Кримська ящірка

Кримська ящірка (латинська назва Podarcis taurica) відноситься до роду стінових ящірок. Цей рід дуже близький до роду Зелені ящірки і раніше кримську ящірку відносили саме до нього.

Опис

Цей плазун відноситься до ящірок середньої величини, і в довжину вона не більше 20 см, зазвичай це 12-14 см, з яких більше половини складає хвіст.

Забарвлення у неї зеленуватий, ближче до оливкової або трохи бурому. На спині можна розгледіти шість поздовжніх рядів темних, майже чорних плям, розмежованих чотирма світлими або білими лініями, що проходять по боках. Уздовж хребта можна бачити одноколірну зелену смугу. Черевце у самців жовтувате або коралове. Забарвлення самок зеленуватий або білуватий, черевце біле. На черевних щитках у самців можна розгледіти блакитні плями, у самок вони дрібніші і менш помітні.

Форма голови у ящірки ближче до пірамідальної. Спина покрита ребристою або майже гладкою лускою, яка має або округлу форму або овальну, майже шестикутну. У середній лінії горла можна нарахувати від 21 до 32 лусочок.

Поширення і спосіб життя

Ареал проживання поширюється на весь Балканський півострів. Є ця ящірка і на заході Туреччини. Широко поширена на півдні України, це Херсонська, Миколаївська, Одеська області та Крим. Водиться ящірка також на півдні Молдавії. У Криму її можна зустріти як в степових районах, так і в передгірних, де вона може забиратися на висоту 300-500 м. В степах ящірки воліють кам’янисті території, а в горах намагаються триматися на деревах, що дозволяє їм злитися з корою і стати менш помітними. Часто зустрічаються на кам’янистих схилах, забігають і в яри, вкриті різної рослинністю у вигляді кущів і трав. У Криму їх можна зустріти практично повсюдно, крім самих відкритих і незахищених ділянок, наприклад пляжів. На південному березі Криму їх чисельність вище, ніж в степових районах.

Ящірки не люблять занадто густу рослинність. Також вони обожнюють грітися на каменях або деревах на кримському сонечку. В якості укриттів використовують різні ущелини і нори інших тварин. Можуть швидко сховатися в траві або забратися в ущелину в дереві. Якщо її потривожили або застали зненацька, вона намагається затаїтися неподалік від місця нападу і злитися з навколишнім простором, якщо це не вдається, вона дуже швидко тікає в укриття.

Оскільки на Кримському півострові переважають теплі зими, то ящірки можуть проявляти активність круглий рік. У холодні зими йдуть на зимівлю. Можуть впадати в сплячку в найспекотніші літні місяці, зазвичай це липень-серпень. У Криму можна зустріти і інші види ящірок, наприклад, наскальний і швидку.

Протягом року кримські ящірки схильні здійснювати невеликі міграції, переміщаючись або зі схилів в яри, або навпаки, намагаючись сховатися, наприклад, від спеки.

Як харчування ящірки використовують комах і безхребетних. Це можуть бути і перетинчастокрилі, і павуки, і жуки, а також метелики. У травні вони інтенсивно полюють на прямокрилих. Можуть вживати в їжу тарганів і сетчатокрилих. Особливих переваг у харчуванні ящірок немає, вони поїдають тих комах, чисельність яких переважає в конкретному регіоні і в даний час року. Вживають ту здобич, яку неважко відловити, переслідувань не влаштовують. Схопивши комаха, кілька разів струшують його, щоб потім неквапливо з’їсти.

Кримські ящірки ведуть мирний спосіб життя. Вони не влаштовують один з одним бійок, не завдають своїм родичам каліцтв. При спробі їх зловити кусають дуже рідко. Хвіст ж скидають приблизно тільки в третині випадків. Через час він регенерується. Без хвоста тварині важко перший час пристосуватися до короткого тілу, і ящірка втрачає рухливість. Крім того в хвості у неї містяться жирові запаси, що дозволяють їй перезимувати.

При спробі утримання в неволі проявляє лякливість, намагається ховатися і ніколи не їсть корм в присутності людини, тим більше не бере його з рук.

Розмноження

У природі кількість самців і самок приблизно однаково. До розмноження готові особини, які досягли розміру 5,5-6 см. До періоду парування у самців з’являється більш яскрава зелене забарвлення, і насінники збільшуються в 2 рази. Збільшення насінників відбувається не одночасно у всіх самців, в зв’язку з чим, період розмноження триває близько двох місяців, починаючи з березня. При спарюванні самець, щоб утримати самку кусає її за бік і за гомілку, що залишає на її тілі невеликі сліди. Самки відкладають яйця у стовбурів коренів і гілок колючих чагарників, вони вибирають для цього затишні місця під шаром листя і хвої, які забезпечують потрібну вологість і температуру для утримання яєць. У степових районах ящірки вибирають для кладки місця під камінням або в чужих норах. Яйця ящірок білого кольору овальної форми, шкаралупа м’яка, на повітрі швидко висихає. Інкубаційний період триває близько двох місяців. До серпня-вересня на світло дружно з’являються малюки ящірок.

Вороги

Серед ворогів кримських ящірок можна назвати хижих птахів тих регіонів, де вони мешкають, а також лисиць, борсуків, куниць і степову гадюку.

ПОДІЛИТИСЯ: