✅Чим Ієшуа відрізняється від Ісуса

У християнському світі з ім’ям Ісуса Христа пов’язують місію Сина Божого, який з’явився на землю, щоб врятувати людство від духовної загибелі і вказати людям шлях до Бога.

Однак прихильники іудаїзму, ісламу і деяких сучасних релігійних течій, що виникли на основі християнства, вважають, що це ім’я спотворено і неправильно відображає початковий сенс, який полягав в іудейському імені Ієшуа.

Ієшуа і Ісус

Ієшуа – поширене іудейське ім’я, яким при народженні був названий Син Божий, що проповідував нову християнську релігію і поплатився за це життям. Ім’я Ієшуа вживається в давньоєврейських першоджерелах, що містять християнське вчення і опис земного життя Месії.

Ісус – закріпилася в християнстві західного і східного обрядів грецька інтерпретація єврейського імені Ієшуа. Ім’я Ісус у християнській релігії відоме як один із символів триєдиного Бога. У цьому значенні воно набуло поширення в європейських мовах і утвердилося у формі, відмінної від тієї, в якій вживається на івриті.

Порівняння образів Ієшуа та Ісуса

Ім’я Ієшуа в давньоєврейською мовою має значення рятівник, посланий Богом. Воно повністю відповідає меті, з якою, за біблійними переказами, Син Божий з’явився людям і пройшов свій земний шлях.

Опис життя і діянь Ієшуа в євангелійських текстах стало частиною Нового Завіту, завдяки якому християнське вчення набуло завершеної форми і структурну цілісність. Деякі фрагменти Євангелій були переведені з івриту та арамейської мови, але більша частина текстів створювалася грецькою – найпоширенішою мовою спілкування ранніх християн. Цим пояснюється зміна звукового складу в імені Ієшуа: більш зручною у вимові для європейців виявилася форма Ісус.

Подальші переклади Біблії з грецької мови на мови романської та слов’янської груп зберегли написання Ісус.

У іудаїстській та ісламській релігійній літературі ім’я Ієшуа залишилося без змін. Місія цієї релігійно-міфологічної особистості, за переконаннями ортодоксальних іудеїв, інша, ніж її сприймають християни. Ієшуа – пророк, послідовник Мойсея, що несе людям слово Боже.

У християнстві Ісус – Син Бога, Спаситель, власною кров’ю окупив гріхи роду людського.

Відмінність між Ієшуа і Ісусом полягає в наступному:

  • Ієшуа – стародавнє єврейське ім’я, яким був наречений посланник Бога на землі, що з’явився, щоб проповідувати Слово Боже;
  • Ісус – форма імені Ієшуа, яка виникла при перекладі на грецьку мову і закріпилася в інших європейських мовах як ім’я Сина Божого, посланого на землю для спасіння людства;
  • Ім’я Ієшуа без змін зустрічається в іудаїстських та ісламських релігійних текстах;
  • Ісус Христос для християн – живий бог, що поєднує в собі всю повноту людської природи і божественної сутності.
Посилання на основну публікацію