Гірські тварини: список, назви, види, опис

Гірські місця проживання сильно варіюються від заснування до вершини гір. На гірських вершинах температура навколишнього середовища низька, атмосфера розріджена, а рівень ультрафіолетового випромінювання високий. У міру зміни клімату змінюється флора і фауна між областями висотної поясності. На найвищих гірських вершинах умови навколишнього середовища не можуть підтримувати життя дерев. Область гір, де припиняється ріст дерев, називається межею лісу. Небагато дерев, якщо такі є, зможуть рости вище цієї лінії.

Більшість видів тварин живуть на більш низьких висотах, і тільки найвитриваліші представники фауни зустрічаються над кордоном дерев, де атмосфера сильно розріджених і відсутні висока рослинність.

У цьому списку ми розглянемо 10 гірських тварин, які адаптувалися до складних умов життя на вершинах світу.

Бурий ведмідь

Висота: до 5000 м.

Бурий ведмідь (Ursus arctos) – вид з сімейства ведмежих, який має найбільш широкий ареал, і зустрічається в північній частині Євразії і Північної Америки. Тварини, мабуть, не мають певних висотних обмежень і зустрічаються від рівня моря до 5000 м (в Гімалаях). У більшості випадків вони воліють розсіяну рослинність, яка може дати їм місце для відпочинку протягом дня.

Бурі ведмеді пристосовані до висотних умов завдяки їх густому хутрі і здатності лазити по горах. Вони є найбільшими наземними хижаками, після полярних ведмедів, і можуть виростати до 750 кг. Бурі ведмеді харчуються ягодами, травами, чагарниками, горіхами, комахами, личинками, а також дрібними ссавцями і копитними.

Гімалайський тар

Висота: до 5000 м.

Гімалайський тар (Hemitragus jemlahicus) – велике копитне тварина з сімейства полорогих, поширене в Китаї, Індії та Непалі. Цей представник полорогих виростає до 105 кг, і має розмір в холці до 1 м. Він адаптований до життя в холодному кліматі зі скелястим ландшафтом, завдяки густому хутрі і щільному підшерстям. У Гімалаях ці тварини в основному знаходяться на схилах від 2500 до 5000 м. Вони здатні пересуватися по гладким і шорстким поверхонь, характерним для гірської місцевості.

Їх раціон включає безліч рослин. Короткі ноги дозволяють гімалайським тарам балансувати, досягаючи листя чагарників і маленьких дерев. Як і інші полорогие – це жуйні тварини, зі складною системою травлення, яка дозволяє отримувати поживні речовини з важко перетравлюваних рослинних тканин.

Бородач

Висота: живе до 5000 м, але був виявлений на висоті 7500 м.

Бородач (Gypaetus barbatus) – представник сімейства яструбиних. Цей вид поширений в горах, з наявністю скель, схилів, обривів і ущелин. Птахи часто зустрічаються поблизу альпійських пасовищ і лугів, гірських пасовищ і степів, і рідко близько лісів. В Ефіопії вони поширені на околицях невеликих сіл і міст. Хоча іноді вони опускаються до 300-600 м, це скоріше виняток. Як правило, бородані рідко зустрічаються нижче висоти 1000 м і часто знаходяться на висоті більше 2000 м в деяких частинах їх ареалу. Вони поширені нижче або над лініями дерев, які часто знаходяться поблизу вершин гір, до 2000 м в Європі, 4500 м в Африці і 5000 м в Центральній Азії. Вони навіть спостерігалися на висоті 7500 м на горі Еверест.

Цей птах має довжину 94-125 см і важить 4,5-7,8 кг. Самки трохи більше, ніж самці. На відміну від більшості інших падальщиков, цей вид не має лисини, відносно невеликого розміру, хоча його шия потужна і товста. Доросла птиця переважно темно-сірого, рудого і білуватого забарвлення. Бородач харчується падаллю і дрібними тваринами.

Лисиця Тибету

Висота: до 5300 м.

Лисиця Тибету (Vulpes ferrilata) є видом з родини собачих. Ці лисиці живуть на Тибетському плато, в Індії, Китаї, долині Сатледж на північному заході Індії і частинах Непалу, зокрема в районі Мустанг.

Відомо, що тибетські лисиці воліють безплідні схили і струмки. Максимальна висота, на якій були помічені ці ссавці склала 5300 м. Лисиці живуть у норах під камінням або в ущелинах скель. Довжина тіла становить 57,5-70 см, а вага – 3-4 кг. Серед усіх видів лисиць, тибетська має найбільш подовжену морду. Забарвлення шерсті на спині, ногах і голові рудуватий, а з боків – сірий.

Гімалайський бабак

Висота: до 5200 м.

Гімалайський бабак (Marmota himalayana) за всіма Гімалаями і на Тибетському плато на висоті від 3500 до 5200 м. Ці тварини живуть в групах і викопують глибокі нори, в яких сплять.

Розмір тіла гімалайського бабака можна порівняти з розміром домашньої кішки. Він має темну шоколадно-коричневу шерсть з контрастними жовтими плямами на голові і грудях.

Кіанг

Висота: до 5400 м.

Кіанг (Equus kiang) – великий ссавець з родини конячих, яке має розмір в холці до 142 см, довжину тіла до 214 см, і вага – до 400 кг. У цих тварин велика голова, з тупою мордою і опуклим носом. Грива вертикальна і відносно коротка. Верхня частина тіла має червонувато-коричневе забарвлення, а нижня – світла.

Кіангі поширені на Тибетському плато, між Гімалаями на півдні і горами Куньлунь на півночі. Їх ареал майже повністю обмежений Китаєм, але невеликі популяції зустрічаються в районах Ладакх і Сіккіму в Індії, і уздовж північного кордону Непалу.

Кіангі мешкають на альпійських луках і степи, на висоті від 2700 до 5400 м над рівнем моря. Вони вважають за краще відносно плоскі плато, широкі долини і низькі пагорби, де переважають трави, осоки та невелика кількість іншої низькорослої рослинності. Ця відкрита місцевість, на додаток до гарної кормової бази, допомагає їм виявляти хижаків і ховатися від них. Їхнім єдиним справжнім природним ворогом, крім людей, є вовк.

Оронго

Висота: до 5500 м.

Оронго (Pantholops hodgsonii) – парнокопитна ссавець середнього розміру, батьківщиною якого є Тибетське плато. Розмір в загривку складає до 83 см, а вага до 40 кг. Самці мають довгі, вигнутими рогами, а у самок вони відсутні. Забарвлення спини червонувато-коричневий, а нижня частина тіла – світла.

На Тибетському плато оронго мешкають у відкритих альпійських і холодних степових регіонах, на висоті від 3250 до 5500 м. Вони вважають за краще плоску відкриту місцевість з рідкісним рослинним покривом. Тварини зустрічаються майже повністю в Китаї, де вони мешкають в Тибеті, провінціях Сіньцзяні і Цинхай; деякі популяції також зустрічаються в Ладакх, Індія.

Оронго харчуються бобами, травами і осоками, а взимку часто розкопують сніг, щоб добути собі їжу. Їх природні хижаки включають вовків, рисей і сніжних барсів, а звичайні лисиці, як відомо, полюють на дитинчат оронго.

Тибетський дзерен

Висота: до 5750 м.

Тибетський дзерен – відносно невелика антилопа, зі струнким і витонченим тілом. Ці тварини виростають до 65 см в холці і мають вагу до 16 кг. У самців є довгі, що звужуються, ребристі роги, довжиною до 32 см. Велика частина тіла сірувато-коричнева. Їх хутро не має підшерстя, і складається тільки з довгих захисних волосся, які в зимовий час значно товщають.

Тибетський дзерен є рідною для Тибетського плато і широко поширені по всьому регіону, на висоті от 3000 до 5750 метрів. Вони обмежені китайськими провінціями Ганьсу, Сіньцзян, Тибет, Цинхай і Сичуань, а також невеликі популяції зустрічаються в районах Ладакх і Сіккім, в Індії.

Альпійські луки і степи є основними місцями проживання цих тварин. На відміну від деяких інших копитних, тибетські Дзера не утворюють великих стад і зазвичай зустрічаються в невеликих сімейних групах. Ці парнокопитні харчуються місцевою рослинністю, включаючи різнотрав’я. Їх головний хижак – вовк.

Як

Висота: до 6100 м.

Дикий як (Bos mutus) є великим диким тваринам, родом з Гімалаїв в Центральній Азії. Це предок одомашненої яка (Bos grunniens). Дорослі яки мають розмір в холці до 2,2 м, а вага до 1000 кг. Довжина голови і тіла становить від 2,5 до 3,3 м, не рахуючи хвіст від 0,6 до 1 м. Самки приблизно на 30% менше, ніж самці.

Ця тварина характеризується масивним тілом, з міцними ногами і округлими копитами. Хутро надзвичайно щільний, довгий, звисає нижче живота, і відмінно захищає від холоду. Забарвлення шерсті, як правило, варіюється від світло-коричневого до чорного.

Яки поширені на безлісих територіях, на висоті від 3000 до 6100 м. Вони найчастіше зустрічаються в альпійських тундрі з відносно великою кількістю трав і осок.

Альпійська галка

Висота: до 6500 м, однак була виявлена ​​на висоті 8200 м.

Альпійська галка (Pyrrhocorax graculus) – птах із сімейства воронових і вона може гніздитися на найбільшій висоті, в порівнянні з іншими видами птахів. Це свідчить про те, що альпійська галка є самим високогірним хребетним організмом на нашій планеті. Яйця пристосовані до розрідженій атмосфері, а також можуть добре поглинати кисень і не втрачати вологу.

Цей птах має глянсове чорне оперення, жовтий дзьоб і червоні ноги. Вона відкладає від трьох до п’яти плямистих яєць. Харчується, як правило, безхребетними влітку і рослинністю взимку; галка з легкість може наблизитися до туристів, щоб добути додаткову їжу.

Цей вид, зазвичай розмножується на висоті 1260-2880 м в Європі, 2880-3900 м в Африці і 3500-5000 м в Азії. Альпійські галки гніздяться на висоті 6500 м, що вище, ніж у будь-яких інших видів птахів, навіть перевершуючи клушіщу, яка харчується на найбільших висотах. Цей птах була помічена альпіністами, висхідними на Еверест, на висоті 8 200 м.

...
ПОДІЛИТИСЯ: