Журавель: цікаві факти

Журавель – птах знаменита. У казках і байках, в піснях і прислів’ях часто згадується журавель. Та й взагалі немає, мабуть, людини, яка б не знала цього птаха.

Всіх представників цього сімейства об’єднує зовнішній вигляд. Це птиці досить великих розмірів, з витягнутим тілом і довгими прямими ногами. Вони відрізняються витягнутим, довгим дзьобом.

Ці великі, що нагадують лелек птиці, досягають ваги 15 кг. Але, на відміну від лелек, вони ніколи не сідають на дерева. Лише тропічні види – Арам і сурмачі, що живуть в болотистих глухих лісах, погано літають, але зате сідають на дерева і швидко пересуваються по землі. Степу і болота – улюблені місця проживання журавлів. Жителі півдня все життя проводять на місці, а з півночі журавлі летять перезимувати на південь. Харчуються насінням, ягодами (журавлиною), бульбами рослин, безхребетними, рибою, земноводними, дрібними ссавцями.

Серед безлічі видів журавлів 7 видів – сірий, даурський, канадський, чорний (монах), білий (стерх), маньчжурський і беладона гніздяться тільки в країнах СНД. У гніздах, які влаштовуються на землі, журавель відкладає 1-3 яйця. Тільки у мешканців тропіків буває 5-10 яєць. Є у багатьох журавлів особливість. При линьки махові пера випадають у них все відразу. Линька цього пір’я буває раз в два роки.

Всі види журавлів стали рідкісними птахами. Японський журавель, білий, даурський і чорний знаходяться під загрозою зникнення.

Найбільш поширений сірий журавель. Довжина тіла цієї довгошиїй і довгоногої птиці 95 – 120 см. Забарвлення її пір’я сіра з чорними і білими ділянками. У польоті шия і ноги витягнуті. Летюча зграя птахів зазвичай має вигляд клина. Живуть в різних природних зонах від лісотундри до пустель. Населяють болотисті території, заболочені ліси, верхові болота і заливні луки, на просторі від Скандинавії до Середньої Азії і Колими. Птахи з Центральної Європи і Скандинавії з жовтня по листопад зимують в Іспанії, Португалії чи Північно-Західній Африці. Повсюдно рідкісні і потребують охорони.

Ще один знаменитий журавель – стерх (білий журавель). Це великий (маса тіла 5 – 8 кг, висота до 140 см, розмах крил до 260 см), витончено складений журавель. У забарвленні переважає білий колір, тому стерха ще називають білим журавлем. Передня частина голови, дзьоб і ноги червоні.

Уссурійські або японські журавлі – білосніжні, з чорною шиєю і червоною «шапочкою» на голові, цікаві однією особливістю – вони вміють танцювати. Взагалі-то танцюють так чи інакше майже всі журавлі, але уссурійський – просто віртуоз в цій справі. Танцюють самці і самки, старі і зовсім молоді, шлюбний вік яких настане ще не скоро, і в усі пори року, не тільки навесні. Уссурійські журавлі танцюють навіть взимку на снігу.

Танці починаються зазвичай після годування. Перш ніж почати танцювати, журавлі видають протяжні і приємні звуки, потім кланяються один одному, ляскають крилами і починають виступати, з кожною хвилиною прискорюючи і прискорюючи темп. І раптом завмирають один проти іншого. А потім знову мчать, то сповільнюючи, то прискорюючи темп. Час від часу вони підскакують, іноді високо – до двох метрів. Під час одного з стрибків вони майже туляться один до одного, повільно плануючи, опускаються на землю. Після цього танець зазвичай припиняється. Але може відновитися знову. І знову партнери кружляють, підскакують, несподівано завмирають, спрямувавши дзьоби вгору. Знову кружляють, підбирають по шляху якісь трісочки або прутики і високо підкидають їх. При цьому кожен рух птахів виконано витонченості та грації. Танцюють журавлі, як правило, парами. Але може бути танець і колективним.

Найменший з усіх журавлів світу – беладона (довжина тіла – до 90 см). Наряд у беладони досить скромний: сам журавель сірий, а шия і голова чорні. Названий же він так за «бакенбарди» – довгі пучки білого пір’я по обидва боки голови.

Самий же красивий з усіх журавлів Землі – вінценосний. Названий він так за пучок найтонших золотистих пір’я, віялом розкинутих на його потилиці, – чудовою короною увінчаний цей журавель! Сама птах чорна з білими кінцями крил, а щоки у неї немов нарум’янені.

Як відомо, журавлі схожі на деяких чапель і лелек, з останніми журавлів багато навіть плутають і вважають їх близькими родичами (втім, і вчені перш так думали). Однак лелеки і журавлі належать до абсолютно різних загонам птахів. Коли летить журавель, шию витягає вперед, а ноги відкидає назад. Тому його легко відрізнити від чаплі, яка на льоту згинає шию у вигляді латинської літери «S». Унікальна особливість журавлів – дуже довга, вигнута петлею трахея. Завдяки такому пристрою горла журавлі здатні дуже голосно кричати: їх курликання, всім добре знайоме, можна почути більш ніж за кілометр. Поширені журавлі по всіх континентах, окрім Південної Америки, ну і, зрозуміло, Антарктиди.

...
ПОДІЛИТИСЯ: