✅Чим відрізняється буддизм від християнства?

Буддизм і християнство належать до світових релігій. Це означає, що вони не обмежені межами одного етносу або однієї країни (як, наприклад релігія євреїв – юдаїзм, японський синтоїзм або деякі інші релігії), а поширені серед багатьох народів на декількох континентах.

Чим відрізняється буддизм від християнства, і чи є у цих релігій спільне? Питання цікаве і передбачає ґрунтовний екскурс в історію.

Історична довідка

Буддизм серед трьох світових релігій (до яких відносяться також християнство та іслам) хронологічно самий «старший». Він з’явився в 6 столітті до нашої ери на території Індії. Для порівняння: в Європі цей час, коли Рим був нічим не примітним містом серед багатьох інших міст-держав Італії, а архаїчна Греція стояла на порозі періоду своєї історії, пізніше названого класичним – пори найвищого культурного розквіту.

Засновником релігії вважається Сіддхартха Гаутама, син раджі одного з невеликих індійських князівств. Пізніше він став іменуватися Будда (тобто пробуджений або просвітлений) Шак’ямуні (з роду Шакья).

Відмінність буддизму від християнства в тому, що останнім з’явилося значно пізніше – в 1 столітті нашої ери.

Названо так по імені Ісуса Христа, який проповідував нову віру на території, де зараз розташована держава Ізраїль. Але говорити про нього як про засновника релігії некоректно. Оскільки він був, з точки зору християн, сином Бога (в різних гілках християнства цей термін тлумачиться по-різному), та й вчення Христа ми знаємо тільки в переказі його учнів – апостолів. Розповіді апостолів про життя і діяння Христа лягли в основу Євангелія (Благої вісті), що є однією з книг Біблії.

Різниця між буддизмом і християнством

Розглядаючи питання докладно, можна констатувати, що відмінності між буддистськими і християнським віровченням колосальні. Швидше, більш вірним буде твердження, що між ними немає практично нічого спільного. Християнство, будучи однією з так званих авраамічних релігій, виникло на основі давньої єврейської релігії – юдаїзм, і в початковий період своєї історії розглядалося багатьма як одна з іудейських сект.

Авраамічними вважаються релігії, в основі яких лежить давня духовна традиція, висхідна до жившим на початку другого тисячоліття до нашої ери патріарху семітських племен Аврааму. До цих релігій відносяться дві світові – християнство та іслам, а також національна єврейська релігія іудаїзм і ряд дрібніших навчань, що виникли на їх основі.

«Базою» ж для буддизму послужив індуїзм – старовинна арійська релігія. «Відбрунькувалися» від індуїстського древа, буддизм отримав розвиток в багатьох країнах. Причому цікаво, що в країні, де він з’явився, – в Індії, – буддизм поширений дуже незначно.

Привабливості нової релігії, крім віровчення, додавало заперечення властивою індуїзму кастової системи, що є гальмом соціального розвитку суспільства. Індуїзм і іудаїзм, що стали основою для виникнення відповідно буддизму і християнства, заперечують право називатися найдавнішою з нині діючих релігій.

Хоча у індуїзму позиції все ж твердіше, адже релігійні практики, які лягли в його основу, зафіксовані аж в пам’ятниках епохи пізнього неоліту (шосте тисячоліття до нашої ери), в той час, як іудаїзм «молодше» приблизно на три тисячі років. Але це положення не безперечно, оскільки спадкоємність неолітичних практик для індуїзму – предмет наукових дискусій.

У теології християнства і буддизму немає абсолютно нічого, що б їх об’єднувало. Більшість дослідників вважає, що буддизм – навіть не релігія, а філософсько-етична традиція. І для цього твердження є всі підстави.

В буддизмі, на відміну від християнства, немає концепції бога. Будда – всього лише «просвітлений», тобто людина, яка зрозуміла Істину шляхом медитації і звільнення від земних уподобань. Стати Буддою – просвітленим може будь-яка людина.

  • Основа християнства – поклоніння Творцю і дотримання його заповідей.

Ісус є сином Бога, і в тому, яка його природа – божественна або людська, – християни одностайно так і не визначилися. Більшість вважає, що божественна, проте частина (монофізити) стверджує, що людська. У християнстві існує концепція Трійці – триєдності Бога в особі Бога Отця, Бога Сина і Бога Святого Духа.

  • Буддисти не говорять про існування Бога.

Вони заявляють про наявність якогось єдиного закону світобудови, осягнувши який шляхом очищення і самовдосконалення, людина стає Буддою і звільняється від низки перевтілень (сансари). Буддисти, на відміну від християн, в принципі відкидають будь-яке вбивство (навіть для прожитку і захисту). Правда, вбивство рослин (адже це теж живі істоти) для прожитку ними не забороняється.

Посилання на основну публікацію