Доповідь на тему “Філін”

Філін – велика хижий птах із загону совиних. Птах зустрічається на території Європи і Середньої Азії, дуже рідко зустрічається в Африці. Для цих птахів характерна життя в болотистій і степовій місцевості, рідше їх можна зустріти в гірській місцевості. Для життя птах вибирає місця, де можна сховатися від сторонніх очей.

Вага птиці може коливатися від 1.5 кг до 3.5 кг. Розмах крил хижака від 150см до 180см. Довжина тулуба пугача може бути від 60см до 80см. Самці трохи менше самок.

Для пугачів характерний осілий спосіб життя. Пік активності хижака починається в нічний час. Знайти пугача досить складно, вони добре вміють маскуватися, сховавшись в гілках дерев. Для полювання вони вибирають відкриті місцевості, при цьому віддаляються від своїх гнізд на кілька кілометрів.

У пугачів надзвичайно гострий зір і блискавична реакція. Почувши шурхіт трави, хижак може безпомилково визначити місце розташування видобутку. А блискавична реакція практично не залишає жертві шансів на порятунок. Основу раціону складають різні гризуни, комахи. Рідше здобиччю пугача може стати заєць, качка, або ворон. У день дорослий пугач повинен з’їдати не менше 1 кг їжі. До зимового періоду, для того що б вижити, птиця повинна накопичити кількість жиру рівне 20% її ваги.

Для пугача характерний одиночний спосіб життя. Вони з’єднуються в пари тільки в період розмноження і разом виводять своє потомство. Як правило, пугачі не будують гнізда самостійно, вони поселяються в гніздах інших великих птахів.

Сезон розмноження у пугачів починається рано, а потомство вони призводять один раз на рік. Коли птахи утворили пару, самка відкладає від 2 до 4 яєць. Яйця висиджує тільки самка. Роль самця полягає в годуванні своєї пари. Через місяць вилупляться пташенята. Батьки, охороняючи своє потомство, можуть нападати на хижаків в кілька разів більше себе, і дуже часто стають переможцями в сутичці. Через 3 місяці пташенята вже вміють літати і самі добувають собі їжу.

Тривалість життя пугача в дикій природі складає 20 років. Але зустріти їх в дикій природі практично не можливо, цей вид знаходиться на межі вимирання і занесений до Червоної книги.

ПОДІЛИТИСЯ: