Горбатий кит: основні факти

Горбаті кити – це великі морські ссавці. Доросла тварина має розмір шкільного автобуса! Не дивлячись на те, що горбаті кити не є найбільшими китами на Землі, проте, завдяки їх співу, акробатичних стрибків та високим фонтанів – це один з найвідоміших і популярних видів серед китоподібних.

Якщо ви сподіваєтеся розгледіти у цих морських тварин горб, то будете сильно розчаровані. Ймовірно, вид отримав свою назву через звичку вигинати спину під час плавання або через свого спинного плавника.

Ще однією відмінною характеристикою горбатого кита вважається наявність горбків на голові. Кожен горбок являє собою гігантський волосяний фолікул, багатий нервовими клітинами. Хоча вчені не повністю впевнені в функції горбків, вони можуть допомагати китам орієнтуватися в воді.

Очевидною особливістю цих тварин є китові вуса. Замість зубів, у горбатих і інших вусатих китів є волокнисті рогові пластини, які відсівають їх основну їжу – планктон і дрібну рибу.

Горбаті кити використовують винахідливу методику годування, коли кілька китів утворюють кільце навколо планктону, і починають плескати по воді, створюючи коло з піни, через який не може пробратися видобуток. Кити по черзі плавають в центр кола і харчуються планктоном.

Основні факти про горбатих китів

Зовнішній вигляд: у горбатого кита є кремезне тіло, яке ширше спереду. Спинна (верхня) і бічні сторони кита чорні, а нижня частина тіла – чорно-біла або повністю біла. Хвостовий плавник горбатого кита унікальний у кожної особини, як відбиток пальця людини.

Розмір: ці кити виростають до 16 метрів в довжину. Самки більше, ніж самці. Новонароджене дитинча приблизно такої ж довжини, як і голова матері (або близько 6 метрів). Дорослий кит може важити приблизно 40 тонн, що в кілька разів менше, ніж розмір найбільшого тварини в світі – блакитного кита. Грудні плавники горбатого кита виростають до 5 метрів в довжину, що робить їх найбільшими придатками в Царстві тварин.

Ареал: горбаті кити поширені в океанах по всьому світу. Згідно з Національним управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), ці кити мігрують далі, ніж будь-яке інше ссавець, переміщаючись на майже 5000 кілометрів між областями годівлі і розмноження. Влітку більшість горбатих китів мігрує в високоширотні кормові райони. Взимку вони віддають перевагу більш теплі екваторіальні води.

Спосіб життя: кити подорожують поодинці або в невеликих групах, що складаються з 2-3 особин. Щоб спілкуватися, вони стосуються плавниками один одного, Вокалізірует або б’ють плавниками по воді. Члени групи можуть полювати разом. Горбачі спілкуються з іншими китоподібними. Є задокументовані випадки, коли кити охороняють морських ссавців від косаток.

Життєвий цикл: самки горбатих китів стають статевозрілими у віці п’яти років, в той час як самці дозрівають приблизно в семирічному віці. Самки розмножуються раз в два-три роки. Залицяння китів відбувається в зимові місяці після міграції в теплі екваторіальні води. Самці конкурують за право спаровуватися з допомогою різних видів поведінки, включаючи спаринг і спів. Для гестації потрібно 11,5 місяців. Дитинча харчується жирним, рожевим молоком своєї матері близько року. Тривалість життя горбатих китів коливається від 45 до 100 років.

Охоронний статус

Свого часу горбатий кит був доведений до межі зникнення китобійних промислах. До моменту введення мораторію 1966 року чисельність китів впала на 90 відсотків. Сьогодні цей вид частково відновився і має охоронний статус «Види, що знаходяться під найменшою загрозою зникнення» в Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). У той час як чисельність близько 80 000 особин горбатих китів забезпечує невисокий ризик вимирання, тварини як і раніше страждають від незаконного китобійного промислу, шумового забруднення, зіткнень з судами і смерті від заплутування в рибальських мережах. Час від часу деякі корінні народи, які залежать від китів отримують обмежений дозвіл на полювання.

Чисельність горбатих китів продовжує зростати. Вид цікавий і щодо доступний, що робить горбатих китів основою індустрії китового туризму. Оскільки у горбатих китів є настільки великі шляхи міграції, люди можуть насолоджуватися спостерігаючи за цими морськими ссавцями як влітку, так і взимку в північній і південній півкулях.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Активні породи собак