Гусь гуменник

Гусь гуменник – (латинська назва Anser fabalis) – представляє сімейство качині, рід гуси.

Опис

Гуменник – найбільший вид серед гусей нашої фауни, що має 4 підвиди, що мешкають на території СНД – західний тундровий (або європейський), восточносибирский тундровий, тайговий і короткоклювих гуменник. Всі підвиди мають різні розміри, забарвлення і будова дзьоба. Найбільшим є тайговий, його вага досягає 5 кілограмів, а вага короткоклювих гуменника не більше 3 кілограмів.

Забарвлення гуменника складають сірі, бурі і білі кольори. Пір’я з білою облямівкою. На боках гусака поперечні світлі смуги. На животі, надхвостье і подхвостье пір’я білого кольору. Дзьоб чорний з жовтою плямою, ноги жовті. Голос у гуменника гогочущего, грубий, різноманітний. Самка трохи менше розміром, її вага досягає 4,3 кілограма, а самця – 5,4.

Поширення і спосіб життя

Ареал поширення виду – північні райони від острова Гренландія до Далекого Сходу, включаючи Кольський півострів, тундрові і тайгові зони, Амур, Алтай і Чукотку.

При цьому, в західній частині мешкає тундровий гуменник, а в східній – восточносибирский підвид. Деякі райони тундри мирно населяють обидва підвиду. Тайговий гуменник віддає перевагу виключно східносибірську тайгу.

Мігруючи, гуменника летить добу безперервно. При перельоті зграя включає від 5 особин до 3-6 десятків, вишикувавшись шеренгою або кутом. Гуси, що летять на перших позиціях, часто міняються місцями. Зупиняючись для годівлі, зграя завжди знаходиться під наглядом пильного сторожа – при наявності загрози, він подає сигнал і злітає, тягнучи всю зграю за собою.

Місце зимівлі гуменники залишають по приходу березня і численними зграями спрямовуються до одвічних місць гніздування, орієнтуючись на річкові долини. На території України вони з’являються в середині березня, а в Забайкаллі – в квітні. До Кольського півострова зграї долітають лише в травні, а до Таймиру і зовсім в червні. На всьому протязі перельоту гуси зупиняються на підгодівлю і жирування. У разі снігу або бурі зграя повертає назад або зупиняється в проміжних місцях. Зазвичай це райони з великими водоймами і озимими полями. Тут птиці перечікують негоду і, попутно підгодовуючи, чекають потепління в місцях своїх гніздівель. Місцями гніздування для виду є озера, береги лісових річок, болота, долини річок і гірських озер.

Харчується гуменник рослинною їжею – травами, зеленню, сходами злакових рослин і посівами, зерном і ягодами. Молоді птахи харчуються комахами, що живуть у воді, молюсками і іноді риб’ячої ікрою.

Розмноження

Статевозрілими стають птиці, які досягли віку 1-2 років. Гніздяться парами, спільно влаштовуючи гніздо в сухому місці, на горбках або горбках, біля озера і річки в зарослих чагарником і травою місцях. Гніздо вистилають мохом, травинками і пухом з черевця гуски. Зазвичай гуменники розташовують своє гніздо під прикриттям якої-небудь хижого птаха – сокола-сапсана, канюка, білої сови або великої чайки. Таким сусідством вони надійно захищені від лисиць, вовків, песців, які стороною обходять гніздування великих хижих птахів, а заодно і гнізда гуменников.

Гуска ночами відкладає яйця світло-жовтого кольору в кількості 3-9 штук і вагою 107-134 грама. Період насиджування триває 25 днів, самка постійно піклується про рівномірний обігріві яєць, перекладаючи їх і перевертаючи. Самець в цей час вартує близько гнізда і при появі ворога обидві птиці витягують шиї і припадають до землі.

Маленькі гусенята мають вигляд жовтеньких пуховички і після обсихання вони вже здатні пересуватися разом з гускою ближче до прибережних луках. При виниклої небезпеки вони відразу ховаються в траву, а батьки відлітають подалі, захоплюючи за собою ворога. Пташенята вміють відмінно плавати і при накаті хвилі вміло пірнають під неї і випливають на вільний простір. Загубився гусеня усиновляє інша гуска, не даючи йому загинути, така взаємодопомога сприяє зміцненню популяції.

Молодь гуменника розвивається швидко, стаючи повністю дорослою вже до осіннього відльоту. На крило птиці піднімаються в серпні, в цей час все є сусідами виводки об’єднуються в зграї, включаючи всіх статевонезрілих особин. У цей період відбувається і їх линька.

Найбільш придатними місцями для линьки вважаються водойми з підступаючої рослинністю і пологими берегами. Линька – це складний час для виживання птахів, втративши частину свого пір’я, гуси позбавлені можливості літати, і складають легку здобич. На водній гладі птахам не страшні хижаки, гуси завжди можуть сховатися від них на середині озера або річки.

З настанням осені, у вересні, гуменники відлітають на зимівлю в Китай, Індію, Японію і на узбережжя Західної Європи (Англія, Німеччина). Невеликі групи птахів залишаються на зимівлю в басейнах річок Амудар’ї, Алакуль і Сирдар’ї, в Криму, на Чорному морі, Каспії.

За осені гуменник стає дуже гарним видобутком для любителів полювання, він також є і відмінним промисловим об’єктом. Для населення Півночі цей птах – гарне харчове підмога.

ПОДІЛИТИСЯ: