Творчість Мопассана: короткий огляд

Французький письменник Гі де Мопассан (1850-1893) народився в рік смерті Бальзака. Багато змін відбулося в літературі і життя. Стерлася гострота проблем, приковували півстоліття назад увагу Бальзака, інші конфлікти стали залучати письменників, проте не перервався зв’язок з традицією реалістичної культури, з її прагненням дати пояснення соціальним перипетій і увагою до психології «людини громадського» … Спадкоємцем традицій Бальзака, Стендаля, Золя і Флобера без сумніву став Мопассан.

Знайомство з Флобером багато в чому визначило своєрідність творчості Гі де Мопассана. Серйозно і вимогливо ставився автор «Пані Боварі» до літературних дослідів свого обдарованого підопічного. Творча манера Мопассана несе відбиток флоберівської вимогливості: «Ніколи не забувайте, молода людина, що талант … тільки тривале терпіння. Працюйте ». Флобер познайомив Мопассана з братами Гонкурами, Золя, Тургенєв, Доде, які вплинули на молодого літератора, зробили його вдумливим спостерігачем до цього заборонених сфер життя.

Естетичний клімат епохи залишив свій слід на багатьох творах Мопассана. Реалізм навчив письменника узагальнювати і типізувати. Захоплення імпресіонізмом допомогло виробити здатність відтворювати нюанси людської душі. Песимістична тональність, думки про фізичне і моральне каліцтво людини в творчість Мопассана були привнесені захопленням письменника творами німецького філософа А. Шопенгауера, який, за словами письменника, був «найбільшим руйнівником людських мрій».

Справжній письменницька біографія Мопассана почалася з «Пампушки», названої Флобером «шедевром композиції, комізму і спостережливості». Конфлікт новели виявляє незначну суть «порядних і впливових, вірних релігії, з твердими устоями» буржуа. Справжньою патріоткою виявляється простодушна дівчина. У новелістиці Мопассана завжди нерозривно пов’язані іронія і драма, трагедія і фарс, що опиняються ефективними способами розкриття настільки суперечливою в своїх проявах життя. У міркуваннях автора про недосконалість природи людини, про вічне самотність людини, безглуздості і безпорадності його зусиль ( «Самотність», «На воді») криється не тільки захоплення песимістичними поглядами або натуралістичний інтерес до страшних і заборонених тем, а й вимогливість художника-реаліста.

У теоретичній передмові до роману «П’єр і Жан» він уточнює своє розуміння реалістичного мистецтва. Він критично відгукується про різні ідеалістичних літературних школах, які прагнуть дати упереджене, «спотворене, надлюдську, поетичне, зворушливе» уявлення про дійсність. На противагу цим школам письменник відстоює думку про необхідність правдиво зображати реальність.

У романах Мопассана «Життя» і «Милий друг» розкривається драматичний характер повсякденному житті. Автор дає чітке зображення соціального середовища, яка визначає характер героїнь і героїв – самовідданої Жанни, всю себе віддає любові ( «Життя»), або соціального авантюриста Дюруа, за допомогою лицемірства і безпринципності добився високого суспільного становища ( «Милий друг»). У цьому романі з усією силою розвернувся сатиричний талант Мопассана, який зобразив сходження по соціальних сходах пересічної людини.

Проза Мопассана характеризується мистецтвом колоритною портретної характеристики, увагою до деталей, чіткою композицією творів, що робить їх самобутнім явищем європейської літератури. В одній із розмов Л. М. Толстой висловив думку, яка проливає світло на його ставлення до французької літератури: «… Стендаля читайте, Флобера, Мопассана. Вони вміють писати, у них дивно розвинене почуття форми і вміння концентрувати зміст ». Мопассан незмінно присутня в переліку імен великих письменників, у кого, за визнанням Горького, слід вчитися художній майстерності.

...