Доповідь-повідомлення “Полярна сова”

Одним з популярних мешканців лісових масивів на землі, рідше – відкритих місцевостей, є сова. Серед кількох видів цієї хижого птаха полярна сова має свої характеристики.

Проживає вона в тундрі Північної Америки, Європи, Азії. Її не лякає холодний клімат, так як птах легко пристосовується до негоди, низькій температурі повітря.

Полярна сова – красивий птах, що відрізняється великими розмірами. Її тіло має довжину від 55 до 70 сантиметрів в залежності від статі. Доросла сова має невелику круглу голову, яку може легко повертати на 270 градусів.

Суцільне оперення птиці дуже густе. Воно добре захищає її від холодів і інших несприятливих зовнішніх подразників. Ноги також покриті пір’ям, але вони настільки густі, що нагадують шерсть. Забарвлення привертає увагу білосніжними пір’ям з вкрапленнями коричневого і чорного кольорів. На тлі білого снігу подібна колірна характеристика дає їй можливість злитися з ним, рятуючись таким чином від ворогів.

Великі яскраво-жовті очі малорухливі. Дрібні щетинки покривають її чорний міцний дзьоб, який має гостру форму. Маленькі вуха залишаються непомітними, проте птицю відрізняє гострий слух.

Підготовці гнізда для майбутнього потомства полярна сова приділяє особливу увагу. У невелике заглиблення вона збирає мох, траву, пух птахів. Якщо поруч з гніздом зберігаються всі умови для існування, то кожен раз вона повертається на колишнє місце. Протягом тридцяти днів вона висиджує від 5 до 10 яєць. Після народження протягом двох місяців пташенята матимуть можливості піклуватися про дорослих птахів, так як не здатні самостійно добувати їжу і здійснювати перельоти. Цей вид сов не розмножується в періоди, коли недостатньо їжі.

Полярна сова – справжня нічна мисливиця. Її жертвами стають гризуни, їжаки, риба, куріпки та зайці. Також періодично вона підбирає падаль. Саме тому місцем для спостереження вона, як правило, віддає перевагу височини. Отже, відкритий простір для цієї хижого птаха має першорядне значення, щоб мета була добре видна. А завдяки гострому зору бачить навіть вночі, причому на відстані близько трьохсот метрів. Для неї нічого не варто проковтнути здобич цілком. Однак, якщо це не дрібний гризун, то вона з’їдає його, розриваючи на більш дрібні частини.

Перельоти вона робить не так часто. Вони пов’язані зі зміною умов для полювання. Голос цього птаха нагадує переривчастий крик, трохи схожий на каркання, який відрізняється різкістю і гучністю.

Полярна сова є лютим захисником свого сімейства, охороняючи гніздо. Знаючи про це, деякі пернаті розташовують свої гнізда поруч з нею, щоб бути захищеними.

Пернатий хижак Заполяр’я характеризується швидкими перельотами по повітрю, тихим переміщенням, вправними рухами під час полювання і дивовижною реакцією.

Цей птах вважається розумною. Їй властива кмітливість, хитрість, активність. Незважаючи на те, що сова є хижаком, вона дуже ранима і сприйнятлива до змін, в тому числі до домашніх умов. Відсутність належної уваги в питаннях догляду і харчування можуть призвести до її загибелі.

Сова нерідко зустрічається на сторінках літературних творів, є героїнею казок і пісень. У Китаї вона вважається символом мудрості. Крім того, існує чимало повір’їв в народі, наприклад, про присутність достатку в домі після відвідування цього птаха.

ПОДІЛИТИСЯ: