Крижень

Крижень (лат. Anas platyrhynchos) – птах із загону гуксеподыбних, сімейства качиних.

Опис

Крякву можна назвати найчисленнішою дикою качкою на всій планеті. У світі налічується близько 12 видів цієї качки, найвідомішою є крижень звичайна. Серед всіх своїх родичів кряква звичайна володіє яскравим зовнішнім виглядом. Так шия у неї тонка, дзьоб розгладженими, всередині якого розміщуються дрібні зуби, завдяки яким вона може фільтрувати дрібну живність з води. Крила великі і наділені достатньою силою, яка допомагає їй переносити довгі перельоти і прекрасно маневрувати в польоті. Хвіст має відмінну рису, а саме на його кінці розташовується тупий зріз, сам по собі він маленький і стислий з боків. Птах має копчиковой залозою, яка сприяє змазування пір’я для водовідштовхувального ефекту.

У дорослих особин довжина тіла досягає 50 – 55 сантиметрів, а вага складає близько 1 кілограма, за розмірами тіла самець не сильно відрізняється від самки. А ось що стосується зовнішнього вигляду, то переплутати селезня з самкою неможливо. Тіло самки забарвлене в темно-коричневий колір, а самець має темно-сіре або буре оперення. Дзьоб у самок розфарбований в чорний колір і на ньому присутня маленька жовта пляма. У той час як у селезня він наділений яскраво жовтим кольором, на якому також присутні дрібні плями чорного кольору. Існує тільки одна схожість між двома особинами це наявність яскраво-помаранчевих лап.

Поширення і спосіб життя

Крижень населяє великі території по всій планеті. Зустрічається вона в багатьох областях на півночі, включаючи в себе Європу, Північну Америку та Азію, закінчується її місце проживання на півдні, а саме в Середній Азії, Північній Африці, Мексиці, Гімалаях. Численна кількість спостерігається в Україні, Росії та Білорусії. Крижень воліє осілий спосіб життя і гніздиться в місцях, де присутня тропічний клімат, а перелітні птахи населяють північні території. З України кряква відправляється на зимівлю в різні місця, починаючи з Африки закінчуючи Китаєм.

Більшу частину свого життя цей птах проводить на воді, де може добувати їжу, доглядати за оперенням і розмножаться. На суші вона з’являється тільки для того щоб поспати. Крижень на воді почувається чудово, тіло тримає прямо, а при пошуках їжі голову занурює в воду і починає порпатися в мулі. Повністю пірнає ця качка тільки при потенційній загрозі і може проплисти під водою близько 16 метрів.

Як правило, місце для гніздування вибирає самка, селезень тільки допомагає облаштувати гніздо, при цьому активно шукає будівельні матеріали. Зазвичай гнізда розташовуються в різних місцях, але недалеко від водойми. Для будівництва гнізда ці птахи вибирають сухий грунт, яку можна буде добре вкрити. Якщо весь період гніздування супроводжується дощами, то кряква може селитися на деревах в гніздах ворон або інших птахів. Іноді трапляється, що вони можуть займати дупла в деревах з широким входом. Облаштовувати у вигляді гнізда ця качка може кошика і курені. Тільки через непояснених ситуацій кряква може оселитися на горищі одного з будинків.

Основний раціон крижні складається з рослинної їжі, а саме ряски, водокраса, рдеста, пухирчатки, куширу. З водних тварин вона вживає равликів, мальок, рачків, пуголовків або великих жаб, іноді комах і їх личинки. У глибоководних місцях ця качка не харчується, максимальна глибина на яку вона занурюється, становит 25 – 37 сантиметрів. Харчується кряква рясно на полях, де вживає пшеницю, рис, овес, просо і жито.

Розмноження

Статеве дозрівання наступає у віці 1 – 2 років. Шлюбний період припадає на кінець лютого початок березня. Шлюбні ігри у цих качок вельми оригінальні, самець виконує танець перед самкою для її залучення. Під час танцю селезень опускає дзьоб у воду, а потім різко задирає голову вгору, стає на воді вертикально і витягує шию вперед. Весь танець супроводжується характерними звуками.

Перед відкладанням яєць самець набиває гніздо пухом і будівельними матеріалами. Адже якщо самка покине гніздо, вона зможе пухом укрити яйця, щоб уникнути переохолодження. Сам процес відкладання яєць починається в квітні або травні. Зазвичай кладка складається з 7 – 10 яєць, які мають білий колір із зеленим відливом. Інкубаційний період триває близько 27 днів, весь цей час самець знаходиться біля самки, оберігаючи своє потомство від ворогів. Пташенята після вилуплення знаходяться в гнізді, де обігріваються. Як тільки пройде 16 – 17 годин після їх появи на світло вони залишають гніздо. Маленькі каченята вже здатні пірнати, плавати і пересуватися по суші. У перші дні свого життя пташенята харчуються комахами і павуками, а через деякий час переходять на більш різноманітний корм. Розвиваються каченята дуже швидко, у віці 11 днів їх вага становить 100 грамів, а через 60 днів вага збільшитися до 800 грам. У цей період пташенята добре вміють літати.

...
ПОДІЛИТИСЯ: