Де живуть слони?

У далекі часи існувало багато найрізноманітніших слонів, але поступово вони вимерли. Зараз на нашій планеті мешкає тільки два види: африканський та індійський.

Де живуть слони?

Називають так слонів за місцем їх проживання: одні з них живуть в Африці, а для інших батьківщиною є Індія. Незалежно від виду, все слони занесені в Червону книгу. Це означає, що в дикій природі цих прекрасних великих тварин залишилося зовсім небагато, і вони потребують захисту людини.

Африканські слони, як зрозуміло з самої назви, живуть в Африці. І самки, і самці мають великі бивні – великі передні зуби, які можуть виростати в довжину до двох метрів. Дорослі особини в висоту часто досягають 4 метрів і важать більше 700 кг. Африканські слони – вельми агресивні тварини і майже не піддаються дресируванню.

Індійські слони відрізняються від своїх африканських побратимів більш скромними розмірами. У висоту вони досягають не більше 3 метрів, а їх вага не перевищує 500 кг. Живуть вони в багатьох азіатських країнах: в Індії, Таїланді, Лаосі, на Цейлоні. Індійські слони – дуже миролюбні і доброзичливі тварини, які легко піддаються дресируванню. Саме цей вид слонів можна зустріти в цирку і зоопарку. На батьківщині їх використовують в якості сильних чотириногих помічників: слони перетягують дерева на лісопилках, переносять важкі вантажі, а в давнину вони навіть брали участь в бойових битвах.

В Індії слони користуються особливою повагою і пошаною. Більш того – в цій країні слон є божеством. Наприклад, індуїстський бог мудрості Ганеша виглядає як людина з головою слона. Жоден місцевий свято або велике торжество не обходиться без цих могутніх тварин, пишно прикрашених квітами і яскравими накидками.

Звички слонів

Слони – стадні тварини, які в дикій природі живуть великими стадами, до тридцяти тварин. Слони-одинаки зустрічаються дуже рідко.

Як правило, стадо очолює досвідчена стара самка. Раз на кілька років у самок народжуються слоненята, які живуть разом з матір’ю до п’яти років. Середній вік життя немов – близько 70 років.

Слони – це травоїдні тварини, які харчуються ягодами, листям, плодами, травою, корою дерев.

Незважаючи на свій миролюбну вдачу, при виникненні загрози вони стають дуже агресивними і небезпечними. Переляканий або розлючений слон видає гучний різкий звук і розчепірює вуха. Він починає все витоптувати на своєму шляху, а хоботом виривати з корінням дерева і жбурляти в сторони різні предмети. У такі хвилини всі тварини намагаються якомога швидше зникнути з шляху розгніваного слона.

Слони – неймовірно розумні і здатні тварини, які мають відмінну пам’ять. Слон здатний на все життя запам’ятати людини, який заподіяв йому зло багато років тому, і при зустрічі обов’язково помститься йому.

Що ми дізналися?

При вивченні теми «Де живуть слони» за програмою 1 класу навколишнього світу ми з’ясували, на якому материку живуть слони і які їх види мешкають на нашій планеті. Ми дізналися, яка різниця між африканськими і індійськими слонами, які їхні звички і особливості.

ПОДІЛИТИСЯ: