Як переїхати жити до Німеччини?

В останні роки питання еміграції з Росії не так активно займає громадян: в середньому щорічно з країни виїжджає 0,08-0,13% населення, з них більшість переселяється в країни СНД. При цьому за межі Співдружності охочіше мігрують в Китай (4,04% в 2013 році), Німеччину (2,17% відповідно), В’єтнам (1,26%), Туреччину та США (по 0,8%). Це пов’язано не тільки з поліпшенням ситуації в Росії в порівнянні з перехідним періодом, але і з жорсткістю міграційної політики розвинених країн.

З тих, хто бажає мати постійне місце проживання в Євросоюзі, багато хто задається питанням, як переїхати жити до Німеччини. Одних ця країна приваблює стабільністю, інших – високим рівнем життя, третіх – проживанням на історичній батьківщині предків, четверте – культурними особливостями і так далі.

Існує кілька способів легальної міграції до Німеччини, кожен з яких передбачає відповідність людини ряду умов:

Пізні переселенці. До цієї категорії належать громадяни, хоча б один з батьків яких є етнічним німцем. Для підтвердження даного факту необхідний один з офіційних документів, в якому фігурує національність батька: наприклад, свідоцтво про народження заявника або його братів / сестер, радянський паспорт або військовий квиток батька, будинкова книга та інші. У такому випадку при підтвердженні німецького походження і наданні повного пакету документів на виїжджаючого і членів його сім’ї приймається рішення про присвоєння заявнику статусу «переселенець». При цьому самому пізнього переселенцю і найближчим членам його сім’ї надається німецьке громадянство при перетині державного кордону.
як переїхати жити до Німеччини

Єврейська лінія. Спосіб отримання цього статусу схожий з попереднім, відмінність полягає лише в тому, що доводити доведеться приналежність до євреїв.

Возз’єднання сім’ї. У разі якщо в Німеччині проживають найближчі родичі, то громадянин може скористатися цією причиною для возз’єднання з чоловіком, дітьми або батьками, які є громадянами цієї країни або мають посвідку на проживання (ВНЖ). Цим же пунктом користуються нареченої (женихи) німецьких громадян, які отримують дозвіл на в’їзд для реєстрації шлюбу і подальшого спільного проживання. Крім набору особистих документів і підтвердження спорідненості необхідне знання німецької мови не нижче початкового рівня (А1), посвідчене сертифікатом. У всіх випадках бажаючим переїхати жити до Німеччини видається в’їзна віза терміном на 3 місяці, яка дає право на отримання річного дозволу на проживання. Продовження ВНЖ залежить від самого громадянина: наприклад, у випадку розлучення або відмови від вивчення німецької мови у видачі дозволу на перебування може бути відмовлено.
Навчання в німецькому вузі. Цей варіант може розглядатися як початковий етап життя в Німеччині. Для отримання студентської візи необхідно мати хороший рівень володіння німецькою мовою (не нижче С1) або намір отримати на курсах відповідні знання протягом першого року підготовки до вступу, підтвердження від навчального закладу про подання заяви на навчання або довідка про допуск до занять, підтвердження достатності грошових засобів. Віза зазвичай видається на один рік з подальшим продовженням, а після закінчення університету у випускника є ще рік на пошук роботи.

  • Au Pair. За цією програмою молоді люди та дівчата віком до 25 років можуть приїхати в країну для одночасного вивчення німецької мови та роботи в місцевих сім’ях. Зазвичай така робота передбачає виховання та догляд за неповнолітніми дітьми. Приймаюча сім’я надає працівнику кімнату і харчування, а також невелику зарплату в розмірі 260 євро. Віза, як правило, видається на один рік, але її можна продовжити на інших підставах, наприклад, вступивши до німецького ВНЗ.
  • Робоча міграція. Для отримання візи необхідно знайти роботу в Німеччині та володіти хорошим знанням німецької мови (на рівні В2). Як правило, найбільш затребувані IT-фахівці та працівники з високим рівнем професійної кваліфікації.
  • Бізнес-міграція. Цей спосіб підходить для ділових людей з достатнім початковим капіталом (не менше 250 000 євро), готових організувати власний бізнес і створити не менше п’яти робочих місць. Спочатку віза видається на два роки і продовжений тільки за умови достатності одержуваного доходу.
  • Біженці. У Німеччині вельми охоче надають дозвіл на проживання біженцям і вимушеним переселенцям. Але таким правом можуть скористатися тільки ті громадяни, які залишили місце свого постійного проживання в силу надзвичайних обставин (наприклад, військових дій чи стихійних лих).
  • Політичний притулок. Також право проживання в Німеччині можуть отримати особи, які переслідуються на своїй батьківщині за політичні, релігійні та інші переконання або за дії, які не визнані в міжнародному праві правопорушеннями. В середньому лише 3% подібних клопотань отримують задоволення у відповідному німецькому відомстві.

Таким чином, якщо стоїть питання про те, як переїхати до Німеччини жити, то потрібно визначитися з тим, до якої категорії громадян ви можете підійти. Досить нескладно домогтися дозволу на ПМЖ при етнічної міграції (німці та євреї) і возз’єднання сім’ї. Отримати дозвіл на тимчасове перебування з можливістю його продовження можна тим, хто бажає працювати або вчитися в цій країні. Найскладніше доведеться вирішили просити політичного притулку.

����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������°����¯�¿�½������³����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������·����¯�¿�½������º����¯�¿�½������°...
ПОДІЛИТИСЯ: