Крот

Крот (лат. Talpa europaea) – ссавець, істота з сімейства кротячих, яка більшість часу проводить під землею. Дане сімейство включає в себе 20 видів.

Опис

Крот вважається маленьким звірятком з об’ємними і сильними передніми лапами. Тіло масивне, вкрите щільним і блискучим хутром. Кожна волосина на шкірці дуже тоненький, так на 1 кв. см поміщаються до 35 тисяч штук. Довжина звірка досягає 160 міліметрів, а вага коливається від 75 до 130 грам. Хвіст у крота має середні розміри, як правило, він становить 30 міліметрів. Спина забарвлена ​​в буро-сірий або чорний колір, черево має світло-сірий відтінок. Голова витягнута, ніс нагадує маленький хобот, при цьому мордочка щільно покрита гладкою шерстю. У ротовій порожнині розташовуються 44 зуба, є також ікла, як і у всіх хижаків.

Будова передніх лап не таке як у всіх тварин, тому що вони вивернуті назовні. Очі крихітні, величина яких як макове зерно, при цьому вони повністю покриті волоссям. Вушні раковини у крота відсутні, вуха охоплені маленькими шкірними виступами покриті шерстю. Такі виступи сприяють закриттю і відкриття слухового апарату. Волоски на хвості використовуються кротом як дотику, які допомагають йому пересуватися задньою частиною тунелями.

Поширення і спосіб життя

Численна його кількість в Україні, населяє практично всю її територію, особливо правобережну частину. Мешкає на Поліссі, в Карпатах, в степовій і лісостеповій зоні, а також на узбережжі Чорного моря. На гірських ділянках Карпат кріт може підніматися до полонин. Зустрічається також він в Європі, від Великобританії і до Росії. Також водитися кріт в південних частинах Європи, таких як Португалія, Греція, Італія.

Уникає він піщані ландшафти або оброблені землі, так як це середовище не підходить для заривания. В основному населяє суходільні поля, узлісся, річкові заплави. Спосіб життя у цього ссавця підземний і риє. Людина може побачити, де мешкає кріт тільки за характерними викидами грунту, але самого мешканця вдається помітити вкрай рідко. При виборі місця проживання це істота покладається на придатну для риття землю, яка багата кормом. Під землею тунелі розташовуються в кілька поверхів, а довжина і глибина може бути різною. Поверхневі ходи, як правило, служать для добування корму, а глибинні використовуються, як лігво, яке він облаштовує листям і травою.

Крот все своє життя проводить під землею, при цьому риє тунелі. Такі тунелі можуть бути близько 400 – 500 метрів в довжину. Зазвичай це істота живе поодинці, тільки з настанням періоду розмноження знаходить собі пару. Велику активність кріт проявляє вночі, так як полювання за здобиччю починається саме в цей період. Протягом усього дня у нього бувають три відпочинку і три фази активності.

З приходом нового сезону, кріт використовує різні тунелі. Пояснюється це тим, що влітку їжу, він видобуває біля самої поверхні землі, а взимку доводиться спускатися набагато глибше, де ландшафт тепліше. Самки і самці будують різні нори. Наприклад, самка може споруджувати нерегулярну мережу тунелів, а ось самець займається побудовою довгою і прямої нори з відхиляється від неї підземними гілками. Попри те, що кріт веде підземне життя, він знає, де знаходяться його сусіди і риє нори до їх місця проживання. Так індивідуальна територія може займати близько 2500 квадратних метрів. Бувають випадки, коли кріт гине не за власним бажанням, тоді його місце проживання може зайняти інший представник цього роду. Вкрай рідко, але трапляється, що в одній норі можуть зіткнутися два крота, після чого може зав’язатися бійка. Перемагає найсильніший. Тому вони намагаються уникати подібних ситуацій.

Основний раціон харчування складається з комах, личинок, черв’яків, павуків, равликів і лялечок. Рідко кріт може з’їсти мишку або ящірку. Без їжі вони можуть перебувати близько 16 годин, після чого можуть загинути.

Розмноження

Період розмноження настає на початку квітня і може затягнутися до кінця травня. Зазвичай, спаровування проходить один раз на рік, крайнє рідко два рази. Вагітність у самки тривати близько 35 – 40 днів. Потомство з’являється на початку червня або в середині липня, яке складається з 2 – 7 дитинчат. Народжуються вони зовсім сліпими і голими, їхня вага сягає 2 – 4 грам. Молоді особини ростуть досить швидко, у віці одного місяця їх розміри досягають батьківських. До самостійного життя приступають у віці двох місяців. Всього лише половина молодих особин доживає до статевого дозрівання.

Тривалість життя крота складає 4,5 – 5 років. Молоді кроти живуть мирно, вони граються і пестять. Але з дорослішанням, між ними проявляється конкуренція, яка призводить до бійок. Так через неуживчивого характеру, молоді особини залишають батьківський ділянку, і починають пошуки своєї території, яка ще не зайнята. Дорослішають кроти дуже активні, адже здатні за добу прорити 17 – 20 метрів тунелів.

ПОДІЛИТИСЯ: