Виникнення християнства: доповідь

Більше 2000 років тому на краю Римської імперії, в Палестині, виникла нова релігія – християнство. Її засновник – Ісус Христос, чия земне життя було коротким і непримітною для мільйонів людей, що населяли імперію. Але сказане і зроблене Ісусом виявилося для всесвітньої історії важливіше діянь десятків імператорів.

Римський світ був не готовий відразу прийняти нову віру, хоча стара віра не влаштовувала багатьох. Народи імперії вірили в безліч божеств, які уособлювали сили природи. Така релігія називається язичницької. Вона не давала людині спокою у житті, нічого не обіцяла після смерті. Особливо розчарування ставилися до язичницьких богів самі знедолені – міська біднота, жебраки, раби. Язичництво не давало відповіді на багато питань: як слід жити людині, як ставитися до інших людей, для чого дана людині життя? На ці питання намагалися відповісти філософи, але їх роздуми виявилися занадто складними для простого народу.

Нова віра не випадково народилася саме в Палестині. Серед усіх народів імперії тільки євреї поклонялися не численним силам природи, а єдиному Богові. Протягом декількох століть вони жили під гнітом іноземних завойовників – вавилонян, персів, македонян і, нарешті, римлян. Але євреї вірили, що всемогутній Яхве пошле їм спасителя, або месію (в перекладі з єврейського це слово означає «помазаник», що по-грецьки звучить як «Христос»). Вони уявляли собі месію як могутнього царя-воїна, який мечем знищить іноземне панування і зробить їх першим народом на землі.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Завоювання Римом Італії