Чим відрізняється нутрія від ондатри?

У природі існує чимало тварин, яких можна з легкістю сплутати один з одним, дивлячись з значного відстані. До розряду таких відносяться нутрія і ондатра. Ці представники світу фауни, провідні напівводний спосіб життя, належать до одного загону. Даним фактом і обумовлено їх дивовижна зовнішня схожість. Зустрівши покритого коричневою шерстю гризуна поблизу дикого водойми, потрібно ще зуміти правильно ідентифікувати його. На допомогу допитливим натуралістам наведемо розгорнуту відповідь на питання, чим відрізняється нутрія від ондатри.

Нутрія – ссавець, представник загону гризунів сімейства Нутрієві. Нерідко також іменується болотним бобром через зовнішньої схожості з цією твариною. У довжину тіло нутрії може досягати 60 см, а в сукупності з хвостом доходити до 1 м. Вага звірка варіюється в межах від 5 до 12 кг. Нутрія має своєрідне статура. Природа нагородила її масивним тулубом і короткими лапами. На великій голові розташувалися мініатюрні очі і вуха. Тупа мордочка прикрашена довгими товстими вибриссами (жорсткими дотикальними волосками).

Тварина веде напівводний спосіб життя, що зумовлює деякі анатомічні особливості будови його органів. Наприклад, носові ходи нутрії здатні щільно закриватися завдяки наявності запірательних м’язів. Розділена на дві частини верхня губа може замикатися позаду різців, перешкоджаючи проникненню води в ротову порожнину при поїданні рослин. На задніх кінцівках тварини є перетинки, а його хвіст покриває луската шкіра. При підводному пересуванні він виконує функцію керма. Хутро звірка є вологонепроникним, що складається з коричневого підшерстя і грубої довгою ості. Під водою тварина може проводити без повітря близько 10 хвилин.

Ондатра – ссавець ряду гризунів, що відноситься до підродини полівок. Називається також мускусною щуром. Батьківщиною цього полуводного тваринного є Північна Америка. Згодом звірок пройшов акліматизацію і прижився на території Євразії, в тому числі і в Росії. Ондатри мають чимало зовнішніх подібностей зі звичайними сірими щурами, проте розміри їх тіла набагато більшими. Довжина тулуба звірка без хвоста може доходити до 36 см, вага – до 1,8 кг. Тварина має короткою шиєю і невеликою головою з мініатюрними вушними раковинами, ледь виступають з густого хутра. Забарвлення шерсті на спині варіюється від темно-бурого з рудими вкрапленнями до чорного. Набагато більш світле черевце може мати сірувато-блакитний відтінок.

Ондатри селяться переважно по берегах водойм: прісноводних боліт, каналів, річок, озер. Свою активність звірок зберігає протягом доби, проте її пік припадає на вечірні та ранкові години. Пересуваючись по землі досить неспішно, тварина є чудовим плавцем. Ондатра відмінно пірнає, вона здатна затримувати дихання на 12-17 хвилин. Зір і нюх звірка неабияк притуплені, що змушує його покладатися в основному на слух.

Різниця між нутрією і ондатрою

Варто відзначити, що ці родинні тварини мають масу подібностей. Але деякі відмінності все ж є, і укладені вони у зовнішньому вигляді звірів. Так, в порівнянні з ондатрою нутрія володіє набагато більшими розмірами. Довжина її тіла без хвоста часом доходить до 60 см, а вага може досягати 12 кг. Дані параметри характерні для самців, тоді як самки значно миниатюрнее. Нутрія має темно-коричневе хутро, який поступово освітлюється до черевця. Батьківщиною звірка є Південна Америка. Гризуна нерідко називають болотним бобром через очевидного подібності з цією твариною.

Головна відмінність нутрії від ондатри полягає в розмірах тварин. Довжина тіла останньої становить близько 50-60 см з урахуванням хвоста, а без нього – майже вдвічі менше. Вага коливається в проміжку від 0,7 до 1,5 кг і лише в рідкісних випадках доходить до 1,8. Статевий диморфізм у тварин не виражений. Забарвлення хутра ондатри на спині варіюється від темно-бурого з рудими іскрами до чорного. Звірятко має світле черевце з шерстю сіро-блакитного відтінку. Батьківщиною ондатри прийнято вважати Північну Америку. У народі тварина також іменується мускусною щуром, що обумовлено зовнішньою схожістю з цим гризуном.

...
ПОДІЛИТИСЯ: