Що таке релігія?

Боги

Боги – понад істоти, нібито володіють безмежним могутністю. У стародавніх греків були сопе богів, по одному для кожного явища життя і природи – наприклад, боги моря, вітру і любові. Подібні збори богів прийнято називати пантеоном. Багато народів, в тому числі вікінги і стародавні єгиптяни, мали пантеон богів. До віри в одного Бога вперше прийшли юдеї 4000 років тому. Християни і мусульмани теж вірять в єдиного всемогутнього Бога.

Релігії і пророки

Деякі релігії ґрунтуються на одкровеннях – передачі Богом або богами священних знань людям. В основі ісламу лежить вчення про Бога (Аллаха), яке проповідував пророк Мухаммед (Магомет) в Аравії близько 1400 ліг назад. Християни вірять в те, що 2000 років тому на землі народився і жив Син Божий Ісус Христос, який проповідував серед людей своє вчення. Іудаїзм – релігія єврейського народу – шанує єдиного Бога, який уклав зі своїми прабатьком Авраамом «заповіт»: євреї стали народом, обіцяли дотримуватися Божі закони і нести слово Бога людям.

Священики і храми

У багатьох релігіях носіями віровчення є священнослужителі, що піклуються про правильне відправленні ритуалів і стежать за тим, щоб до святинь ставилися з повагою. Однак деякі релігії наприклад, іслам – священиків не визнають. Стародавні єгиптяни будували величезні храми, вважаючи їх оселями богів. Величні храми, присвячені різним богам, будували також в Стародавній Греції і Стародавньому Римі.

Релігійні громади

Послідовники будь-якої релігії можуть об’єднатися в особливе співтовариство і ставитися до іновірців як до чужинців. Деякі релігійні громади навіть утворюють окремі поселення, де люди найсуворіше дотримуються приписи свого віровчення. До числа подібних громад відносяться монастирі християн і буддистів.

Розмова з Богами

Стародавні греки вірили, що Дельфійський оракул в храмі бога Аполлона здатний пророкувати майбутнє. Відповіді на питання давала головна жриця, перебуваючи в стані трансу. З оракулом часом радилися навіть правителі і воєначальники.

Посилання на основну публікацію