Сплюха

Сплюха (совка звичайна) відноситься до сімейства совині роду совки. Утворює вид, що гніздиться на території Європи, за винятком центральних і північних районів, а також у південних районах Сибіру, ​​Казахстані, на Кавказі, Близькому Сході, в окремих районах Північної Африки. У зимовий період представники виду мігрують в савани Східної та Західної Африки північніше тропічних лісів. Зимують також у південних районах Європи. Середовищем існування є невеликі ліси і гаї, посівні площі з групами дерев, скелясті райони, посадки дерев уздовж доріг. У густих лісах птахи не живуть. Зиму проводять у саванах з рідко зростаючими деревами.

Зовнішній вигляд

Лицевий диск у совки звичайної сірувато-коричневий з строкатим і погано помітним обідком. Дзьоб сірий, очі жовті. Коли птах спокійна, то вушні пір’я виражені погано. У стані хвилювання тіло витягується і стає тонким, а вушні пучки піднімаються вертикально. Колір оперенья на верхньої частини тулуба сірувато-бурий з чорними плямами і нагадує кору старого дерева.

Плечові пера мають білі плями з темними жилками. Нижня частина тулуба сірувато-коричнева. Вона блідіше спини і розбавлена ​​темними плямами. Лапи покриті пір’ям повністю пальців, колір у яких сірий. Кігті сіро-коричневі з темними кінчиками. Хвіст короткий і досягає в довжину 7-7,5 см. Самки трохи більші за самців. Довжина тіла дорівнює 16-21 см. Розмах крил становить 47-54 см. Маса тіла варіюється в межах від 65 до 135 грам.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний сезон залежить від середовища проживання. Приміром, в Іспанії він починається в лютому, а в Росії його початок датується квітнем місяцем, коли сплюшки прилітають з жарких країн. Гнізда влаштовуються в дуплах дерев, ущелинах скель, в густому гіллі, в поглибленнях на крутих берегах річок, в канавах і навіть під дахами житлових будинків. Іноді займаються пустощі гнізда інших птахів. У рік самка робить одну кладку. Яйця відкладаються з кінця квітня до початку липня. У кладці налічується від 2 до 6 білих яєць, розміри яких становлять 27-30 мм.

Інкубаційний період починається з відкладання другого яйця і триває 20-31 день залежно від кліматичних умов. Насиджує кладку тільки самка. Пташенята вилуплюються сліпими. Очі у них відкриваються на 6-8 день. Самка невідлучно перебуває з пташенятами 18 днів, потім залишає гніздо. Пташенята залишають гніздо через 3 тижні після народження. Вони ховаються в найближчих кущах, а на крило стають на 2-му місяці життя. Батьки годують їх протягом 5 тижнів. Статева зрілість настає у віці 10 місяців. У дикій природі сплюшка живе 6-7 років. Максимальна тривалість життя становить 12-13 років.

Поведінка та живлення

Ці птахи активні в нічний час з настання сутінків до півночі. Днем сидять на гілках біля стовбурів дерев, в густому листі, в ущелинах скель, в дуплах. Раціон харчування в основному складається з комах. Це цикади, жуки, сарана, моль, павуки, гусениці, дощові черв’яки. З’їдаються також жаби, ящірки, дрібні птахи. Сплюшек часто привертає штучне освітлення, так як біля нього завжди багато молі та інших комах.

Спів являє собою набір пронизливих і хриплуватий звуків. Під час небезпеки птахи видають гучний пронизливий крик. Що стосується чисельності, то сплюшка численна в Середземномор’ї. В інших місцях проживання кількість птахів не так помітно за рахунок великих територій.

ПОДІЛИТИСЯ: