Чим відрізняється миша від щура

У Стародавньому Римі з мишами і щурами особливо не церемонилися, тому обидва роду одного сімейства мишачих, проходили під загальним «лейблом» – Mus. Тільки маленьких Mus називали Minimus, а більшенькі Mus іменували Maximus. Але різниця все ж є, і не тільки в розмірах.

миша
Миша будинкова або Mus musculus є сьогодні одним з найпоширеніших і численних видів ссавців. Малютку ви не побачите лише в Антарктиді, у високогір’ї та зону арктичних пустель. Так вийшло, що життя більшості мишей пов’язана з людиною, тому звірка можна зустріти якщо не в житловому будинку, то в господарських будівлях. Більшість мишей мігрує: навесні – у поля і лісосмуги, восени – в зерносховища, на продуктові склади і в будинку.

Дані тварини належать до сімейства мишачих, загону Гризунів. Миша володіє компактним невеликим тілом. Разом з хвостом – не більше 9 см. При цьому хвіст займає близько 90% загальної довжини ссавця, весь покритий роговими лусочками і рідкісними волосками. Нормальне тварина важить від 12 до 30 грамів. Колір хутра коливається в межах сіро-буро-пісочної колірної гамі і визначає підвид.

Теоретично миші належать до нічною твариною, але перебуваючи в людському житло, підлаштовуються під біоритми людини. Маленька тварина близько 20 разів на добу чергує періоди засинання і активного способу життя. Максимальний період неспання становить 90 хвилин.

Ідеальна сім’я в розумінні цих тварин – це один домінантний самець і кілька самок з мишенятами. У середньому самка народжує 9 раз на рік за 8 сліпих і голих крихт. Через 3 тижні вони готові до самостійного життя, через 5 тижнів можуть розмножуватися. У колонії дотримується чітка ієрархія, а підросли мишенят-самців виганяють з сім’ї. Тривалість життя гризунів не перевищує 18 місяців.

Миші в природі орієнтовані на поїдання насіння злакових або бобових. Люблять зелень і відчувають потребу в 3 мл води на добу. Мешкаючи біля людини, починають їсти все, від сиру і сала до шоколаду і свічок. Відомі випадки, коли миші загризали пташенят альбатросів на острові Гоф.

Миша є улюбленим об’єктом лабораторних досліджень, а фонд Мафусаїла вручає премії тим ученим, які суттєво продовжили життя цих тварин.

Щур
Щур відноситься до роду Щурів, сімейства мишачих, загону Гризунів. Тварини досягають 30 см в довжину, важать від 40 до 500 (!) Грамів, а хвіст дорівнює половині загальної довжини тіла тварини. Колір більшості ссавців чорний, сірий або темно бурий, але в екваторіальних широтах є види з шерстю жовтуватого і червонуватого відтінку. Кількість щурят в приплоді залежить від виду, у найпоширенішою сірого щура може народитися від 2 до 22 дитинчат.

Більшість щурів «прив’язані» до людського житла та антропогенного господарської діяльності. Тільки в Новій Гвінеї і Австралії жовтня знаходять прожиток без прив’язки до людей. У природі тварини пересуваються по землі або деревам, воліють нори. Можуть жити, як соло, так і великий колонією.

Щури їдять все: від фруктів до молюсків, від комах до пташиних яєць. Щури володіють абстрактним мисленням, розвиненим стадним інтелектом, високою опірністю до отрут і пристосовністю до різних умов життя. Їх використовую як лабораторних тварин, а різні народи світу виробили власне неоднозначне ставлення до цих гризунам. В Індії є храм з пацюками. Їх годують і поклоняються. У США та Росії звірів охоче труять, як рознощиків інфекційних хвороб.

відмінність миші від щура полягає в наступному:
Тварини відрізняються розмірами і різним співвідношенням хвоста до довжини тіла.
Плідність мишей вище, ніж щурів.
Щури мають більш високий рівень адаптації до навколишніх умов.
Інтелектуальні здібності щурів набагато вище, ніж мишей.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Де мешкають качконоси?