27 вересня. Воздвиження Животворящого Хреста Господня

Свято присвячене Голгофському Хресту, на якому був розп’ятий Христос, а слово «воздвиження» означає підняття. Після смерті Христа іудеї зарили на місці страти хрест, з якого було знято Ісус і хрести, на яких були розіп’яті злочинці. Через десятиліття Єрусалим був зруйнований, а Голгофа похована під шаром землі. Довгий час ніхто не знав, де знаходиться Хрест. Ну, тобто місце приблизно декому було відомо, воно було сплюндровано і відзначено язичниками, але ніхто Хрест із землі не діставав і як святиню не вважав. У 312 році Костянтин Великий, цар Константинополя, бився з Максентієм, жорстоко вбивали християн. Одного разу, коли Костянтин молився перед боєм і просив господньою допомоги, перед його очима постало видіння: променистий хрест на небі з написом «сим переможеш». Це знамення бачили і прості воїни, і полководці. Вони повірили у свою перемогу і таки виграли війну. Костянтин повелів накреслити зображення хреста на прапорах, формі бійців, щитах. Ще двічі цар мав щастя споглядати чудовий хрест, возвещавший про перемогу над ворогами: скіфами і візантійцями. Костянтин зрозумів, що повинен знайти Хрест Господній, щоб люди могли йому вклонитися. Але так як цар був зайнятий різними царськими справами, пошуком зайнялася його мати, цариця Олена. З великими труднощами, але вона свою місію виконала. Поблизу місця розп’яття Спасителя (Лобного місця) були знайдені три хрести, цвяхи і дощечка з написом на 3 мовах, яка була прибита треба головою Христа. Але тут виявилася нова проблема – як визначити, який з хрестів той самий, шуканий? Провели випробування справою – принесли важко хвору жінку, до якої по черзі прикладали хрести і одночасно молилися про зцілення. Один з хрестів приніс хворий зцілення. За іншою легендою, хрестом доторкнулися до померлого, якого несли для поховання, і небіжчик воскрес. Так чи інакше, відбулося набуття Хреста Господнього. 27 вересня всі віруючі віддають благоговійне поклоніння Хресту Господньому.

Прикмети та повір’я

• У свідомості простих людей слово «воздвиження» асоціювалася зі словом «рухати». Вважалося, що «воздвиження осінь рухає назустріч зимі», а ще «насуває холоду» і «рухає змій». Через «руху» змій у цей день намагалися самі в ліс не ходити, і дітей не пускати. Згідно з легендою, в цей день змії сповзалися на загальні збори, де кожна звітувала за свої вчинки. «Законослухняні» і нічого не порушили змії допускалися в землю на зимівлю, а тим хто мав необережність протягом теплої пори року вжалити людину або тварину, в «лежбище» хід був закритий. Ось вони і тинялісь по лісу, вишукуючи, кого б вкусити від злості.

Посилання на основну публікацію