Гадюка звичайна

Гадюка звичайна (на лат. – Virepa berus) – досить поширений вид змії, належить до роду справжніх гадюк. Рептилію відносять до загону лускатих і сімейства гадюкових.

Опис

Невелика змія до 80 сантиметрів в довжину. Забарвлення варіюється від сріблясто-сірого і оливкового до бурого, зустрічалися гадюки з майже чорним забарвленням. Характерною ознакою цієї змії є зигзаг чорного кольору на спині, добре помітний оку. Уздовж зигзага до кінчика хвоста розташовуються темні плями. Черевце гадюки темно-сірого кольору. Може забарвлюватися в глибокий чорний. Кінчик хвоста набагато світліше загального тону змії, в основному жовтуватих відтінків.

Голова рептилії порівняно велика, значно ширше шиї у свого заснування, покрита, в основному, дрібними щитками. На голові виділяються великі два тім’яних і один лобовий. Голова прикрашена Х-подібним малюнком. Від очниць до кута пасти проходить широка темна смуга. Носовий отвір розташоване в середині носового щитка. Очі у змії великі і округлі. У світлих особин вогненно-червоний колір очей, у темних – червонувато-бурий. Кінчик морди заокруглений. Шия кілька стиснута з боків, хвіст короткий. У самця хвіст коротше тулуба з головою в 6-7 разів, у самок – в 7-10 разів. Самка трохи довше самця.

Поширення і спосіб життя

Звичайна гадюка водиться в лісостепових зонах Північної, Центральної і Західної частини Європи, місцями зустрічається і за Полярним колом, у південно-східній частині Монголії, на північному заході і північному сході Китаю. В горах вид зустрічається на висотах до 3000 м над рівнем моря. В основному рептилія селиться в лісах, болотах, лісопосадках і на садових ділянках.

Звичайна гадюка веде прив’язаний до місця зимівлі спосіб життя. Зимують ці плазуни з жовтня по квітень в глибоких (до 2-х метрів) ущелинах, де середня температура близько 2-4 ° C тепла. При нестачі таких місць, гадюки збираються великими групами до декількох сотень осіб. Навесні показуються на поверхні і розповзаються. В улюблених точках формуються зміїні вогнища, де може проживати до 100 особин на 1 га. В іншому селяться нерівномірно з щільністю 3-8 особин на 1 га. Лігвом можуть служити щілини між каменів, покинуті нори тварин, стіг сіна, частий чагарник, занедбані людьми будови та інше. Линька відбувається влітку 1-2 рази на місяць.

Зір гадюки пристосоване до бачення в темряві і з настанням сутінків вони виповзають на полювання. Харчується дрібними теплокровними тваринами: гризунами, розоряють пташині гнізда, розташовані на землі. Іноді вживає жаб і ящірок. Молодняк полює на великих комах, черв’яків і слимаків.

Гадюки мають ідеальну систему введення отрути в тіло жертви. Отруйні зуби в стані спокою притиснуті до верхнього неба щелепи. Під час укусу зуб висувається і приймає вертикальне положення. Отвір для виходу отрути в зубі розташоване трохи збоку, як у медичній голки для шприца, що дозволяє безперешкодно вводити отруту під шкіру видобутку.

Хоча гадюка звичайна – отруйна змія, а й у неї є безліч ворогів. Ці рептилії є кормом для сов, журавлів, лисиць, борсуків і тхорів. Основний лісовий ворог – їжак, який має імунітет проти отрути гадюки. Їжак кусає змію і негайно згортається, підставляючи гадюці голки. Так триває до тих пір, поки змія не загине. Ворогом плазунів є і людина, яка прагнути знищити їх.

Розмноження

Парування гадюк починається навесні, як тільки встановляться погодні умови. Потомство народжується через 3 місяці після запліднення. Гадюка звичайна відноситься живородних видам, процес утворення яєць і народження дитинчат відбувається в утробі матері. На світ з’являється 8-12 особин. Дитинчата гадюки досить великі до 16 сантиметрів в довжину і укуси їх уже отруйні, при небезпеки шиплять і захищаються. Відразу після народження розповзаються і ведуть самостійний спосіб життя.

Статева зрілість самок наступає в віці 5-ти років, при цьому довжина її може досягати 55 сантиметрів. Самці статевозрілими стають в чотири роки і довжина їх становить близько 47 сантиметрів. Живуть гадюки від 6 до 15 років, в залежності від регіону проживання.

Ступінь небезпеки

Гадюка не надто агресивна, при потенційній небезпеці прагне сховатися. Якщо чимось зачепити або придавити змію, вона буде активно захищатися. При цьому гадюка згортається в щільне коло, в центрі якого на узвишші знаходиться її голова. Під час кидка змія блискавично витягує шию на 15-30 сантиметрів для нападу на жертву. Після кидка вона приймає вихідне положення і через мить готова до наступного удару. У місцях, де зазвичай водяться гадюки, потрібно ходити в щільній взуття і брюках, уважно дивитися під ноги.

Отрута у гадюки не дуже сильний, але укус викликає біль, припухлість і підвищення температури. При своєчасному лікуванні одужання приходить через кілька днів. Крім того отрута гадюки має цінність в фармакології.

ПОДІЛИТИСЯ: