Релігії середньовічних цивілізацій Африки і Америки

З світових релігій на Африканському континенті в середні століття поширилися іслам і християнство. Іслам після арабських завоювань панував в Північній Африці, потім проник у держави за течією р. Нігер, в район озера Чад, були сусідами з Аравією території сомалійських держав, міста східного узбережжя Африки.

Нечисленні прихильники християнства збереглися в ісламській Північній Африці (християнство мало там міцні коріння з часів античності), християнської була Ефіопія (місцеві християни визнавали в Ісусі Христі лише його божественну, а не боголюдську сутність, за що засуджувалися і католиками, і православними), в самому кінці Середньовіччя католицтво прийняв король Конго. Інші ж народи Африки, як і Америки, дотримувалися своїх місцевих вірувань. Вони вірили в безліч богів, духів, обожнювали сонце, зірки, природні явища (гроза, дощ тощо). В Африці особливо популярним був культ предків.

Африканці вважали духів померлих предків своїми покровителями. Їх слід було почитати, приносити їм жертви, щоб вони не розгнівалися. З виникненням держав з’явилося обожнювання предків правителів. Часто обожнювалися і живі правителі. Так було, наприклад, в Беніні. Місцевим королю поклонялися як живого бога. Коли він помирав, то на похоронах приносили в жертву сотні його слуг і чиновників. Жителі Беніну вірили в безліч богів. Перший з них, за їх уявленням, править земним світом, а його син живе на небі. Це боги удвох і створили небо і землю. Людей же створив бог-син разом зі своїм сином — богом блискавки. Крім цих богів жителі Беніну вірили в існування богів і богинь моря, землі, зла та ін.

Африканські правителі вважалися володарями надприродних здібностей, однією з головних було «уміння» викликати дощ, необхідний для землеробства. Зазвичай заборонялося торкатися кому-небудь до правителя — за уявленнями африканців це викликало смерть того, хто доторкнувся до священної особи.

Живий бог-правитель очолював численну жрецтво, представники якого не тільки здійснювали обряди, ворожіння, лікували хворих, але й брали участь у судових розглядах.

Досить складними були релігійні вірування в цивілізації Америки, де поклонялися богам, які уособлювали небесні світила. Сонце, наприклад, було головним богом інків, а верховний інка вважався його сином. Інки обоготворяли природні стихії, вірили в безліч богів, від яких залежав урожай.

За віруваннями ацтеків, у Всесвіті постійно відбувається боротьба двох протилежних начал (світла і пітьми, життя і смерті). Світ розвивається за циклів, у кожному циклі, який тривав трохи більше 50 років, був свій бог Сонця. Кінець кожного циклу супроводжується страшними катастрофами з лихом для мешканців землі. Ацтеки вважали: щоб уникнути всесвітньої катастрофи, богам потрібно постійно приносити людські жертви, інакше без їжі боги помруть, а це викличе загибель Всесвіту. Майя вважали особливо важливим приносити людські жертви богу Сонця, щоб сонце не обессилело і не зупинилося на небі.

В американських цивілізаціях шар жрецтва був досить численним і впливовим. Зазвичай один з головних богів у релігії індіанців вважався засновником жрецтва і писемності. Жерці не тільки контролювали духовне життя населення американських держав, але і вели астрономічні спостереження, передбачали погоду, були хранителями календаря, який мав важливе значення для землеробських робіт.

���°�³�����·�º�°...

ПОДІЛИТИСЯ: