Новий Завіт та інші джерела по історії раннього християнства

Християни вважають Новий Завіт самим повним і точним джерелом інформації про Ісуса Христа. Сама назва «Новий Завіт» вперше зустрічається в біблійній книзі пророка Єремії: «Ось дні наступають, говорить Господь, коли Я укладу з домом Ізраїля і з домом Іуди новий завіт», тобто новий союз, оскільки колишній, укладений через пророка Мойсея, євреї порушили. Християни вважають, що це давнє пророцтво виповнилося з приходом Ісуса Христа, якого один з його послідовників, апостол Павло назвав «заступником нового завіту».

У своєму нинішньому складі Новий Заповіт остаточно сформувався в IV ст. Його канон був затверджений Лаодикійським (364 р.), Іппонскім (393 р.) і Карфагенською (397 р.) помісними, тобто регіональними, соборами християнської церкви. Хоча книги, які увійшли в новозавітний канон, з’явилися набагато раніше. Як вважають церковні історики, вони були записані у другій половині I ст., тобто незабаром після того, як відбулися події, про які в них повідомляється. Багато світські дослідники називають більш пізні терміни і початку і кінця роботи над текстами Нового Завіту, але, у всякому разі, не виносять їх за межі середини або, на крайній випадок, кінця II ст. Цікаво відзначити, що всі новозавітні книги були спочатку записані на койне – олександрійському діалекті давньогрецької мови, хоча в Палестині, де виникла першохристиянська громада, говорили переважно на арамейською мовою. Це є зайвим свідченням того, що книги Нового Завіту створювалися в період, коли християнство вже вирвалося за межі Палестини і перейшло до активної проповіді по всьому Середземномор’ю.

Всього в канон Нового Завіту увійшло 27 книг. Це передусім чотири Євангелія (від грец. euanggelion – блага вість, благовістя), що описують найважливіші події земного життя Ісуса Христа, знання яких необхідно для спасіння людини. Три Євангелії від Матвія, Марка і Луки – багато в чому схожі і за композицією, і в деталях. Це стало очевидним, коли в XVIII ст. їх видали у вигляді Синопсису, тобто паралельними стовпцями. Тому їх часто називають «синоптичними» (грец. synoptikos – зведений, оглядовий). Євангеліє від Іоанна відрізняється від них і за стилем, і за змістом. У ньому, наприклад, більш явно, ніж у синоптиків, підкреслюється божественний статус Ісуса, у застосуванні до якого Іоанн використовує слово «Логос» (грец. logos – слово, думка, вчення), добре відомий античним філософам. Починається Євангеліє від Іоанна зі знаменитої тепер уже фрази: «Спочатку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог». Крім Євангелій у Новий Завіт також включені книга Діянь Святих Апостолів, 21 послання Апостолів (з них найбільше – 14 – послань, які приписуються апостолу Павлу, але також є і послання апостолів Якова, Петра, Іуди, Іоанна). Остання книга Нового Заповіту, останній по порядку, але не за часом створення – Одкровення Іоанна Богослова, або Апокаліпсис (грец. apokalypsis – одкровення). Автор Одкровення, апостол Іоанн, визнається християнами і одним із чотирьох євангелістів. Саме Одкровення є, мабуть, сама загадкова книга Нового Заповіту, книга есхатологічна (грец. ecchatos – останній, logos – вчення). Мовою яскравих, але важко розшифровуються символів вона розповідає про драматичному кінці людської історії і в цілому звичного для нас світобудови. Щодо цієї книги в середовищі християнських богословів найдовше йшли суперечки, включати її в канон і, значить, оголошувати богодухновенной і обов’язкову для вивчення всіма віруючими.

Як і у випадку зі Старим Заповітом, від Нового Завіту було відокремлено велика кількість апокрифи (грецьк. apokriphos – таємний), автори яких намагалися як би «домалювати» образи Ісуса, Діви Марії, апостолів, входячи в протиріччя з фактичною стороною і ідейним змістом канонічних книг. Деякі апокрифи були оголошені прямо антихристиянськими, єретичними і заборонені до церковного вжитку (Євангеліє від Фоми, Євангеліє від Марії і т. д.), інші ж Церква, не визнаючи богонатхненними, все ж рекомендувала для повчального читання (Євангеліє від Никодима, Пастир Ермы тощо). Про гнучкий, виборче відношення християн до апокрифів свідчить той факт, що такі великі церковні свята, як Різдво Богородиці Введення в Храм Пресвятої Богородиці, засновані на відомостях з апокрифічного Протоєвангелія Якова.

Новозавітні тексти, переповнені повідомленнями про безліч чудес і пророцтв, ще в давнину піддавалися жорстокому розбору з боку греко-римських інтелектуалів і юдейських книжників. Сучасні релігієзнавці з числа скептиків і атеїстів тим більш схильні сумніватися в історичній цінності Нового Завіту, на сторінках якого, вважають вони, навряд чи можливо відокремити реальність від міфу. Занадто тенденційними здаються їм і свідчення християнських авторів послеапостольских часів, навіть таких древніх, як, наприклад, Ігнатій Богоносець (?-107), Полікарп Смирнський (?-167) та ін. Нехристиянських же текстів, з безумовною точністю повідомляють про життя Ісуса, не так багато. Найбільш розгорнуте згадка про Ісуса присутній у давньоєврейської історика Йосифа Флавія (ок. 37 – ок. 100) в його «Юдиних старожитності», однак і вона займає всього кілька рядків. Йосип Флавій пише про Ісуса як про мудрого і доброчесним людину, розп’ятого на хресті за вироком Понтія Пілата, але, за словами його учнів, воскреслого і, можливо, був Месією. «Плем’я ж християн, які отримали від нього своє ім’я, жваво і до цього дня». Два давньоримських історика, Корнелій Тацит (ок. 58 – ок. 117) у своїх «Анналах» і Гай Светоній Транквілл (ок. 70 – ок. 140) в «Життя дванадцяти Цезарів» повідомляють про велике гоніння на християн, влаштованому в 64 р. імператором Нероном. Причому Тацит вказує, «що Христа, від імені якого походить ця назва, стратив при Тиберії прокуратор Понтій Пілат». Про широкому поширенні християнства в самому початку II ст. на сході імперії, в Віфінії, повідомляв імператору Трояну намісник провінції Пліній Молодший (62-114). Він свідчив, що тодішні християни шанували Христа як Бога. Талмуд, текст якого, нагадаємо, формувався в II–V ст. згадує про Ісуса, не називаючи його ім’я, ймовірно, із-за необхідності таїтися від християн. Автори Талмуда вважають Ісуса магом і брехуном, називав себе Богом, але не заперечують сам факт його існування. Твори древніх критиків християнства: Цельса (II ст.), Лукіана Самосатского (ок. 120–?), Порфирія (ок. 232 – ок. 304) та інші – дають цікавий матеріал для порівняння раннього християнства з релігійно-філософськими системами, популярними в античному суспільстві, але подробиці життя Ісуса, які вони згадують, запозичені у християнських авторів.

З неписьменных доказів існування Ісуса найсильнішим християни вважають Туринську плащаницю, названу так за місцем свого нинішнього зберігання – католицькому кафедральному соборі італійського р. Турина. Як думають багато хто, в даному випадку ми маємо справу з похоронної тканиною, в яку було загорнуте мертве тіло Христа, і на якій дивним чином воно закарбувалося. Наукові дослідження як ніби підтверджують двотисячолітній вік плащаниці і те, що фігура на ній не намальована, а відобразилася в результаті спалаху якогось сильного випромінювання, хоча суперечки між вченими з цього приводу тривають. Християнські автори деколи називають Туринську плащаницю «п’ятим Євангелієм».

І все ж християни змушені визнати, що життя Ісуса Христа залишила дуже мало безпосередніх, для всіх очевидних слідів. Православний богослов і священик Р. Флоровський писав: «Христос прийшов у світ невпізнаним. «Зовнішні» просто не помітили Його в свій час, звідси убогість внехристианских древніх свідчень про Нього. Його образ запам’ятали і зберегли ті, кого осяяла Його Божественна Особистість».

Посилання на основну публікацію