7 грудня. День пам’яті Святої Катерини

Катерина жила в третьому столітті в Олександрії. Вона походила зі знатного роду, була дівчиною не тільки красивою, але й розумною. Знала багато іноземних мов, володіла ораторським мистецтвом, вивчила роботи древніх мудреців – філософів, письменників, поетів і лікарів. Мала славу дівицею утвореної, вихованою і скромною. Природно, женихів у неї було – хоч відбавляй. Але заміж Катерина не поспішала, незважаючи на вмовляння матері і решті рідні. Казала, що не зустріла поки юнака, подібного їй по вченості, розуму і красі. Тоді мати, щоб наставити дочку на шлях істинний, нишком повела її до свого духівника. Треба сказати, що мати Катерини була таємною християнкою, ховала свою істинну віру через гоніння на віруючих з боку правителя Максимина. Старець послухав мови тієї дівчини і зрозумів, що пора навчити її пізнання Христа. Сказав, що знає одного юнака, який перевершує Катерину за всіма параметрами. Вручив Катерині ікону Пресвятої Богородиці з Немовлям і пообіцяв, що якщо дівчина буде старанно молитися Діві Марії, то рано чи пізно отримає відповідь. Катерина послухалася поради старця і, коли після довгої молитви заснула, побачила уві сні Пресвяту Діву з Отроком на руках. Але марно дівчина намагалася розгледіти обличчя Отрока, Він постійно відвертався. Зате вона почула розмову Богоматері з Сином. Сенс його був приблизно таким:

– Подивися, яка прекрасна дівчина, – вмовляла Богоматір.
– Не хочу, вона потворна.
– Та ну ти що, вона красива, знатна, розумна.
– Для мене вона потворна, – стояв на своєму Син Божий.
– Але що їй зробити, щоб заслужити твою милість?
– Нехай повернеться до старця, він їй все пояснить.

Вранці Катерина поспішила до мудрого старця. І той відкрив їй таємниці віри християнської. Катерина повірила в Ісуса як Сина Божого і прийняла хрещення. Коли вона повернулася додому і, після молитви, заснула, їй знову з’явилася Матір Божа. Але тепер жоден не відвертався, а дивився на дівчину милостиво. Він вручив їй перстень і нарік «нареченою Христової». Через час в Александрію прибув імператор Максимін на свято в честь язичницьких богів. Катерина прийшла в храм під час святкового жертвопринесення і спробувала звернути в християнську віру Максимина, знати і інших там присутніх. Цар був настільки вражений красою дівчини, що відразу навіть з нею не розправився. Запросив заглянути до себе після, скликав філософів, щоб вони її переконали. Але філософи опростоволосились і в суперечці з Катериною програли. За що були спалені живцем. Саму Катерину жорстоко побили і посадили до в’язниці. Там її провідала дружина імператора, яку дівчина зуміла залучити на бік християнської віри. Тоді Максимін спробував вдався до смертельним тортурам – він велів спорудити на одній осі чотири дерев’яні колеса, а по них навколо зробити гострі зубці, два колеса крутилися в праву сторону, два в ліву, а між ними була прив’язана Катерина. Але невидима сила зруйнувала знаряддя тортур. Почувши про це, дружина імператора вийшла з своїх палат і стала чоловіка відчитувати: «Як ти смієш боротися з Живим Богом». Максимін озвірів і вбив дружину. А заодно й воєначальника, і воїнів, які були звернені Катериною в християнство. Зміркувавши, що муками дівчину не залякати, Максимін змінив тактику і запропонував їй стати його дружиною (в пропозицію входило і незліченну багатство імператора). Але Катерина відкинула спробу підкупу. І Максимин наказав стратити дівчину через відсікання голови. Після страти тіло Катерини кудись пропало. Згідно з переказами, ангели перенесли його на найвищу гору Синая, яка тепер носить її ім’я. Через триста років монахи, підкоряючись баченню, піднялися на гору і знайшли останки Катерини, упізнавши їх по кільцю, яке було подаровано дівчині самим Ісусом Христом. До слова, ім’я Катерина в перекладі з грецької мови означає «завжди чиста».

Прикмети та повір’я

• На Катерину дівчата постили, щоб мати «доброго нареченого» і ходили до церкви, де ставили свічку перед іконою Святої Катерини і просили покровительку про щасливе заміжжя. Заміжні пані молилися Катерині про допомогу в пологах. Також в цей день ворожили на судженого. Щоб дізнатися долю, потрібно було зірвати в чужому саду вишневу гілочку і поставити її у воду. Якщо до Різдва розквітне, в тому ж році молодиця вийде заміж. Але в основному намагалися побачити нареченого уві сні. Ховали під подушку залишився після вечері шматочок хліба і говорили: «Прийде суджений мій хліб розламати». Ставили біля ліжка стакан з водою і, лягаючи спати, примовляли: «Прийди, суджений, водиці напитися». Клали під подушку дерев’яний гребінь і закликали нареченого прийти до неї в сні і розчесати їм волосся.

����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������°����¯�¿�½������³����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������·����¯�¿�½������º����¯�¿�½������°...
ПОДІЛИТИСЯ: