Теологія і антропологія

На відміну від іудейського Яхве і мусульманського Аллаха, що поєднують в собі творить і руйнівну сили, християнський Бог-Отець мислиться як чиста любов, онтологічне першооснова будь-якої любові – це нез’ясовний Світло, в якому «немає жодної темряви». «Не називай Бога справедливим, – пише Ісаак Сирин, – бо якщо Бог справедливий, то я загинув. Християнство – це шлях любові, яка вище закону: Бог може прощати там, де карма повинна стратити». Християнський Бог не проклинає і не страчує, але благословляє і «страждає разом з кожним страждаючим… і вмирає в кожному вмираючому людині… в історії Ісуса Христа розкрилася таємниця Бога: Він страждає разом з нами»(Г. Помаранча). Син людський прийшов не судити людей, але врятувати їх (Ін. 3:17). Ідея люблячого Бога, ідея любові як основи світу – це головна думка християнства, головне «послання» (керигма) Христа людству:

«Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, а любові не маю, то я – мідь дзвінка, або бубон гудячий. Якщо маю дар пророцтва, і знаю всі таємниці, маю всяке пізнання і всю віру, так що можу і гори переставляти, та любові не маю – то я ніщо. І якщо я роздам усі маєтки свої і віддам своє тіло на спалення, та любові не маю, – немає мені в тому ніякої користі. Любов довго терпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою… Любов ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується», – саме ці слова апостола Павла звучать з вуст великого російського іконописця у фільмі А. Тарковського»Андрій Рубльов»(можливо, кращому з того, що було створено в кінематографі на християнську тему).

У Бога християн немає етнічних уподобань, немає обраного народу: «Христова Благодать всю землю обгорнула і, як вода морська, покрила її» (митр. Іларіон, «Слово про Закон і Благодать»), Те, що раніше було розділено по національним, класовим або статевими ознаками, тепер з’єднується спільністю віри і прийдешньої долі: «Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, бо всі ви один у Христі Ісусі» (Гал 3:28).

Формальна відмінність християнської теології від вероучітельних основ іудаїзму та ісламу виражена раніше в догматі Триединства. Суть тринитарного догмату полягає в тому, що Бог існує в трьох Особах («іпостасях») – як Батько (безпочаткове першооснова), як Син, або Логос (смислове та оформляє початок), і як Святий Дух («животворне» начало). Син «мостить» світ, народжуючись від Отця, Святий Дух виходить також від Отця (в православ’ї) або від Отця і Сина (в католицизмі). Тринітарний догмат вимагає «не змішувати Особи і не розділяти Сутність».

Ідея множинності буття бога існує не тільки в християнстві. Наприклад, в індуїзмі бог може втілюватися в іншого бога, в людини або тварини, існуючи паралельно з вихідним богом і його втіленнями (аватарами). Але на відміну від тріад інших релігій і міфологій (троичная диференціація єгипетської Огдоади, три лики Гекати, індуїстський Тримурти та ін) три іпостасі християнського Бога – це Особистості, пов’язані взаємною любов’ю; вони рівні по гідності («рівночесні») і були завжди («предвічний»). Як народження Сина, так і «исхождение» Святого Духа відбувається не в часі, а у вічності.

За вченням Церкви, у Христі з’єднані «неслиянно і нероздільно» людська і божественна природи. Він цілком людина, реально переживає весь жах голгофських мук, і цілком Бог: «Хто бачив мене бачив Отця… Я в Отці і Отець у мені»(Ін. 14:9-10). Боговтілення стало актом божественної жертви і одночасно актом нового і остаточного творення світу: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий віруючий в Нього не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3:16).
Образ полубожественного Посередника між богами і людьми відомий багатьом мифологиям і релігій. Однак Христос не включений ні в який ряд пророків, вчителів людства, бодхисаттв і інш. «Одного разу помер Христос за гріхи наші, а по воскресінні з мертвих більш не вмирає!» – Говорить Блаженний Августин, оскаржуючи доктрину вічного повернення Христа («Про град Божий»).
Людина в християнській антропології постає як спочатку богоподібної істота. Відпавши від Отця (первородний гріх), він втратив богоподобие і пізнав смерть. Христос прийшов у світ, щоб скасувати всевладдя смерті (воскресіння Лазаря і дочки Яіра, тілесне воскресіння самого Христа) і вказати шлях до вічного життя.

Якщо «релігії слухняності» (іудаїзм, іслам) наказують беззастережне підпорядкування Богу, суворе дотримання численних заборон і обмежень, насамперед у зовнішньому поведінці, то Христос закликає людину перетворитися внутрішньо – «обожитися», підняти свій дух до повноти божественного буття: «Ми тепер Божі діти, але ще не відкрилося, що будемо. Знаємо тільки, що… будемо подібні до Нього»(1 Ін. 3:2). І якщо шлях слухняності означає духовне рабство («бо раб не знає, що робить пан його»; Ін. 15:15), то шлях християнина – це вільне й свідоме протистояння злу, засноване на розумінні його природи і кінцевої мети.

Вчення про Трійцю не раз ставало предметом запеклих теологічних дискусій. Противники догмату розцінювали його як пережиток язичництва, що суперечить принципу монотеїзму. Іудаїсти і мусульмани, вказуючи на тринітарний догмат, взагалі відмовляються визнавати християнство монотеїстичної релігією. Але і всередині самого християнства полеміка навколо ідеї триєдності ведеться без малого 17 століть.

Під знаком боротьби з аріанами, що відкинули концепцію Трійці, проходили перші Вселенські собори. Спалахами антитринітаризму супроводжувалася християнізація «варварських народів» (готовий, вандалів і лангобардів) в VI-VII ст. В епоху Реформації унітаризм поширився в Італії та торкнувся Росії (справа М. С. Башкіна).

Заперечення Трійці церква розглядала як тяжкий злочин проти віри. У 1553 році за наказом Кальвіна був спалений антітрінітаріст М. Сервет.

В Англії закон, караючий за антитринітаризм стратою, був скасований лише в 1813 році.
Дж. Прістлі, що піддався переслідуванням за критику тринитарного догмату, в 1791 році емігрував до США і заснував там антітрінітарістскую школу. Сьогодні унітаризм існує як конфесійно оформлене направлення протестантизму, засноване на недогматіческом прочитанні біблійних текстів.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Дитина вередує