Антуан Фюретьєр: огляд творчості письменника

Обмеження сфери зображення при одночасному посиленні його життєвої достовірності очевидно в «Міщанському романі» (1666) Антуана Фюретьєра (1619-1688). Що стосується полемічності, властивої реалістичним творам 17 століття, то тут вона виділена навіть композиційно: друга частина роману – сатира на літературних супротивників автора, мабуть, хльостка і злободенна, але нині важко піддається розшифровці. З першою частиною цей памфлет пов’язаний лише тим, що і там і тут пародія є сюжетообразующим початком. Але в першій (і головною) частини пародія виникає поволі. На противагу галантно-героїчним романам з їх величезними розмірами, грандіозним географічним масштабом і складними авантюрами, «Міщанський роман» відтворює убогу повсякденність одного з буржуазних кварталів Парижа, представляючи її через «всякі дрібниці». Ця форма підсилює враження буденності зображеного письменником схиляння перед грошима, завдяки чому людські відносини перетворюються в просту угоду, укладаючи яку кожен прагне надути іншого. Прикриттям пороку і пожадливості є святенництво, що демонструє приклад однієї з героїнь роману – Лукреції.

Після «Міщанського роману» написані «Байки», в яких широке охоплення сучасної моралі поєднується з роздумами про універсальні властивості людини. Висновки письменника настільки ж похмурі, що і в «Міщанському романі». Але одночасно в деяких байках звучить хвала праці як основі моральності. Байка, названа письменником «осередком майже всієї мудрості народів», відкривала перед Фюретьєр перспективи художнього освоєння дійсності, якого не вдалося йому досягти в романі.

У 70-80-х роках Антуан Фюретьєр працює над «Загальним словником, що містить всі слова французької мови, як стародавні, так і нові». Цей тлумачний словник, набагато ширший, ніж той, над яким працювали академіки-пуристи, став згодом безцінним посібником для вивчення мови 17 століття. Сміливе свідоцтво матеріалістичних і демократичних поглядів його творця, словник дав привід до цькування, що стала причиною передчасної смерті Фюретьєра.

«Загальний словник» – лінгвістичний подвиг Фюретьєра, який відповідав провідним тенденціям розвитку французької літературної мови. Тлумачення слів та зворотів дискредитувало барокову гру метафорами і інші прийоми «темного» стилю, стверджуючи ясність як найважливіший принцип словесності. З іншого боку, словник демонстрував багатство загальнонародної мовної практики і сприяв тому, що в літературній мові затверджувалася соковита фольклорна приказка, енергійна ідіома, мудре прислів’я, точне, пов’язане з життєвою практикою слово. Таким способом Антуан Фюретьєр боровся з барочністю в її «прециозной» варіанті, однією з характерних ознак якого було презирство до «простонародному» мови.