя мурахоїда

Тварини активні в сутінковий і нічний час доби. Гігантські мурашкоїд ведуть наземний спосіб життя, карликові – деревне, чотирилапих – наземно-деревний.

Розмноження мурахоїдів

Мурахоїди живуть поодинці і тільки в шлюбний період навесні і восени об’єднуються в пари для зачаття потомства, після чого самець залишає самку. Виношування дитинчати триває від 3 до 6 місяців в залежності від виду. Самка приносить одного дитинчати один раз на рік і ростить його до настання наступної вагітності іноді до дворічного віку. Носить дитинча у себе на спині.

ПОДІЛИТИСЯ: