Доповідь на тему “Дрофа”

Дрофа – красивий птах великих розмірів. Через те, що вона була хорошим трофеєм, на дрофу багато полювали. Тому довелося занести цих птахів в червону книгу, щоб вони не зникли. Також на зменшення популяції вплинула обробка полів хімікатами.

Адже поля природне середовище проживання цієї степової птиці. Мешкає дрохва на території Європи, зустрічається і в Росії, а також в степах Азії. На території Європи – це найбільша птах з тих, які вміють літати.

Зовнішній вигляд дрохви:

  • Самці важать 15-20 кг, в довжину досягають метра;
  • Самки важать близько 6 кг;
  • Тіло у птиці потужне, мускулисте;
  • Дзьоб короткий і міцний;
  • Голова маленька, а шия довга;
  • Строката забарвлення з рудуватим вкрапленнями;
  • Потужні ноги з трьома пальцями.

Щоб такий габаритної птиці злетіти, їй необхідно розігнатися. Але злітає вона не дуже високо над землею і не розвиває великій швидкості. Старі птахи вже не люблять літати, тільки шукають їжу на землі.

Живуть в полях з короткою травою, де харчуються культурними рослинами, злаками, молодими паростками трави. Також дрохви ловлять комах (сарана, коників) і навіть іноді ласують жабами, мишами і ящірки.

Спосіб життя птиці ведуть осілий, збираються в зграї. Зимувати залишаються на полі, яке облюбували, але якщо зима обіцяє бути суворою, можуть перебратися в місце потепліше. Помічаючи небезпека, дрохва ретирується і ховається в траві, де її складно розгледіти. У список ворогів птиці входять: орли, вовки та лисиці, навіть собаки і кішки.

Дрохви погано переносять спеку і мороз. Перше, з-за відсутності потових залоз, а друге через відсутність мастила на пір’ї, які промокають від вологості і замерзають. Птицю рідко можна побачити вдень, в пошуках їжі вони виходять рано вранці або пізно ввечері. Спрагу втамовують свіжою водою або снігом, і розміщують своє житло біля вподобаного водойми.

ПОДІЛИТИСЯ: