Виникнення християнства

Християнство зародилося в і ст. н. е. на сході Римської імперії в Палестині. Засновником нової релігії був Ісус, уродженець Галілеї (область на півночі Палестини). В 6 р. н.е. імператор Октавіан Август остаточно перетворив Юдею в римську провінцію, позбавивши її навіть формальної самостійності. Іудея була одним з найбільш вибухонебезпечних районів імперії. Тут римський гніт поєднувався з запеклою боротьбою всередині самого іудейського суспільства. Протест проти цього гноблення придбав різні форми. Найбільш гострою з них була збройна боротьба, що вилилася в два потужних повстання: 66 — 73 рр .. (Іудейська війна) і 132 — 135 рр. (повстання Бар-Кохби). Обидва повстання були потоплені в крові римлянами. Безсилля у відкритій боротьбі з чужоземним гнітом, неможливість реально поліпшити важкі умови життя призводили до появи в рамках пануючої в Палестині іудейської релігії різних нових навчань, сект. Дуже популярними були очікування месії (від давньоєвр. машиах — помазаник), тобто посланника Бога, який позбавить єврейський народ від гніту і встановить справедливий порядок. З’явилися пророки, які пророкували швидкий прихід месії і пов’язаний з цим кінець несправедливого світу. Такі ідеї проповідував, наприклад, Іоанн Хреститель.

Серед цих рухів навряд чи спочатку виділялася невелика група послідовників Ісуса, якого його учні-апостоли називали Христом, тобто месією. Головним у проповідях Ісуса були заклики до духовного очищення і покаяння напередодні швидкого кінця світу і подальшого Божого суду над людьми. У зв’язку з цим звичні земні цінності втрачали свій сенс. Так, прагнення людини розбагатіти у Ісуса набувало негативну оцінку: «Не збирайте скарбів на землі, де міль і ржа винищують і де злодії підкопують і крадуть; але збирайте собі скарби на небі…» Того, хто бажає йти за ним, Ісус радить продати все своє майно і роздати його бідним. У своїх проповідях Ісус звертався до всіх людей, але передусім до нужденним, тим, хто найбільше страждав від несправедливості тодішнього суспільства. Однак, за його вченням, порятунку від зла і бід світу слід шукати не на землі, а на небі.

Верхівкою іудейського суспільства Ісус був звинувачений в єресі і виданий римським властям. Римський намісник Іудеї прокуратор Понтій Пілат засудив проповідника до смертної кари за безпідставним звинуваченням у тому, що Ісус нібито називав себе «царем іудейським». У цьому римляни побачили загрозу своєму пануванню в Палестині і спробу відновити незалежність Іудеї. Ісус був розіп’ятий на хресті, на якому була прибита табличка з написом: «Цар Юдейський».

Однак вчення Ісуса продовжували проповідувати його учні-апостоли. Спочатку християнство поширювалося серед прихильників іудаїзму, але скоро його лідери прийшли до переконання, що Ісус Христос є спасителем не тільки для іудеїв, але і для всіх людей будь-якої етнічної приналежності, які увірували в нього. Головну роль у цьому відіграв апостол Павло, який не був безпосереднім учнем Ісуса. Він отримав прізвисько «апостол язичників». Саме Павло першим висловив ідею духовної рівності людей, віруючих в Ісуса Христа: «Нема вже юдея, ні язичника; ні раба, ні вільного; ні чоловічої статі, ні жіночої; бо всі ви один у Христі Ісусі». Таким чином, християнство виступило з незвичайною для того часу ідеєю рівності людей незалежно від їх приналежності до різних народів і положення в суспільстві, з ідеєю рівності чоловіка і жінки. Це був початковий вирішальний крок на шляху перетворення християнства з невеликої секти, що виникла в рамках іудейської релігії, в світову релігію, завладевшую серцями і умами мільйонів людей.

...
ПОДІЛИТИСЯ: