Антилопа Орібе

Антилопа Орібе відноситься до справжнім антилопам і входить до підродина карликових антилоп. Мешкає в савані і степах південніше Сахари аж до ПАР. Перевагу віддає рівнинній і слабо горбистій місцевості з низькою і високою травою. Там, де низька трава, тварини пасуться, а у високій траві ховаються від хижаків. Представники виду залежать від води, тому наявність поруч водойми обов’язково. У той же час вони не люблять круті схили і ніколи на них не пасуться.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла тварини становить 90-110 см. Висота в загривку в середньому дорівнює 65 см. Вага варіюється в межах від 12 до 22 кг. Цей малюк, незважаючи на скромні розміри, може бігти зі швидкістю 50 км / ч. У самців ростуть роги. Зазвичай їх довжина становить 12-14 см. У окремих екземплярів роги доростають до 19 см. У самок ніяких утворень на голові немає. Хвіст короткий і пухнастий. Його верхня сторона має темно-коричневий або чорний колір. Внутрішня сторона білого кольору.

Тулуб покритий оранжево-коричневою шерстю з жовтуватим відтінком. Нижня щелепа, верхня частина горла, низ грудей, живіт, круп мають білий колір. Над очима знаходяться білі смужки. Вони допомагають відрізнити даний вид від інших аналогічних видів. Вуха широкі. Нижче кожного вуха розташовується чорна пляма круглої форми. Це залози, що виробляють пахучий секрет.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження проходить з серпня по грудень. Самець злучається з усіма самками, які поділяють з ним його територію. Таких самок зазвичай налічується від 1 до 3. Вагітність триває 7 місяців. Народжується 1 дитинча. Протягом 2-х місяців мати ховає його в густій ​​траві. Молочне годування продовжується 5 місяців. Статевої зрілості самки досягають по досягненню ними віку 10 місяців. Самці стають статевозрілими в 14 місяців. У неволі антилопа Орібе доживає до 14 років. Тривалість життя в дикій природі невідома.

Поведінка та живлення

Представники виду мешкають зазвичай невеликими групами. Включає таку освіту в себе самця і 2 або 3 самок з дитинчатами. Іноді антилопи живуть парами. Активні рано вранці і у вечірній час. Коли сонце стоїть у зеніті, тварини відпочивають, ховаючись від спеки в густій ​​траві. Під час небезпеки видають пронизливий свист. При наближенні хижака воліють тихо лежати в траві. Лише коли той виявляється зовсім поруч, кидаються у втечу.

Раціон харчування складається з рослинної їжі. Тварини воліють щипати коротку траву. Під час сухого сезону поїдають листя і молоді пагони. Часто приходять в ті місця, де пройшли великі пожежі. Там молода трав росте особливо густо.

Вороги

Враховуючи розміри цих парнокопитних, ворогів у них дуже багато. Тут можна назвати левів, леопардів, гієн, крокодилів, шакалів, орлів. Люди влаштовують на Орібе спортивну полювання. Для цього безстрашні мисливці використовують собак і пастки. Рятуються тварини на охоронюваних державами територіях. На сьогоднішній день даний вид не перебуває під загрозою зникнення.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Етика в стоматології