Південний морський слон

Південний морський слон відноситься до сімейства справжніх тюленів. За своїми розмірами він займають друге місце серед усіх ластоногих, поступаючись за габаритами тільки північному морському слону. Навіть корінний мешканець Арктики морж програє за всіма параметрами і знаходиться на почесному третьому місці. Найбільші представники південних гігантів досягають у довжину 6,5 метрів і важать при цьому 3,5 тонни. Звичайна ж довжина самця дорівнює 5,5 метрів при масі в 2,5 тонни.

Самки помітно дрібніші. Їх довжина не перевищує 3,5 метрів, вага рідко доходить до півтора тонн. Відмітним знаком цього величезного тюленя є хобот: шкіряна складка, розташована на верхній частині морди у самців – у самок такої освіти немає. У спокійному стані він досягає в довжину 10 см. Коли ж слон збуджений, то м’язи складки напружуються, і хобот збільшується до 25-30 см. Завдяки своїм розмірам, а також хоботу, це тварина і отримала назву морський слон.

Зовнішній вигляд

Тварина володіє грубою зморшкуватою шкірою. Зверху її покриває рідкісний, жорсткий і коротке хутро темно-бурого кольору. Під час линьки, яка починається в грудні і триває півтора місяця, стара шкіра покривається бульбашками і сповзає з тіла довгими широкими смугами. Процес цей дуже болісний і неприємний. Слон лежить на землі і нічого не їсть. Він сильно худне і слабшає. Зате після поновлення шкірного покриву відразу спрямовується в море, де швидко відновлює свої сили.

Новонароджені народжуються з чорним хутром. Причому він не рідкісний, а густий. По досягненню 2-х місяців колір хутра змінюється на світло-сірий. Тіло південного морського слона покриває товстий шар підшкірного жиру. Він досягає в товщину 10 см, а його маса, по відношенню до маси тіла, складає 35%. Жир захищає внутрішні органи від переохолодження і покращує плавучість тварини.

Середовище проживання

Свої лежбища південні морські слони влаштовують на Фолклендських, Південних Оркнейських і Південних Шетландських островах. Вони також люблять Південну Георгію, Херд і острови Кергелен. Острів Маккуорі на півдні Тихого океану також лежить в зоні їх інтересів. На берегах, покритих галькою і піском, тварини проводять довгих шість місяців. В одному місці збирається до 10000 особин, утворюючи величезні лежбища.

Тут вони спаровуються, народжують дитинчат і линяють. Після линьки спливають у відкритий океан, де можуть жити багато днів, не бачачи суші. Південний морський слон чудовий плавець, йому під силу подолати величезні морські відстані. Він може проплисти і 4, і 5000 кілометрів, щоб опинитися в зоні пакових льодів Антарктики або біля берегів Південної Африки та Нової Зеландії. Пірнає це тварина на глибину до 500 метрів, під водою може знаходитися 40 хвилин.

Розмноження і тривалість життя

На лежбища тварини починають прибувати до початку весни. Це кінець серпня – перша декада вересня (у південній півкулі літо настає в грудні, а зима в червні). Спочатку на кам’янистих берегах з’являються вагітні самки. Самці підтягуються пізніше. Між ними тут же починаються бійки. Іноді вони перетворюються на цілі криваві побоїща, так як у морських слонів досить потужні передні ікла.

Зрештою все заспокоюється, і кожен самець знаходить гарем. У нього може входити і 10 самок, і сто. Все залежить від сили і агресії самця. Народження малят припадає на вересень і жовтень місяць. Самки уползают народжувати в затишні місця. Дитинча з’являється на світ один. Довжина його тіла доходить до метра, а маса складає 25-30 кг.

Самка з самцем
Мати вигодовує маля молоком на протязі місяця. Потім вона повертається до самця і вагітніє знову. Термін вагітності становить 11 місяців, тобто практично рік. Малюк залишається один. Мужніє він вже без нагляду матері. Коли йому виповнюється 3 місяці, він спливає зі своїми однолітками у відкритий океан. Після линьки, наприкінці лютого, лежбище покидають і дорослі звірі до наступної весни. Статева зрілість у самців настає в 4 роки, у самок в 2 роки. Народжує самка щороку протягом 10-12 років. Живуть ці тварини в середньому 20 років.

Вороги

Харчується південний морський слон рибою, головоногими і молюсками. Сам же стає жертвою косаток. Ці величезні хижаки нападають на нього як в прибережних, так і у відкритих океанських водах. Але так як вони не люблять віддалятися від берегів далі ніж на 800 км, то величезний тюлень, подолавши цю відстань, виявляється в повній безпеці. На дитинчат морського слона нападають морські леопарди.

Ще один ворог – це людина. У минулі століття він безжально знищував нешкідливих тварин заради їх жиру. З одного вбитого морського слона отримували не менше 500 кг цінного продукту. У наші дні промисел цих тварин заборонений. У зв’язку з цим їх кількість зросла. Чисельність південних морських слонів на сьогоднішній день складає 750 000 голів. Не менш 250 000 тварин живе на острові Південна Георгія, стільки ж на островах Кергелен. Це найбільші лежбища величезних тюленів, які вони ділять з пінгвінами.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Виникнення пізнання