Фауна Європи

З огляду на те, що немає чіткої біогеографічної кордону між Європою та Азією, поняття «тварини Європи» є трохи розмитим. Територія Європи розташована в західній частині екозони Палеарктіка. Тут переважає помірний клімат, тому фауна не така багата, як в жарких регіонах, але досить численна.

До масового заселення людьми, тваринний і рослинний світ європейської частини світу був різноманітним і широко поширеним, однак на сьогоднішній день, значно скоротився від своїх початкових показників.

Сучасна фауна Європи

Безхребетні: Близько 100 тис. Видів безхребетних (в тому числі комах), як відомо, живуть в Європі. Найбільше різноманітність морських безхребетних зосереджено в Середземному морі: губки – 600 видів, (45% – ендеміки), голкошкірі – 143 виду, кіндаріі – близько 500 видів. Тут зустрічається майже 1 тис. Видів малощетінкових черв’яків.

Комахи: У Європі мешкає близько 300 видів сетчатокрилих, понад 1000 прямокрилих, 150 тарганів і 1000 видів ручейников. Також, налічується близько 19 тис. Видів двокрилих, більше 20 тис. Перетинчастокрилих. Приблизно 25 тис. Видів жуків, 600 видів метеликів і близько 8 тис. Видів молі поширені в Європі. За оцінками вчених, 18% від усіх європейських видів метеликів перебувають під загрозою зникнення.

Риби: В озерах і річках Європи мешкає 344 види прісноводних риб, з них близько 200 є ендемічними.

Земноводні: Тут зустрічається 75 видів земноводних, з них 56 видів – ендеміки. Найбагатша європейська фауна зосереджена на півдні.

Птахи: Близько 800 видів птахів живуть у цій частині світу, з них 589 видів гніздяться на території Європи, при цьому 40% зимують в інших регіонах. З усіх мігруючих видів птахів, 98% відправляються зимувати на південь Африки.

Ссавці: Європейська фауна включає 270 видів ссавців, 78 з них є ендеміками (15% тварин перебувають під загрозою зникнення і 27% скоротилися в чисельності).

Ссавці

Альпійський гірський козел

Альпійський гірський козел або Козел альпійський – вид дикого цапа, який живе в європейських Альпах. Статевий диморфізм у цього виду виражений, самці більші і мають великі, вигнуті роги. Самці здатні досягати маси 67-117 кг, висоти в холці 90-101 см і довжини тіла 149-171 см, при цьому самки важать в межах 17-32 кг, мають довжину тіла 121-141 см і висоту в холці – 73-84 см.

Забарвлення шерсті, як правило, коричнево-сірий. Козел альпійський мешкають в крутий, пересіченій місцевості, вони строго рослиноїдні, причому більше половини їх раціону, складається з трав, а інша частина включає суміш з моху, квітів, листя і гілок.

Білка звичайна

Білка звичайна – представник сімейства болючих. Довжина голови і тіла становить від 19 до 23 см, хвоста – від 15 до 20 см, а маса коливається від 250 до 340 г. Статевий диморфізм у цього виду не виражений. Довгий хвіст допомагає білку балансувати і керувати тілом при переході від одного дерева до іншого і уздовж гілок, а також утримує тварину в теплі під час сну. Забарвлення шерсті білки змінюється в залежності від пори року і місця існування.

Звичайна білка зустрічається хвойних і помірних широколистяних лісах. Це одиночне і полохлива тварина, і неохоче ділиться їжею з іншими. Вона харчується: насінням дерев, насінням шишок, грибами, горіхами, ягодами і молодими пагонами.

Благородний олень

Благородний олень – вид парнокопитного ссавця, належить до сімейства оленевих. Він мешкає в широколистяних, субтропічних і тайгових лісах, біля берегів річок і в гірських альпійський лугах. Це рослиноїдна тварина харчується травою, злаками і бобовими.

Дорослі самці можуть досягати ваги від 160 до 240 кг і довжини тіла від 175 до 250 см, при цьому самки важать від 120 до 170 кг і виростають до 160-210 см в довжину. Рогу присутні тільки у самців, вони починають рости навесні і обпадають щороку, зазвичай в кінці зими.

Бурий ведмідь

Бурий ведмідь – велике хижий ссавець, яке поряд з полярним ведмедем зустрічається на території Європи. Статевий диморфізм виражений, самці більше самок на 8-10%. Ця тварина активно вранці і ввечері, а вдень віддає перевагу відпочинку в густій ​​рослинності.

Бурий ведмідь, за розмірами тіла, поступається місцем лише полярного, проте вага тіла також вражаючий і становить близько 450 кг у самців і 200 кг у самок. Це всеїдні тварини, які харчуються травою, фруктами, іншими ссавцями, рибами й рептиліями.

Дикий кролик

Дикий кролик – ссавець невеликого розміру, з довжиною тіла (з урахуванням хвоста) 38-58 см. Вага тварини знаходиться в діапазоні 1,1-2,5 кг. Кролики характеризуються довгими вухами, масивними задніми лапами і коротким, пухнастими хвостами. Вони пересуваються стрибками за допомогою потужних задніх лапах.

Дикі кролики є соціальними тваринами, найбільш активні вранці і ввечері. Їм потрібно, як мінімум 55% води в раціоні, щоб успішно розмножуватися і бути здоровими. Трава – основа харчування, проте в раціоні також присутні листя, бруньки, кора дерев і коріння. Кролики також харчуються салатом, капустою, коренеплодами і зерновими.

Тев’як

Географічний ареал проживання включає узбережжя Великобританії, Ірландії, Ісландії, Норвегії та Росії, частково Швеції і Фінляндії. Їх раціон харчування складається в основному з риби, іноді з членистоногих і молюсків.

Це велике ссавець сягає довжини тіла 2,5-3,3 м і ваги 170-310 кг; самки набагато менше самців, з довжиною тіла 1,6-2,0 м і вагою 100-190 кг. Тев’як має витягнуту морду, широко розставлені ніздрі і невелика кількість плям по тілу. Забарвлення тіла у самців темніше, ніж у самок, на нижній частині тіла є світлі плями. Забарвлення самок від сріблясто-сірого до коричневого кольору з темними плямами.

Заєць русак

Заєць-русак – одним з найбільших видів зайців, що мешкає в помірно відкритій місцевості. Зайці харчуються травою, гілочками, бруньками, корою і польовими культурами, особливо в зимовий період. Як правило, вони ведуть нічний спосіб життя і полохливі за своєю природою.

Довжина голови і тіла може становити від 60 до 75 см, а довжина хвоста від 7,2 до 11 см. Маса тіла, як правило, коливається в межах від 3 до 5 кг. Вуха зайця досягають 9,4-11,0 см. У нього також є довгі (14-16 см) задні лапи. Колір шерсті на спині жовто-коричневий; рудуватий на плечах, лапах, шиї і горлі; білий на череві, чорний на хвості і кінчиках вух.

Кабан

Дикий кабан – незграбне і масивне ссавець, з короткими і щодо тонкими ногами. Голова тварини дуже велика, складає до однієї третини всієї довжини тіла. Очі маленькі і глибоко посаджені, а вуха довгі і широкі. Вид має добре розвинені ікла, які стирчать у дорослих самців. Тварина може розвивати швидкість 40 км / год і стрибати у висоту до 150 см. Статевий диморфізм дуже яскраво виражений, самці, як правило, на 5-10% довше і на 20-30% важче, ніж самки.

Це, як правило, соціальні тварини, воліють широколисті та мішані ліси. Кабан вважається всеїдних парнокопитним, починаючи від листів і коренеплодів до комах і інших ссавців.

Котячі

З сімейства котячих, на території Європи зустрічаються такі види:

 

  • Болотяна рись;
  • Лісовий кіт;
  • Звичайна рись;
  • Піренейський рись.

 

Лісова землерийка

Лісова землерийка або звичайна бурозубка є найбільш поширеним видом з сімейства Soricidae, і одним з найпоширеніших ссавців в північній частині Європи, за винятком Ірландії. Землерийки активні вдень і вночі, але найбільше, після настання темряви. Вони харчуються: комахами, дощовими черв’яками, павукоподібними, багатоніжками, равликами і іншими наземними безхребетними.

Довжина тіла звичайної бурозубки 5,5-8,2 см, а вага – 5-12 м У неї є оксамитова темно-коричнева шерсть зі світлим черевом, маленькі очі, загострена морда і відносно великі вуха.

Тхір лісовий

Тхір лісовий – представник сімейства куницевих. Забарвлення тіла темно-коричневий, з блідим животом і темною маскою на морді. У цього виду відносно короткий і компактне тіло. Маса коливається від 400 до 810 г, довжина тіла від 36 до 48 см, а хвоста – від 15 до 17 см.

Лісові тхори воліють невеликі лісові масиви і окремі гаї, перемішані з полями і луками. Їх раціон харчування включає: мишей, птахів, амфібій, рептилій і комах.

Малий підковоніс

Малий підковоніс – представник загону рукокрилих, є одним з найменших кажанів в світі, з вагою від 5 до 9 г, розмахом крил 19,2-25,4 см і довжиною тіла 3,5-4,5 см. Він має сильні ноги, які використовує, для захоплення каменів і гілок, а також хороший зір, не дивлячись на свої маленькі очі.

Як і більшість кажанів, цей вид живе в колоніях і полює за допомогою ехолокації. Його хутро, м’який і пухнастий, світло-сірого кольору, а спина димчасто-коричнева. Під час полювання вони швидкі і спритні, часто літають в п’яти метрах від землі, уникаючи контакту з чагарниками. Харчуються дрібними комахами.

Звичайний їжак

Європейський або звичайний їжак – вид з сімейства їжакових, широко поширений в Європі. Він здатний виживати в різних місцях проживання. Цей вид веде в основному нічний спосіб життя, харчується безхребетними, фруктами і грибами.

Велика частина тіла цих тварин покрита колючками коричневого і білого кольору, кількість яких може досягати 6000. Довжина голови і тіла становить від 16 до 26 см. Хвіст дуже короткий, довжиною 2-3 см.

Сірий Вовк

Це найбільший зберігся вид вовків, самці в середньому важать від 43 до 45 кг, а самки – від 36 до 38,5 кг. Його зимове хутро є довгим і пухнастим, в основному сірого забарвлення, хоча можуть зустрічатися і інші варіації.

Сірий вовк є спеціалізованим хижаком і пристосований до полювання на крупну здобич, завдяки соціальному та експресивному поведінки. Він мешкає в степах, напівпустелях, тундрі, лісостепах і уникає густих лісів.

Звичайна квакша

Звичайна квакша або древесниця – маленький представник сімейства квакша, виростає від 3,2 до 5 см в довжину. Статевий диморфізм виражений, самки більші за самців. Шкірі на спині гладка, а на череві – зерниста. Забарвлення може бути зеленим, сірим, або коричневим, в залежності від температури, вологості або стану тварини. Черево світле, а від ніздрів жаби, уздовж боків і до крижів проходять коричневі смуги. У самців є горловий мішок. Як і у інших жаб, їх задні лапи набагато більше і сильніше, ніж передні, що дозволяє їм швидко стрибати.

Древесниці зустрічаються в болотистих і вологих луках, очеретах, парках, садах, виноградниках, біля берегів річок і озер, у вологих або сухих лісах.

Вогняна саламандра

Вогняна саламандра, можливо, найбільш відомий вид саламандр в Європі. Вогненні саламандри живуть в лісах центральної Європи і найбільш поширені в гірських районах. Вони вважають за краще листяні ліси, так як люблять ховатися в опалому листі. Ці земноводні найбільш активні у вечірній і нічний час. Раціон складається з різних комах, павуків, дощових черв’яків і слимаків, але іноді включає тритонів і молодих жаб.

Забарвлення тіла чорний, з жовтими плямами або смугами; деякі особини можуть бути майже повністю чорного кольору, а у інших – жовтий є домінуючим. Іноді зустрічаються відтінки червоного або оранжевого. Саламандри важать близько 40 г і виростають до 15-25 см в довжину.

Трав’яна жаба

Трав’яна жаба відноситься до сімейства справжніх жаб. Вона поширена на більшій частині Європи. Віддає перевагу вологим місцям поблизу водойм або боліт. Раціон харчування в основному складається з безхребетних.

Доросла особина має довжину тіла від 6 до 9 см і середня вага 22,7 г, при цьому самки трохи більше, ніж самці. Спина і боки у цього виду варіюється від оливково-зеленого до сіро-коричневого, коричневого, оливково-коричневого, сірого, жовтуватого і рудого. Під час сезону розмноження, самці змінюються в забарвленні і стають сірувато-синіми.

Зелена ящірка

Зелена ящірка – велика ящірка з сімейства Lacertidae. Вона досягає довжини до 15 см від кінчика голови до крижів. Хвіст може бути в два рази довше тіла (до 40 см). Ця ящірка іноді втрачає свій хвіст, але він з часом відростає. Самець має велику голову і рівномірний зелене забарвлення з невеликими плямами, більш вираженими на спині. Шия блакитного кольору. Самки більш стрункі, з однорідним забарвленням, двома або чотирма світлими смугами, облямованими чорними плямами.

Ящірка мешкають на суші, в умовах низької, густій ​​рослинності і люблять грітися на сонці. Вони харчуються в основному комахами та іншими дрібними безхребетними, але іноді вживають фрукти, яйця птахів, маленьких ящірок і мишей.

Звичайна мідянка

Звичайна мідянка – вид неотруйного змій, який поширений майже по всій Європі. Дорослі особини виростають до 75 см в довжину. Їх тіло вкрите лускою, має коричневий, сірий або червонуватий окрас. Уздовж верхньої частини тіла є темні плями.

Мідянка харчується дрібними тваринами, особливо іншими рептиліями. Вона мешкає на галявинах, сухих луках, сонячних узліссях, однак уникає вогкості, хоча і є відмінним плавцем. Може підніматися в гори, на висоту до 3 тис. М над рівнем моря і жити там в кам’янистій місцевості.

Сотенний гекон

Сотенний гекон є одним з видів гекконових (Gekkonidae), мешкає в західній частині середземноморського регіону Європи. Він зазвичай зустрічається на стінах житлових будинків, в основному в теплих прибережних районах, хоча і може поширюватися вглиб; особливо в Іспанії. Гекон виростає до 150 мм в довжину, його тіло вкрите шкірними шипами, що створює броньований зовнішній вигляд.

Сотенний гекон веде в основному нічний спосіб життя або сутінковий. Любить отримувати сонячне світло поруч зі своїм притулком. Раціон харчування складається з комах.

Річковий окунь

Річковий окунь – прісноводна риба із сімейства окуневих. Це типовий хижак, живиться іншими видами риб. Його спина темно-зелена, а бічні сторони зелено-жовті. На тілі є від 5 до 9 темних вертикальних смуг; хвостові, анальні і черевні плавники яскраво-червоного кольору. Найбільші представники виростають до 40 см в довжину і ваги близько 2 кг.

Сом звичайний

Сом звичайний – вид прісноводної, донної, річкової риби. Він поширений у великих, теплих озерах і глибоких, повільно поточних річках. Вважає за краще залишатися в захищених місцях, таких як отвори в руслах річок, затонулі дерева і т.д. Харчується в відкритій воді або на глибині

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Розповідь про носорогів