Фауна Азії

До фауні Азії відносять всіх тварин, що мешкають на її території і прилеглих до неї морях і островах. Так як немає природної біогеографічний кордону на заході між Європою і Азією, термін «фауна Азії» є дещо умовним поняттям. Азія розташована в східній частині Палеарктики, а її південно-східна частина належить до Індомалайської зоні.

Ця частина світу славиться різноманітністю місць проживання, зі значними коливаннями опадів, висоти рельєфу, температури і геологічної історії, що безпосередньо відбивається на багатстві тваринного і рослинного світу Азії.
У цій статті наведено список деяких видів ссавців, птахів, амфібій, рептилій і риб, типових для азіатської фауни.

Азіатський слон

Азіатські слони є найбільшими наземними тваринами Азії. Вони живуть на пасовищах, в тропічних вічнозелених, вологих, сухих листяних, культивованих і вторинних лісах, а також чагарниках. Слони зустрічаються на висоті від рівня моря до 3000 м.

Висота в холці коливається від 2,4 до 2,75 м, а вага – від 2,7 до 4 т. Довжина тіла, включаючи хобот, становить 5,5-6,5 м, а довжина хвоста – 1,2-1 , 5 м. у порівнянні з африканськими слонами, азіатські слони мають менші вуха, як правило, тільки у самців присутні виражені бивні, їх шкіра не така зморшкувата, і у них є тільки один відросток на кінці хобота.

Бантенг

Бантенг – це бик з Південно-Східної Азії, що мешкає у відкритих і сухих областях, близько густих заростей.

Бантенг має висоту в холці від 1,55 до 1,65 м і довжину тіла 2,45-3,5 м. Маса тіла може варіюватися в діапазоні від 400 до 900 кг. Статевий диморфізм виражений кольором і розміром. У дорослих самців забарвлення шерсті синьо-чорний або темно-каштановий, в той час як у самок і молодих особин він каштановий, з темною смугою на спині. Самці і самки мають білі панчохи на їх нижньої частини кінцівок, білу задню частину тіла, білу морду і світлі плями над очима. Рогу самок короткі і щільно зігнуті всередину, а у самців вони розташовані ширше і кінчики спрямовані вгору.

Бурий ведмідь

Бурий ведмідь поширений в Малій Азії, Середньому Сході та в Східній Азії. Ці тварини віддають перевагу лісові масиви. Вони всеїдні, але 75% раціону складає рослинність.

У бурих ведмедів короткі, товсті кінцівки, велика масивне тіло і велика голова. Більшість ведмедів виглядають незграбно при ходьбі, проте можуть пересуватися досить швидко. Забарвлення шерсті дуже мінливий, в залежності від ареалу і місця існування коливається від світлого до майже чорного. Статевий диморфізм виражений, самці більше, ніж самки. Вага дорослих самок становить 97-300 кг, а самців – від 150 до 680 кг. Довжина тіла варіюється від 1,8 до 3 м.

На території Азії також зустрічаються такі представники сімейства ведмежих:

 

  • Велика панда;
  • Білий ведмідь;
  • Гімалайський ведмідь;
  • Малайський ведмідь;
  • Ведмідь-губач.

 

Двогорбий верблюд

Двогорбий верблюд – велике, травоїдна, парнокопитна тварина, що живе в степах Центральної Азії.

Цей вид вважається найбільшим ссавцем в своєму ареалі проживання і він більше одногорбого верблюда. Висота в холці становить від 180 до 230 см, довжина голови і тіла – 225-350 см, а довжина хвоста досягає 35-55 см. У верхній частині горба, середня висота близько 213 см. Вага тіла варіюється в діапазоні 300-1000 кг, при цьому самці набагато більший і важчий, ніж самки. Довга, волохата шерсть, в залежності від місця існування, змінюється від темно-коричневого до пісочного і бежевого окраса.

Індійський леопард

На території Азії зустрічаються такі представники сімейства котячих:

Підродина великі кішки:

 

  • тигр;
  • димчастий леопард;
  • леопард;
  • лев;
  • сніжний барс.

 

Підродина малі кішки:

 

  • каракал;
  • гепард;
  • звичайна рись;
  • мармурова кішка;
  • представники пологів: катопума (Catopuma), кішки (Felis) (за винятком чорноногих кішки), східні кішки (Prionailurus).

 

Червоний вовк

Червоний-вовк – гірський-вовк, -гімалайський-вовк-або-буанзу

Червоний вовк – представник родини собачих, мешкає в гірничо-лісистій місцевості, в Центральній, Південній та Південно-Східної Азії.

Це дуже соціальна тварина, зустрічається у великих зграях без жорсткої ієрархії домінування. Такі зграї, як правило, складаються з 12 особин. Червоні вовки полюють на середніх і великих копитних. Дорослі самки важать 10-13 кг, а самці – 15-20 кг. Висота в холці становить близько 50 см; довжина тіла – 76-100 см.

Носоріг

В Азії живуть представники двох родів: індійський і суматранський носороги. У свою чергу рід індійські носороги ділиться на два види: яванський і індійський. У роді суматранских носорогів є єдиний збережений вид, з аналогічною назвою – суматранський носоріг.

Носороги характеризуються великими розмірами, рослинним раціоном, товстої захисної шкірою, товщиною 1,5-5 см, порівняно маленьким мозком (400-600 г) для ссавців такого розміру, і великим рогом. Як правило, вони їдять листя, хоча і пристосовані перетравлювати більш волокнисту рослинність.

Орангутан

До роду орангутанів відноситься два види: калімантанскій і суматранський орангутанги, які мешкають відповідно на острові Калімантан або Борнео, і острові Суматра. Орангутанги, чия назва означає «люди лісу,» живуть в тропічних і заболочених лісах. Ці волохаті червоні мавпи є найбільшими деревними ссавцями в азіатському регіоні.

Довга, кучерява, рудувата шерсть покриває велику частину сірої шкіри орангутанів. У них кремезне тіло, гнучкий таз, товста шия і зігнуті ноги. Руки орангутана довше, ніж ноги, і практично досягають рівня щиколоток, коли тварина стоїть. Орангутанги проводять більшу частину свого життя на деревах, впевнено переходячи з гілки на гілку, однак на землі виглядають трохи незграбно. Дорослі самці орангутангів більші за самок.

Фазан-аргус

Фазан-аргус – одна з найбільших птахів сімейства Фазанові, що мешкає в джунглях Південно-Східної Азії. Самці більші за самок і мають більш вражаючий зовнішній вигляд. Довжина тіла 160-200 см, хвоста – 105-143 см, а маса 2,04-2,72 кг. Пір’я на хвостах дуже довгі. Найбільш вражаючими особливостями самців є величезні, широкі і сильно подовжені середні пір’я крил, прикрашені великими вічками. Самки менше і нудніше, ніж самці, з більш короткими хвостами і меншими очками. Довжина їх тіла 72-76 см, хвоста 30-36 см, а вага – 1,59-1,70 кг.

Японський журавель

Японський журавель – рідкісний вид великих птахів з сімейства журавлині, родом зі Східної Азії. У деяких частинах ареалу, цей журавель є символом удачі, довголіття і вірності. Дорослі особини мають червону голу шкіру на тімені, яка стає яскравішим в шлюбний сезон. В цілому, вони білого кольору з чорними маховими пір’ям на крилах, які можуть здатися чорним хвостом, коли крила складені. Самці мають чорний колір на щоках, горлі і шиї, в той час як самки перлинно-сірі. Дзьоб оливково-зеленувато кольору, ноги сірувато-чорні, а райдужна оболонка очей темно-коричнева.

Цей вид є одним з найбільших журавлів, з ростом 150-158 см і довжиною тіла 101,2-150 см (від дзьоба до кінчика хвоста). Розмах крил становить 220-250 см, а вага тіла коливається в межах від 4,8 до 10,5 кг, причому самці трохи більший і важчий, ніж самки.

Далекосхідна жаба

Далекосхідна жаба – представник класу земноводних з сімейства жаб. Вона поширена в Східній Азії. Цей вид уникає густі ліси, але зустрічається в більшості інших місць проживання, включаючи луки, відкриті ліси, і посівні площі. Далекосхідна жаба віддає перевагу вологим райони, і рідко зустрічається на висоті понад 800 метрів. Раціон харчування складається з комах.

Довжина тіла варіюється в межах від 56 до 102 мм. На всій поверхні тіла є шкірні нарости і шипи. Забарвлення спини включає темно-сірий і оливково-коричневий кольори, а черево жовте або сіре.

Загроський тритон

Загроський тритон – дуже барвистий вид амфібій з сімейства саламандрових. Він поширений в південній частині гір Загрос в Ірані. Його можна знайти в гірських річках, а також в ставках і басейнах. Вода відсутня в його середовищі існування значну частину року, і тритон мігрує в навколишні ліси. Як відомо, цей вид проводить літо в сплячці.

Гребенястий крокодил

Гребенястий крокодил вважається найбільшою сучасною рептилією з сімейства Crocodylidae. Самці можуть виростати до 7 м в довжину, але зазвичай зустрічаються особини близько 6 м і маси 1-1,2 т. Статевий диморфізм виражений, довжина тіла самок часто не перевищує 3 м. Цей вид пристосований до життя в морській воді, проте частіше зустрічається в солоних мангрових болотах, лиманах, дельтах і лагунах. Він поширений від східного узбережжя Індії до більшої частини Південно-Східної Азії.

Цей крокодил є найнебезпечнішою рептилією для людини, через свого великого розподілу, агресивності і великого розміру.

Іншими видами загону крокодилів, поширених в Азії є:

  • Філіппінські крокодили;
  • Новогвінейський крокодили;
  • Болотні крокодили;
  • Сіамські крокодили;
  • Гангський гавіали;
  • Гавіалові крокодили.
ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.