Рецензія на книгу Кінга «Воно» і її екранізацію

Американський письменник Стівен Кінг славиться якісними творами в жанрі жахів, і багато читачів підтверджують думку про те, що «Воно» – найстрашніший його роман. Книга була опублікована в 1986 році, а через чотири роки вже екранізована Томмі Лі Уоллесом. Однак це не єдина спроба втілити те, що відбувається на сторінках в кадри художнього фільму, адже рівно через двадцять сім років Андресс Мускетті так само випустив Воно на екрани.

Багато глядачів, так і не стали читачами, вважають, що Воно – це клоун Пеннивайз, що заманює різнокольоровими кульками дітей і вбиває їх. Однак танцюючий лиходій – лише вигляд того самого Оно. Воно – це як збірний образ чудовиська, перевертень, перевтілюється в те, чого боїться кожен, і тому – абсолютно моторошне істота, здатне читати думки.

У книзі ведеться подвійна система оповідання, де головні герої ще й вчаться в школі, утворюючи «Клуб Невдах», і вони ж двадцять сім років потому – подорослішали персонажі, викликані на реванш. На перших сторінках роману Воно вбиває Джорджі – брата Білла, за якого помстяться герої. У Деррі дивні вбивства траплялися одне за іншим, поки «щаслива сімка» не змусила Воно піти. Однак коли в місті знову запанувало зло, єдиний залишився на місці Майк Хенлон обдзвонює однокласників потім, щоб нагадати їм про клятву, що змусила їх повернутися.

Книга досить об’ємна, але дійсно варто прочитання. Крім моторошно нагнітає саспенсу, який все більше і більше занурює в сюжет, читач розкриває підняті в романі теми. В основному, твір доводить, наскільки важливі дитячі страхи, і взагалі дитячу свідомість. Дорослі персонажі не здатні побачити прояви Воно, просто тому що перестають вірити в те, що злодіяння можуть належати містичному чудовиську, якого складно навіть дати ім’я. Уява дітей розвинене набагато сильніше, дитини легше налякати, тому діти стають головною мішенню страшного істоти, поки дорослі продовжують піклуватися про повсякденні справи. Стівен Кінг відкриває знайомі двері своїм ключем – за допомогою жанру жахів, акцентуючи увагу на тому, що саме дитяча фантазія здатна врятувати світ.

Зрозуміло, для хоррора природно значна кількість страшних, неприємних і по-справжньому страшних моментів. Але деякі з них навіть не пов’язані з появою живе в каналізації Оно. Скажімо, докладно описується жорстокість дітей, яка жахає не менш того, що відбувається. У книзі так чітко протиставлено добро і зло, що читач розуміє, наскільки важлива справжня дружба, яка врятувала головних героїв у фінальній битві з природним виглядом Оно.

Значущим гідністю, як в книзі, так і в фільмі, необхідно відзначити те, що герої не безликі. У кожного своя правдоподібна історія і свої фобії. Звернемо увагу хоча б на єдину дівчину «Клубу Невдах»: описуючи ті чи інші вчинки Беверлі, Кінг не обходиться без звичайної психології. Вона вийшла заміж за людину, в якому є все те, що так сильно лякало її в батька – така історія не здається вигаданою, як і біографії інших героїв. Персонажі реальні, і в цьому величезний плюс страшної містичної книги.

Зупиняючись на екранізаціях, зауважу, з якою любов’ю до старого фільму Мускетті створив власну картину. Уважність до міні-серіалу 1990 року і самому роману втілюється навіть в тому, що екранізація виходить 27 років по тому, як і саме Воно в книзі. Фільм 2017 року осучаснений жартами дітей, так само прибрані деякі монстри, які згадані в книзі (кого зараз налякаєш монстром Франкенштейна або акулою з «щелеп»?). Найкраще ознайомитися з двома екранізаціями – так можна буде ностальгувати за барвистою зйомці 90-их і охопити Воно свіжим поглядом. Ну і, зрозуміло, чекати у вересні наступного року сиквела «Воно» з подорослішали «Невдахами».