Чим відрізняється оливкова олія від соняшникової олії?

Сприятливий вплив різних природних масел на організм людини відомо давно. Але, мабуть, в категорію найбільш популярних і повсюдно застосовуваних можна сміливо зарахувати оливкова і соняшникову олії. Цьому сприяє їх відносно невисока ціна і цілий ряд корисних якостей.

Область їх використання широка, але одна з найпоширеніших – це приготування їжі. Причому практично скрізь, де можна вжити одне з них, підійде і інше. Тому багато хто не зовсім розуміють, чим відрізняється оливкова олія від соняшникової олії, вважаючи їх майже однаковим продуктом за своїми харчовим і корисним властивостям. Однак це неправильне уявлення. Так, в цих оліях є багато одних і тих же компонентів, що перетворюють «соняшник і оливку» в брата і сестру, але їх концентрація часто дуже сильно різниться, що виключає можливість визнати ці продукти близнюками. Давайте уважно розглянемо наших «підопічних» з різних сторін.

Історія виникнення оливкового масла дуже глибока. За деякими даними, його поява датується 6 тисячоліттям до н. е. Виробництво масла почалося на острові Крит, де вирощування оливкових дерев поставили на промислову основу. Звідти, з допомогою фінікійських моряків, воно поширилося по всій відомої на той час Ойкумені.

Оливки оббирають з дерев і пакуються в мішки, які доставляють на олійницю. Там вони перемелюють на напіврідку масу. Отриману кашку укладають в спеціальну м’яку тару і поміщають під прес. Починається процес видавлювання. Проходить він, як правило, спільно з термообробкою, яка значно покращує віддачу масла.

Предфінальний етап – витримка стікає в відстійну ємність, де масло плаває на поверхні води. Воно збирається будь-яким підходящим для цього інструментом (зазвичай це спеціальний ополоник) і проходить через тканинний фільтр. Останній крок – отриманому продукту дають відстоятися деякий час (не менше місяця), для того щоб тверді частинки оливок осіли на дно. Потім йде розлив в тару, і масло готове до продажу.

Сортність отриманої субстанції оцінюють за її кольором. Відразу скажемо, що колір масла ніяк не впливає на його якість. Тут уже все залежить від укорінених традицій. Найбільш «благородним» вважається масло кольору світлого золота. А малахітовий відтінок, наприклад, вказує на більш «нице» походження. Природно, що все залежить в першу чергу від сорту, зрілості і місцевості, де збиралися плоди.

Ми гранично коротко описали традиційну ручну технологію вичавки оливкової олії, яка майже не змінилася за 6 тисячоліть. Звичайно, сьогодні основні роботи механізовані, але сам принцип виробництва залишився колишнім.

Заради чого все затівалося – корисні властивості

Отже, тепер ми маємо загальну інформацію про те, що являє собою оливкова олія. Бракує сущою дрібниці, яка, правда, цікавить нас в першу чергу – чому ж воно корисне і привабливо для людини? Читаємо нижче.

Ми не будемо розглядати під мікроскопом все елементи, що входять до складу оливкової олії. Зупинимося на найважливіших:

  • наявність насичених жирних кислот – не менше 12%;
  • поліненасичені жирні кислоти (вітамін F) – близько 10%;
  • мононенасичені жирні кислоти (омега-9) – 77%;
  • токоферол, або «вітамін молодості» (Е) – 12 мг.

Величезна користь в лікувально-косметичному плані:

  • ложка оливкової олії натще вранці допоможе в боротьбі з хворобами шлунка, печінки, жовчного міхура;
  • воно добре при профілактиці таких глобальних недуг нашого часу, як хвороби серцево-судинної системи (ССС);
  • оливкова олія широко використовується в косметології: лосьйони і креми на його основі вважаються дуже ефективними і корисними.

Ну і самий злободенне питання в наш час – це калорійність. У оливкового масла він становить близько 900 ккал на 100 грам продукту, що є досить високим показником. Для порівняння, у вершковому маслі 748 ккал. Однак в якості фабрики по утворенню холестерину і збільшення ваги масло «з-під корівки» значно випереджає своїх рослинних співтоваришів.

 

Тепер, щоб чітко усвідомити, в чому відмінність оливкового масла від соняшникової олії, ми повинні так само уважно розібрати по кісточках конкурента, батьком якого є звичайна соняшникова насіння.

 

до змісту ↑

сонячне золото

до змісту ↑

Іноземець, який став своїм

Можливо, для когось це виявиться новиною, але такий рідний, жовтий і лопухастий соняшник – зовсім не корінний мешканець наших широт. Цей звичний квітка, плоди якого, можна сказати, стали одним з національних ознак країн СНД, є справжнісіньким іноземцем, міцно вросшим корінням в наші землі. А прибув соняшник в Європу вже досить давно – в XVI столітті. Заповзятливі іспанці привезли його з далекої Північної Америки поряд з безліччю інших новинок (картопля, томати, тютюн і т. Д.).

 

Довгий час він використовувався в якості прикраси і для клацання насіння на призьбі. Однак і на російській землі є підприємливі та кмітливі люди. Селянин з Воронезької губернії Данило Бокарьов в 1829 р вперше вичавив з насіння соняшнику кілька літрів в’язкої рідини. Так почалася епоха соняшникової олії. Воно виявилося значно дешевше оливкового, а після освоєння технології рафінування, який вбиває гіркуватий смак і не дуже приємний запах, і зовсім обійшло конкурента по своїй затребуваності.

 

до змісту ↑

технології

Витяг олії з плодів соняшнику відрізняється від подібного процесу при отриманні оливкового масла. Гранично коротко опишемо «соняшникову» технологію.

 

Спочатку відокремлюють «зерна від плевел», тобто ядра від лушпиння.

Потім очищене насіння відправляються на вальцювальні апарати, де їх подрібнюють, перетворюючи в так звану мятку.

Мятка викладається на жаровні і проходить термообробку.

Після теплової обробки отримана субстанція йде під прес, в результаті чого на виході є два продукти – саме масло і щільна маса, яка залишилася після пресування (мезга). У ній ще висока частка масла – до 22%.

Свіже масло йде в відстійники, а з мезгой продовжують працювати.

Мезга відправляється на екстрагування в екстрактор, де з неї добувають залишки масла. Процес непростий, тому залишимо його за рамками цієї статті. У сухому залишку крім масла виходить макуха. З нього добувають цінний продукт – шрот. Однак це вже інша історія.

Далі йде очищення (рафінація) отриманого масла. Рафінування олії – також досить складна процедура, тому не будемо її стосуватися, скажемо тільки, що в кінцевому підсумку ми маємо продукт, який вже готовий до продажу.

Наостанок уточнимо, що найбільш якісним є масло, отримане прямим віджиманням з насіння. Воно добре і за своїми смаковими якостями, і в плані корисних властивостей. Однак є один недолік, який, на жаль, значно знижує його поширеність, – воно має дуже невеликий термін зберігання. Тому виготовлення в великих кількостях такого масла комерційно невигідно.

Описаний вище суміщений метод пресування і екстрагування застосовується далеко не скрізь. Другий підхід (екстрагування) використовують для масового виробництва соняшникової олії. Він дешевший і дозволяє зберігати отриману продукцію набагато довше. У магазинах ми бачимо в основному соняшникова, здобуте саме таким способом.

 

Прийшов час заглянути всередину «сонячного» еліксиру. Дамо кількісні характеристики тих же компонентів, що і у випадку з оливковою олією:

  • насичених жирних кислот – 13%;
  • поліненасичені жирні кислоти (вітамін F) – 72%;
  • мононенасичені жирні кислоти (омега-9) – 16%;
  • токоферол, або «вітамін молодості» (Е) – 40-60 мг.

здоров’я

У лікувально-оздоровчому плані соняшникова олія якщо і поступається конкуренту, то ненабагато:

  • має велику популярність серед слабкої статі завдяки високій концентрації омолоджує вітаміну Е;
  • хороша профілактика онкології;
  • благотворний вплив на імунну систему людини;
  • зміцнює і чистить стінки судин, т. е. протидіє розвитку таких захворювань, як атеросклероз, тромбофлебіт;
  • корисно для шлунково-кишкового тракту (ШКТ), печінки, легенів;
  • добре працює проти підвищення шкідливого холестерину;
  • гальмує «старіння пам’яті», ефективно допомагає боротися з ендокринологічні проблемами.

За калорійністю соняшникова олія йде «голова в голову» з оливковою – ті ж 900 (приблизно) кілокалорій на 100 грам масла.

 

 

ПОДІЛИТИСЯ: