Як в Москві з’явився храм Христа Спасителя?

Відразу після закінчення Вітчизняної війни 1812 року, коли російські війська перемогли Наполеона, цар Олександр I вирішив звести в Москві на честь цієї перемоги храм Христа Спасителя. 25 грудня за старим стилем, тобто в день Різдва Христового, цар видав найвищий маніфест, в якому говорилося про створення в Москві церкви в ім’я Спасителя Христа, щоб зберегти вічну пам’ять про безприкладний старанності, вірності і любові до віри і вітчизні, які російський народ проявив у важкі роки війни.
Спочатку був розроблений проект храму, автором якого був архітектор Олександр Вітберг. За його задумом храм Христа Спасителя повинен був стояти на схилі гори або пагорба, тому вирішено було будувати його на Воробйових горах. 12 жовтня 1817 там відбулася урочиста закладка храму, і на це торжество прийшло майже все населення Москви, близько 100 тисяч чоловік. Але після закладки храму його будівництво так і не почалося.

Вже після смерті Олександра I в 1830 році цар Микола I наказав зробити новий проект храму, над яким став працювати інший архітектор – Костянтин Андрійович Тон. Через два роки проект був готовий і схвалений Миколою I, але роботи знову відклали, і тільки в 1837 році була створена нова «Комісія зі спорудження храму». Вирішили поміняти і місце, де мав стояти храм. Цар Микола I вибирав його особисто. Він облюбував місце недалеко від Кремля, де понад 300 років перебував Олексіївський жіночий монастир. Після того як цар вибрав це місце для нового храму, монастир переселився в Червоне Село, а храм Христа Спасителя нарешті почали будувати. Його будівництво просувалося дуже повільно, але це було не дивно, бо спорудження зводилося на століття. Одна тільки товщина цегляних стін храму становила 3 ​​метри 20 сантиметрів. А всього на будівництво пішло 40 мільйонів цеглин. Зовні храм обробляли ще й мармуровими плитами, а з’єднання мармурових частин з цеглою заливали свинцем.

Стіни храму розписували 38 найзнаменитіших художників Росії, і серед них І. Крамськой, В. Маковський, В. Верещагін, В. Суриков та інші. У цей час у Росії правил вже інший цар, Олександр II, а храм все продовжували будувати. Будівельні ліси з нього були остаточно зняті тільки в 1858 році, але роботи ще тривали. Треба було обробити його внутрішнє оздоблення. Влітку 1882 храм був остаточно готовий, але все ще стояв закритим. До того часу загинув вже і цар Олександр II. І нарешті 26 травня 1883, через десять днів після коронації царя Олександра III, відбулося освячення храму Христа Спасителя, а навесні 1884 «Комісія зі спорудження храму» передала його спеціальному управлінню, яке називалося «Управління по закладу Московським кафедральним в ім’я Спасителя Христа Собором ».
Так що храм Христа Спасителя будувався 45 років і участь в його долі взяли чотири царя. Після закінчення будівництва на західному крилі храму була укріплена меморіальна дошка з написом:
«Заповідано імператором Олександром Першим Заклав імператор Микола Перший 10 вересня 1839
Довершив імператор Олександр Другий
Освячено при імператорі Олександра Третьому 26 травня 1883 »

Проіснував храм Христа Спасителя в тому вигляді, в якому його побудували в XIX столітті, всього 48 років: в 1931 році, вже при радянській владі, його зруйнували більшовики, а на тому місці, де стояв храм, довго залишався величезний котлован, де потім побудували плавальний басейн «Москва». Але тепер немає вже й басейну.
У 1990 р Священний Синод Російської православної церкви благословив відродження храму Христа Спасителя і звернувся в уряд Росії з проханням дозволити відновити його на колишньому місці. І через 10 років, 19 серпня 2000 року, Святійший Патріарх Алексій II звершив Велике освячення знову зведеного храму Христа Спасителя.

...
ПОДІЛИТИСЯ: